Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Praženje

  Ena od sedmih osnovnih kuharskih tehnik
  27. april 2010
  št. ogledov: 12045
  Praženje je ena od sedmih osnovnih kuharskih tehnik, pri kateri živilo (lahko) obarvamo, hkrati pa se pri njem razvijejo pražilne snovi in nove arome. Praženje je lahko uvod v nadaljnjo termično obdelavo ali zaključna faza priprave, s praženjem pa živilom izboljšamo okus.Praženje brez maščobe je kuharska tehnika, pri kateri v ponvi ali drugi posodi (pre)pražimo suha živila, na primer oreške, drobtine, začimbe, sladkor in podobno. Praženje z maščobo je pogostejši način praženja, pri katerem živila pražimo na vroči maščobi (gl. nasveti), da se zmehčajo ali svetlo rumeno do rjavo obarvajo. Na ta način pražimo zelenjavo (priljubljen je pražen krompir), drobovino, čebulo za golaž, (mleto) meso in podobno.Sotiranje (fr. sauter) ali hitro praženje je kuharski postopek, pri katerem živila med mešanjem prepražimo pri visoki temperaturi. Postopek je podoben praženju z mešanjem, ki je doma na Kitajskem. Tam pretežno v voku živila pražijo pri visoki temperaturi in med mešanjem, da postanejo užitna, obenem pa čvrsta in sočna.

  Nakup

  ■ Pri govedini so najboljši kosi za praženje file, hrbet in vsi steaki. Pri teletini pražimo zarebrnice, medaljone in zrezke. Pri jagnjetini pražimo zarebrnice in zrezke od stegna. Pri svinjini pražimo zarebrnice, medaljone in zrezke iz različnih kosov mesa.
  ■ Pri praženju narezanih koščkov mesa izberemo pri govedini golen, zaplečje in vse kose, primerne za pečenje v pečici ali na žaru. Pri teletini pražimo koščke fileja, križa in ledveni kos, pri jagnjetini pa prsi in vrat. Pri svinjini pražimo narezane koščke od vseh kosov, primernih za pečenje v pečici ali na žaru.

  Nasveti

  V sodobni kuhinji najprej pristavimo in segrejemo ponev oziroma posodo, potem pa vanjo dodamo maščobo in sestavine za praženje. Na ta način ne pregrejemo maščobe, postopek praženja pa se kljub temu začne takoj.

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani