Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Pečenje na žaru

  Priljubljen sezonski način termične obdelave živil, zlasti mesa – tudi perutnine, rib, mehkužcev in morskih polodov -, in zelenjave. Živila pred pečenjem pogosto mariniramo, spečemo pa jih nad razgretim lesnim ogljem, pri čemer pazimo, da ohranimo njihovo sočnost.
  11. maj 2018
  št. ogledov: 225
  Pečenje na žaru je priljubljen sezonski način termične obdelave živil. Zlasti mesa – tudi perutnine, rib, mehkužcev in morskih polodov -, in zelenjave. Živila pred pečenjem pogosto mariniramo, spečemo pa jih nad razgretim lesnim ogljem, pri čemer pazimo, da ohranimo njihovo sočnost.

  Predpriprava


  ■ Meso ogrejemo na sobno temperaturo. Pred pečenjem ga dobro popivnamo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami.
  ■ Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje; gl. nasveti. Temperatura močno segretega oglja znaša kakih 320 stopinj. Če je oglje kakovostno, je lahko tudi 50 stopinj višja.

  Izboljšanje

  Meso je mehkejše in okusnejše, če ga pred pečenjem mariniramo. Zadostuje že naravni sok limone, kivija, papaje ali ananasa. Sok razgrajuje proteine v mesu, pri tem pa meso mehča. Sicer pa marinade v grobem delimo na suhe in mokre oz. surove in kuhane.

  Nasveti

  ■ Kurjava za žar je lesno oglje, ki mu za (pri)okus dodajamo različne vrste lesa. A brez skorje, ki povzroča veliko dima. Preveč lesa lahko povzroči pri pečenih živilih za odtenek grenkobe.
  ■ Za pečenje na žaru je najprimernejše oglje, ki je segreto do te mere, da dobi sivkasto prevleko. Živil nikakor ne pečemo nad plamenom, če pa se plameni že pojavijo, jih na hitro pogasimo s kakšnim koščkom rahlo navlaženega oglja. Številni viri za gašenje svetujejo blag curek piva, ki pa ni najboljša rešitev, saj v trenutku močno zviša temperaturo.
  ■ Rešetka žara naj bo od oglja oddaljena vsaj 15 cm.

  Različice

  MESNO gl. ćevapčići; biftek na žaru s krompirjem v foliji; biftek na žaru z zelenjavo in pikantno rukolino omako; dvojni biftek na žaru; goveji zvitki s sirom in olivami na žaru; jagnječja zarebrnica na žaru s pekočo metino omako; kranjska klobasa na žaru; leskovaški mesni cmočki; marinirana hobotnica na žaru; marinirana jagnječja zarebrnica na žaru; marinirana piščančja bedrca brez kosti na žaru; marinirana piščančja bedrca na žaru; marinirana piščančja nabodalca s pekočo paradižnikovo omako; marinirana piščančja nabodalca z breskovo omako; marinirana piščančja nabodalca z jogurtovo omako; marinirana svinjska rebrca na žaru; marinirana svinjska rebrca na žaru s slivovo omako; marinirane lepljive piščančje perutničke na žaru; marinirane pečene piščančje perutnice po azijsko; marinirane piščančje perutnice na žaru po azijsko; marinirane piščančje perutnice na žaru; marinirane piščančje perutnice s porom; mariniran goveji flam na žaru z zeleno omako; mariniran goveji zrezek na žaru z zeliščno kaprno omako; mariniran piščanec in zelenjava na žaru; mariniran piščanec na žaru po rusko; mariniran piščanec na žaru z ananasom; mariniran piščančji file na žaru s pehtranovim maslom; mariniran piščančji file na žaru s presno paradižnikovo omako; mariniran piščančji file na žaru z marelično omako; mariniran piščančji zrezek na žaru; mariniran puranji zrezek na žaru; marinirani jagnječji ražnjiči; marinirani pekoči piščanec na žaru z mangovo solato; marinirani piščančji ražnjiči s pekočo pomako; mariniran tunin file na žaru; nabodala z mladim krompirjem in slanino; pečena svinjska rebrca z BBQ omako z amber pivom; pekoča marinirana jagnječja zarebrnica na žaru; pekoča svinjska zarebrnica na žaru; pekoč mariniran piščanec na žaru; pekoč mariniran piščančji file na žaru; piščanec na žaru; piščanec na žaru po karibsko; piščanec na žaru s pomarančno omako; piščančja nabodalca po korejsko; piščančji čevapčiči; piščančji file na žaru; piščančji file na žaru s pečeno papriko v omaki; piščančji file na žaru s pečeno zelenjavo in črnimi olivami; piščančji file na žaru s sladko kislo omako; piščančji file na žaru s smetanovim hrenom s kaprami; piščančji file na žaru v zeliščni majonezi; piščančji file na žaru z ananasovo omako; piščančji file na žaru z mangovo omako; piščančji file z mareličnim nadevom na žaru; pikanten piščanec na žaru; pleskavica; popolno hrustljave piščančje perutničke na žaru; postrv z zelišči na žaru; ražnjiči z mariniranim rostbifom in čebulo; ražnjiči z mesnimi kroglicami in zelenjavo; ražnjič z govejim filejem in bučkami; ramstek na žaru s solato iz avokada in fete; ramstek na žaru z omako iz mlade čebule; ramstek na žaru z rukolo in pekorinom; smučev file na žaru z dušenim koromačem; somov file na žaru z rdečo lečo s porom; telečja zarebrnica na žaru ipd.
  MORSKO gl. bradač po indijsko; brancinov file na žaru s pečeno papriko; file morske postrvi in češnjevci na žaru; hobotnica na žaru; klapavice na žaru; krompirjeva solata z origanom in škampi na žaru; lepotke na žaru z limonovo zeliščnim maslom; lignji na žaru s čilijevo omako; lososov file na žaru s krompirjem in kaprno omako; lososova zarebrnica na žaru z avokadom in paradižnikom v solatimariniran file morske žabe na žaru; mariniran lososov file na žaru s pomarančno masleno omako; marinirana pikantna ribja nabodalca na žaru; marinirane školjke na žaru; marinirane kozice na žaru s solato iz paradižnika in avokada; marinirane kozice na žaru z mangovo pomako; marinirane sardele na žaru; marinirane sardele na žaru II; marinirane sardele na žaru z blitvo; marinirani škampi in kozice na žaru; marinirani škampi na žaru s tekilino majonezo; nabodalca s škampovimi repki, češnjevci in beluševimi vršički; nadevani lignji na žaru; ostriž s sardelnim maslom; pekoči marinirani škampovi repki na žaru po azijsko; ražnjič Laurus; ražnjiči s hobotnico in omako iz pečenih paprik; ražnjiči z mariniranimi kozicami in izbrano zelenjavo; rezine mariniranega govejega fileja na žaru; sardele na žaru; sardele na žaru s solatnim prelivom; sipe na žaru in presni koromač v solati; skuša Francillon; skuša po dalmatinsko; škampi na žaru; škampi na žaru s pekočo koromačevo omako; škampi s pekočim koprovim maslom na žaru; škampovi repki na žaru z rožmarinovim oljem; škarpinin medaljon na žaru z rumenjakovo omako z zelenimi beluši; tunin zrezek na žaru s pomarančno majonezo ipd.
  BREZMESNO gl. basmati z zelenjavo na žaru; beluši na žaru s smetanovo limonino omako; brie na žaru s figami, medom in timijanom; buče na žaru; bučke na žaru s parmezanom; bučke s sirovim nadevom na žarubučkini zavitki s paradižnikom in sirom na žaru; bukovi ostrigarji in sojin sir v žar ponvi; bukovi ostrigarji na žaru s solatnim prelivom; domača žar omaka; črne olive na žaru; gobe na žaru; hruške in rdeča pesa na žaru; jajčevci na žaru po Gracielino; klobuki dežnikaric na žaru; klobuki jurčkov na žaru; klobuki jurčkov na žaru z mehko kuhanimi jajci; klobuki karžljev na žaru; klobuki poljskih kukmakov na žaru; koruza na žaru; koruza na žaru s pekočim limetinim maslom; koruzna polenta na žaru; kuskus z zelenjavo z žara; limonada s karameliziranimi limonami z žara; mlada čebula na žaru; marinirana zelenjava z žara; marinirana zelenjava z žara II; marinirane bučke na žaru; marinirane paprike z žara; marinirani jajčevci na žaru; marinirani jurčki na žaru; mlada čebula na žaru; mladi krompir s slanino in žajbljem na žaru; nabodalca s šampinjoni na žaru; nabodalca s česnovim kruhom in olivami; namaz iz pečenih paprik in oreškov; omaka z jajčevci z žara; opečen kruhek z breskvami na žaru; rezine jajčevcev na žaru; rezine orjaške prašnice na žaru; razpolovljene paprike na žaru; rezine bučk na žaru; ozki rezanci z jajčevci na žaru in s pestom; paradižnik na žaru; paradižnikova omaka za k mesu z žara; paradižnikova piknik omaka; pečena koruza s pekočo limetino omako; pečena koruza s pekočo majonezo in limetinim sokom; pečena mlada koruza z zeliščnim maslom; pečene paprike s pinjolami in česnom; pečeni beluši s poširanim jajcem; pekoča piknik omaka; peresniki z mariniranimi bučkami z žara; peresniki z mariniranimi jajčevci z žara; piknik omaka; razpolovljene paprike na žaru; rezine bučk na žaru; rezine jajčevcev na žaru; rezine orjaške prašnice na žaru; solata s koromačem z žara; treviški radič na žaru; zeleni beluši z mladim korenčkom na žaru; zelenjava in šampinjoni z žara na listnati solati; zelenjava na žaru; zelenjava z žara v solati; zvitki z jajčevci z mocarelo na žaru; žemlje in jurčki na žaru ipd.
  SLADKO gl. ananas na žaru z vanilijevim sladoledom; breskve na žaru z medeno omako s timijanom; fige na žaru z maskarponejem; karamelizirane hruške z žara; marinirano sadje na žaru; pečene breskve z medeno omako s timijanom; polnozrnata pica na žaru s stepeno rikoto in jagodičevjem; sadje na žaru z jogurtovim prelivom; sadno nabodalo na žaru s čokoladno omako ipd.

  Ideje

  gl. črepnja (peka, sać; številne ideje); oglje; pečenje na ražnju (številne ideje); žerjavica (številne ideje)

  Opozorila

  ■ gl. Pogoste napake pri pečenju mesa na žaru
  ■ Pri pečenju na žaru pazimo, da živil ne prepečemo. Na ta način jim odvzamemo dragoceno sočnost, v kateri so tudi številne slastne arome in okusi. Zaradi istega razloga živil med obračanjem ne prebadamo z vilicami ali drugimi kuhinjskimi pripomočki, ki povzročajo iztekanje soka.
  ■ Pečenje pri visokih temperaturah spodbuja nastajanje rakotvornih heterocikličnih aromatičnih aminov (HAA). V tem smislu je domnevno najbolj škodljivo prav pečenje na žaru. Škodljive učinke omilimo tako, da rešetko žara med pečenjem položimo vsaj 15 cm od oglja.

  Viri

  številni različni viri (različice
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.138
  receptov