Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Pecilni prašek

  Vzhajalno sredstvo
  13. april 2010
  št. ogledov: 8456
  Pecilni prašek je mešanica kislih in alkalnih snovi, ki v stiku z vlago ali / in vročino reagirajo in sproščajo plin CO2, kar povzroči, da testo naraste in nabrekne. Glavne sestavine pecilnega praška so soda bikarbona, vinski kamen in škrob, v kuhinji pa ga uporabljamo kot rahljalno sredstvo.

  Nadomestek

  Dober nadomestek je vinski kamen, ki ne vsebuje fosfata, zato ga v jedeh z njim ni mogoče čutiti, kakor je to pogosto pri pecilnem prašku.nasveti
  ■  Za pecilni prašek na splošno velja, da ga dodajamo točno po receptu, pri čemer velja, da bolj mastnemu testu dodamo manj praška.
  ■ V testo ga vedno presejemo skupaj z moko, potem pa vse skupaj še dobro premešamo, da se enakomerno razporedi po testu. 

  Zanimivosti

  ■ Skoraj do konca 18. stoletja so testo vzhajali samo z drožmi, pecivo pa so rahljali tako, da so vanj vtepli zrak, najpogosteje z vtepanjem zraka in beljakovim snegom. A stepanje je po tedanjih receptih terjalo 1 do 2 uri dela.
  ■ Leta 1790 so v Ameriki odkrili natrijev karbonat v prečiščenem lesnem pepelu in njegovo lastnost, da rahlja in vzhaja testo za pecivo. V tonah so ga začeli izvažati v Evropo, vendar pa je imelo pecivo zaradi lesnega pepela rahlo milnat okus.
  ■ Natrijev karbonat so začeli nadomeščati z natrijevim bikarbonatom ali sodo bikarbono, kakor so ga poljudno poimenovali pri nas. Natrijev bikarbonat je povzročal vrsto prebavnih motenj, celo razjede v želodčni steni.
  ■ Sredi 19. stoletja je nemški kemik Justus von Liebig izumil pecilni prašek, v katerem je bil poleg alkalične sode bikarbone še kisel vinski kamen. Dr. Oetker je dodal še riževo moko, ki vse do uporabe preprečuje, da bi se soda in vinski kamen navzela vlage in oddala plin, še preden bi prišel prašek do kupca. Danes delajo pecilni prašek tudi iz drugih sestavin. 
  © 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.198
  receptov