Prijava

Kremni sir

Kremni sir je pretlačena polnomastna skuta z dodatkom smetane. Uporabljamo ga pri pripravi številnih sladic in kot namaz. Priljubljena predstavika kremni sirov sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.
17. december 2015
št. ogledov: 6190
Kremni sir (tudi sirček; cream cheese) je mlečni proizvod iz svežega sira oz. iz skute. Poenostavljeno: kremni sir je pravzaprav (pretlačena) polnomastna skuta s smetano. Uporabljamo ga kot namaz (številne različice), pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi; gl. ideje.

Nobena sirčkova krema s hladnim kremnim sirom ni tako gladka, kot krema iz kremnega sira, ogretega na sobno temperaturo. 


Skuto pripravijo tako, da posnetemu mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče. Iz tega nastane koagulat oz. sveži sir in sirotka, ki jo odstranijo. Pri klasičnem kremnem siru dodajo skuti smetano, lahko pa tudi sol (0,64–1,17 g/100 g). Kremni sir nazadnje toplotno obdelajo.

Priljubljena, spretno promovirana predstavnika kremnega sira ali sirčka sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.

Nakup

■ Površina kakovostnega kremnega sira ali sirčka je gladka. Pri izdelkih brez dodanih aditivov je sprejemljiva manjša količina izločene sirotke. Barva namaza mora biti bela do smetanasto bela. Tekstura je gladka in mazava, ne pa lepljiva ali/in mokasta. Vonj kremnega sira ali sirnega namaza je prijeten, po siru ali smetani, okus pa je značilno poln in nežen.
■ Izogibajmo se nakupu kremnega sira z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Ponavadi vsebujejo različne dodatke za izboljšanje okusa. Te različice so redkejše in se med mazanjem lahko razlivajo.

Shranjevanje

Kremni sir hranimo v hladilniku.

Sestavine

Kremni sir običajno vsebuje 20–26 % g maščobe/100 g. To ga uvršča med mastna živila. Primerjalno vsebuje bistveno manj maščob navadni tekoči jogurt (1,3–3,2). Podobno količino najdemo v topljenem trikotnem siru (22), kar nekaj več pa je je v  ementalcu (30).

Nadomestek

Kremni sir zlahka pripravimo tudi doma, če domač grški jogurt odcejamo še kakšno uro.

Izboljšanje

gl. ideje

Začinjanje

Kremni sir odlično začinjamo z različnimi (svežimi) zelišči in začimbami. Gl. tudi ideje.

Kombiniranje

gl. ideje

Nasveti

gl. nakup, opozorila

Triki

Kremni sir je še posebno kremast, če ga pred obdelavo ogrejemo na sobno temperaturo.

Pojasnila

Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje; pri Italijanih je ta skuta znana kot rikota (ricotta).

Različice

■ Klasičnim sirnim namazom v različicah dodajajo začimbe, zelišča, zelenjavo ali/in podobno.
Kremni sir zlahka pripravimo tudi doma, če domač grški jogurt odcejamo še kakšno uro.

Ideje

■ gl. kolači in torte brez pečenja (številne ideje); maskarpone (številne ideje); tiramisu (številne različice)
■ Improvizirajmo. Kremni sir najbolje* kombiniramo z (abecedno): borovnicami, datlji, jagodami, jagodičevjem*, kislo smetano, limonami* (lupinica, sok), malinami, medom, oreški, siri (zlasti skuto) ali/in z vaniljo.

Opozorila

Kremni sir in sirni namaz oz. mlečni namaz sta dva različna mlečna proizvoda. V kremnih sirih je osnovna sestavina skuta. V mlečnih namazih so to smetana, mleko v prahu, maslo in mlečne beljakovine. Kljub temu povprečen potrošnik med tema dvema ne ločuje. Zavede lahko tudi napis cheese spread, ki ni oznaka klasičnega kremnega sira.
■ Nekateri proizvajalci sirnim namazom dodajajo različne aditive, za boljšo teksturo in za podaljšanje trajnosti.
■ Ne kupujmo kremnih sirov oz. sirnih namazov, na katerih ni zapisan način in čas shranjevanja. Takšen podatek je pri mikrobiološko občutljivih živilih še posebej pomemben.
■ gl. nakup, pojasnila

Viri

■ dr. Tanja Pajk Žontar, VIP, revija Zveze potrošnikov Slovenije, 5/2015
■ številni različni viri 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki