Prijava

Kremni sir

Pretlačena polnomastna skuta z dodatkom smetane, za namaze in številne sladice; precenjena blagovna znamka je sirček Philadelphia
17. december 2015
št. ogledov: 6107
Kremni sir (tudi sirček; sirni namaz) je mlečni proizvod iz svežega sira oziroma skute. Poenostavljeno: kremni sir (cream chees) je pravzaprav (pretlačena) polnomastna skuta s smetano. Uporabljamo ga kot namaz (številne različice), pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi; gl. ideje. Skuto pripravijo tako, da posnetemu mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastane koagulat oz. sveži sir in sirotka, ki jo odstranijo. Pri klasičnem kremnem siru ali sirnem namazu dodajo skuti smetano, lahko pa tudi sol (0,64–1,17 g/100 g). Kremni sir nazadnje toplotno obdelajo.Priljubljena, spretno promovirana in precenjena (gl. nakup) predstavnika kremnega sira ali sirčka sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.

Nakup

■ Površina kakovostnega kremnega sira ali sirčka je gladka. Pri izdelkih brez dodanih aditivov je sprejemljiva manjša količina izločene sirotke. Barva namaza mora biti bela do smetanasto bela. Tekstura je gladka in mazava, ne pa lepljiva ali/in mokasta. Vonj kremnega sira ali sirnega namaza je prijeten, po siru ali smetani, okus pa je značilno poln in nežen.
■ Pri nakupu kremnega sira smo še posebej pozorni na ceno, saj se ta med posameznimi proizvajalci razlikuje skoraj za 300 %. Pri tem je posebej zanimivo, da sta prav najbolje ocenjeni blagovni znamki (VIP, revija Zveze potrošnikov Slovenije, 5/2015) najcenejši. Sicer pa si ocenjeni kremni siri po vrsti sledijo: 1. Milfina, Soft Cheese, sir z dvojno stopnjo smetane (4,5 točk/5,5; 3,95 €/kg)2. Goldessa Cream Cheese, Classic (4,1 – 3,95 €)3. Philadelphia original, classic (4,1 – 11,37 €)4. Abc, sveži kremni sir (4,0 – 9,90 €)5. Mu, sirni namaz s smetano (4,0 – 11,07 €)6. Z bregov Vindija, sveži kremni sir (4,0 – 6,45 €)7. Lumpi, sirni namaz s smetano (3,9 – 8,60)8. Mercator sirni namaz s smetano (3,8 – 7,79 €)9. Savinjski sirni namaz s smetano, moje alpsko (2,4  – 8,50 €)10. Tuš sirni namaz Natur (2,0 – 7,70 €)(ocena 4,5–5,5 točk je zelo dobra, ocena 1,5–2,4 pa pomanjkljiva)
■ Izogibajmo se nakupu kremnega sira z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Ponavadi vsebujejo različne dodatke za izboljšanje okusa, poleg tega pa so te različice sira redkejše in se med mazanjem lahko razlivajo.

Shranjevanje

Kremni sir hranimo v hladilniku.

Sestavine

Kremni sir ali sirni namaz običajno vsebuje 20–26 % g maščobe/100 g. To ga uvršča med mastna živila. Primerjalno vsebuje bistveno manj maščob navadni tekoči jogurt (1,3–3,2), podobno količino najdemo v topljenem trikotnem siru (22), kar nekaj več pa je najdemo v ementalcu (30).

Nadomestek

Kremni sir zlahka pripravimo tudi doma, če domač grški jogurt odcejamo še kakšno uro.

Izboljšanje

gl. ideje

Začinjanje

Kremni sir odlično začinjamo z različnimi (svežimi) zelišči in začimbami. Gl. tudi ideje.

Kombiniranje

gl. ideje

Nasveti

gl. nakup, opozorila

Triki

Kremni sir bo še posebno kremast, če ga pred obdelavo ogrejemo na sobno temperaturo.

Pojasnila

■ Kremni sir (tudi sirček, sirni namaz) je mlečni proizvod iz skute, z dodatkom smetane. Uporabljamo ga kot namaz (številne različice), pa tudi kot sestavino številnih sladic, redkeje slanih jedi. Priljubljena, spretno promovirana in nekoliko precenjena predstavnika kremnega sira sta maskarpone (mascarpone) in sirček Philadelphia.
■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje; pri Italijanih je ta skuta znana kot rikota (ricotta).
Kremni sir oziroma sirni namaz in mlečni namaz sta dva različna mlečna proizvoda. V kremnih sirih je osnovna sestavina skuta, v mlečnih namazih pa so to smetana, mleko v prahu, maslo in mlečne beljakovine. Kljub temu povprečen potrošnik obojih ne loči, če je pozoren le na embalažo. Zavede lahko tudi napis cheese spread, ki ni oznaka klasičnega kremnega sira.

Različice

■ Klasičnim sirnim namazom v različicah dodajajo začimbe, zelišča, zelenjavo ali/in podobno.
Kremni sir zlahka pripravimo tudi doma, če domač grški jogurt odcejamo še kakšno uro.

Ideje

■ gl. kolači in torte brez pečenja (številne ideje); maskarpone (številne ideje); tiramisu (številne različice)
■ Improvizirajmo. Kremni sir najbolje* kombiniramo z (abecedno): borovnicami, datlji, jagodami, jagodičevjem*, kislo smetano, limonami* (lupinica, sok), malinami, medom, oreški, siri (zlasti skuto) ali/in z vaniljo.

Opozorila

■ Nekateri proizvajalci sirnim namazom dodajajo različne aditive, za boljšo teksturo in za podaljšanje trajnosti.
■ Ne kupujmo kremnih sirov oziroma sirnih namazov, na katerih ni zapisan način in čas shranjevanja. Takšen podatek je pri mikrobiološko občutljivih živilih še posebej pomemben.
■ gl. nakup, pojasnila

Zanimivosti

Tri ocenjene izdelke – Lumpi, Mercator in Mu (gl. nakup) izdelujejo v Ljubljanskih mlekarnah. Na označbah vseh treh so zapisane enake sestavine in tudi enake vrednosti. Kljub temu se izdelki med seboj nekoliko razlikujejo.

Viri

■ dr. Tanja Pajk Žontar, VIP, revija Zveze potrošnikov Slovenije, 5/2015
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki