Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Slepo pečenje

  (VIDEO) Slepo pečenje ali slepa peka je pomožni ali dopolnilni kuharski postopek (številne različice), pri katerem razvaljano krhko testo položimo v pekač. Po dnu ga prešpikamo z vilicami. Pokrijemo ga s peki papirjem, obtežimo in zapečemo.
  05. februar 2020
  št. ogledov: 332
  Slepo pečenje ali slepa peka je pomožni ali dopolnilni kuharski postopek (številne različice). Pri katerem razvaljano krhko testo položimo v pekač. Po dnu ga dokaj na gosto prešpikamo z vilicami. Pokrijemo ga s peki papirjem ali z alu folijo, obtežimo in zapečemo v pečici. Slepemu pečenju se lahko izognemo; gl. triki.
  Slepo pečenje ali slepa peka omogoča, da zapečeno krhko testo premažemo oz. obložimo tudi z vlažnimi, celo s tekočimi sestavinami. Zlato rjavo zapečeno in z rumenjakom premazano testo ne prepušča vlage. Zato slepo pečeno krhko testo tudi ob koncu priprave pite ostane hrustljavo. Kar preverimo, če s prsti potrkamo po dnu pite.

  Predpriprava

  gl. krhko testo (za sladice) ali slano krhko testo (recept za pripravo testa).

  Priprava

  ■ Pečico ogrejemo na 210 stopinj.
  ■ Ohlajeno krhko testo razvaljamo in ga prenesemo v pekač oz. model za pite; gl. video na dnu strani. 
  ■ Testo po dnu dokaj na gosto prešpikamo z vilicami, potem pa ga prekrijemo z listom peki papirja. Tega zmečkamo in razprostremo po testu. Po papirju stresemo plast keramičnih kroglic za peko (gl. spodnjo fotografijo), suhih stročnic (fižol, grah, čičerka), riža, drobnih testenin ali moke; gl. nasveti. Našteti delujejo kot utež, da testo obdrži želeno obliko in (po)stane hrustljavo. Na dnu testa se ne tvorijo zračni mehurji.  ■ (tole je splošno navodilo, sicer se praviloma držimo navodil iz recepta, če so) Pekač z obteženim testom položimo v pečico. Pečemo ga toliko časa, kot je zapisano v receptu. Praviloma pa, da se testo po robu obarva svetlo rjavo.
  ■ Temperaturo v pečici znižamo na 195 stopinj, testo pa pečemo še kakih 15 minut.
  ■ Pekač vzamemo iz pečice in odstranimo papir z obtežitvijo. Po eni različici pekač s testom položimo nazaj v pečico, da se testo zlato rjavo obarva. Po drugi testo premažemo s stepenim rumenjakom, pekač pa položimo nazaj v pečico za 2 minuti. S tem ustvarimo vodotesni film, ki prepreči iztekanje premaza ali/in obloge v testo. Gl. nasveti.
  ■ Zapečeno testo ohladimo, ohlajenega pa premažemo oz. obložimo, jed pa dokončamo po receptu.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše sestavine, kakovostnejše krhko testo.

  Nasveti

  ■ Številni chefi testo najraje obtežijo z moko. Tudi zato, ker zaradi fine teksture zapolni vsak kotiček obloženega testa.
  ■ Če smo ljubitelji pit in jih pečemo pogosteje, je najbolje, da imamo v steklenem kozarcu shranjen suhi fižol, kakšno drugo stročnico ali riž. Isto količino lahko vedno znova uporabimo za t.i. slepo pečenje krhkega testa.
  ■ Če med- ali ob koncu slepega pečenja na testu zaznamo kakšno večjo razpoko, jo zamašimo z ostankom testa. Testo pa še nekoliko zapečemo. Manjše razpoke zamašimo s premazom iz rumenjaka.

  Triki

  Slepo pečenje lahko opustimo, če testo v pekaču/modelu zamrznemo. Zamrznjenega položimo pečico, ogreto na 180 stopinj za 20 minut.

  Različice

  Ideje

  gl. krhko testo (številne ideje za sladice)); slano krhko testo (številne ideje za slane jedi); VIDEO RECEPTI (številne ideje in odgovori na kako in kaj?)

  Opozorila

  ■ Pomembno je, da je peki papir, s katerim prekrijemo testo za slepo pečenje, nepoškodovan.
  ■ Belo moko, sladkor in sol uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
  ■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola.

  Zanimivosti

  Linška pita nosi ime po avstrijskem Lienzu. Recept zanjo iz leta 1653 je domnevno najstarejši ohranjeni zapis za kolač. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa.

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen recept slepo pečenje (izvirno: how to blind-bake) s portala GREAT BRITISH CHEFS
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  spletni nakup kuharic iz serije GREAT BRITISH CHEFS COOKBOOK  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani