IŠČI PODROBNO

  Kandiranje

  Pomožen kuharski postopek, pri katerem izbrana živila ali njihove dele prepojimo s sladkornim sirupom, posušimo in na ta način konzerviramo
  12. november 2016
  št. ogledov: 1719
  Kandiranje ali presladkorjenje je pomožen kuharski postopek, pri katerem živila, prepojimo v sladkornem sirupu in posušimo ter ga na ta način konzerviramo. Sladkorni sirup za kandiranje praviloma pripravimo iz enakih količin sladkorja in vode. V njem skuhamo cele (češnje, kumkvat, slive, kostanj) ali narezane (koščki, rezine, rezanci), sadeže, predvsem sadje (ananas, breskve, marelice ipd.), pa tudi zelenjavo (korenček, bučke ipd.), lupinice agrumov (pomaranče, limone, grenivke), začimbe (ingver ipd.), cvetove (angelika, vijolica ipd.) in oreščke (mandlji ipd.).Izbrana živila lahko vložimo v sladkorni sirup ali pa jih v kozarcu zmešamo s sladkorjem, potem pa jih za nekaj dni postavimo na sonce.

  Različice

  gl. citronat (industrijsko kandirana limonina lupinica); kandirana grenivkina lupinica; kandirana limonina lupinica; oranžat (industrijsko kandirana pomarančna lupinica); kandirana pomarančna lupinica (številne ideje); kandirane fige; kandirani mandlji; kandiran kostanj; pomožen kuharski postopek (številne različice) ipd.

  Ideje

  ■ gl. božični kolač z mandlji in rozinami; božični kruh s kandiranim sadjemflorentinci II; hruškov zavitek s kandiranim ingverjem in čokoladno omako; kakijev kolač z maskarponejem; kolač s kandiranim sadjem; kraljevi kolač; krema iz kandiranih pomaranč z medom in vaniljo; kvašen božični kolač s kandiranim sadjem; limonin kolač z rozinami in kandiranim sadjem; limonine roladice ; mandljeva pita s kandiranim sadjem; mandljevi čajni piškoti; marcipanove zvezdice; medene kocke s kandiranim sadjem; medeno pecivo z malinovo marmelado; mlečni riž s kandiranim sadjem; obloženi rozinovi keksi; sadni kruh; smetanove limonine rezine ; šarkelj s kandiranim ananasom in kokosom (gugelhupf); testenine s skuto in kandiranim sadjem; tortice s suhim in kandiranim sadjem; zvrnjen slivov kolač s kandiranim ingverjem ipd.
  ■ gl. ozimnica (številne ideje)

  Zanimivosti

  Kandiranje poznamo že od 14. stoletja.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki