Gratiniranje

Dopolnilni kuharski postopek, pri katerem predhodno termično obdelane živila oz. jedi dokončamo (pod zgornjim grelcem) v pečici ali v salamandru. Gratiniranje sodi med priljubljene kuharske postopke.
22. marec 2010
št. ogledov: 10902
Gratiniranje ali oskorjenje je dopolnilni kuharski postopek (številne različice), pri katerem predhodno termično obdelana živila oz. jedi dokončamo (pod zgornjim grelcem) v pečici. Profesionalni kuharji gratinirajo v salamandru. Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. 
Živila/jedi pred gratiniranjem prelijemo z omako (gl. ideje), potresemo z drobtinami, z (naribanim) sirom ali/in s koščki masla. Postopek praviloma traja nekaj minut. Jedi gratiniramo v različnih pekačih in ognjevarnih posodah.

Ideje

■ Jedi pogosto gratiniramo z bešamelom, s sirovim bešamelom, s sirovim bešamelom II, s sirovo omako z lešniki, s smetanovim bešamelom ipd. Neredko pa jih le obložimo z rezinami sira ali pa jih potresemo z naribanim sirom, pokapljamo z (olivnim) oljem ali/in s stopljenim maslom in gratiniramo.
■ gl. dopolnilni kuharski postopek (številne različice)

Viri

številni različni viri 
 


© 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki