Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Gratiniranje

  Dopolnilni kuharski postopek, pri katerem predhodno termično obdelane živila oz. jedi dokončamo (pod zgornjim grelcem) v pečici ali v salamandru. Gratiniranje sodi med priljubljene kuharske postopke.
  22. marec 2010
  št. ogledov: 11274
  Gratiniranje ali oskorjenje je dopolnilni kuharski postopek (številne različice), pri katerem predhodno termično obdelana živila oz. jedi dokončamo (pod zgornjim grelcem) v pečici. Profesionalni kuharji gratinirajo v salamandru. Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. 
  Živila/jedi pred gratiniranjem prelijemo z omako (gl. ideje), potresemo z drobtinami, z (naribanim) sirom ali/in s koščki masla. Postopek praviloma traja nekaj minut. Jedi gratiniramo v različnih pekačih in ognjevarnih posodah.

  Ideje

  ■ Jedi pogosto gratiniramo z bešamelom, s sirovim bešamelom, s sirovim bešamelom II, s sirovo omako z lešniki, s smetanovim bešamelom ipd. Neredko pa jih le obložimo z rezinami sira ali pa jih potresemo z naribanim sirom, pokapljamo z (olivnim) oljem ali/in s stopljenim maslom in gratiniramo.
  ■ gl. dopolnilni kuharski postopek (številne različice)

  Viri

  številni različni viri 
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani