Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Grand Marnier

  Grand Marnier je priljubljen francoski pomarančni liker, žgana alkoholna pijača. Uporabljamo ga za odišavljanje številnih sladic. Kot pijačo ga ponudimo kot digestiv, pogosto pa ga dodajamo mešanim pijačam.
  10. september 2011
  št. ogledov: 6068
  Grand Marnier (gl. zanimivosti) je znamka francoskega likerja iz (staranega) konjaka in iz lupin pomaranč curaçao. Pomarančne lupine na Haitiju macerirajo v alkoholu, izvleček pa imenujejo haitski parfum. Pomešajo ga z mladim in staranim konjakom, obarvajo s karamelom in 8 mesecev starajo v lesenih sodih. Grand Marnier vsebuje 38 % alkohola in je manj sladek od Cointreauja. Gl. različice.

  Serviranje

  Grand Marnier ponudimo h kavi ali kot digestiv, je pa tudi sestavina številnih mešanih pijač. Gl. tudi uporaba.

  Uporaba

  Grand Marnier je aromatični dodatek številnim sladicam, zlasti narastkom (soufflée), omletam in stepeni sladki smetani. Uporabljamo ga tudi za flambiranje.

  Zanimivosti

  Grand Marnier je leta 1827 (gl. zanimivosti) izumil Jean-Baptiste Lapostolle v francoskem Neauphe-le-Château, izboljšal pa leta 1880 njegov zet Louis Alexandre Marnier Lapostolle.

  Nadomestek

  Grand Marnier lahko nadomestimo s pomarančnima likerjema Cointreau ali s Triple Sec.

  Različice

  ■ Običajni Grand Marnier je naprodaj z rumenim trakom, boljši in bolj suh pa z rdečim trakom.
  ■ Redki različici sta jubilejna Grand Marniera: Grand Marnier Cuvée du Centenaire so naredili leta 1927 ob 100-letnici proizvodnje te pijače, Grand Marnier Cuvée Spéciale (gl. fotografija) pa 50 let kasneje, ob 150-letnici. Oba so pripravili s 50 let starim konjakom.
  ■ Naprodaj so tudi različne Grand Marnier Limited Edition Bottles.
  ■ Marnier proizvaja tudi Grande Passion, kjer konjak nadomestijo z armanjakom (armagnac), in Cherry Marnier, ki je šeri brendi (cherry brandy).

  Ideje

  ■ gl. flambirana jerebica v hrenovi omaki; mariniran piščančji file z mlado čebulo; raca s pomarančami; zeleni beluši s pikantno sirovo omako ipd.

  Opozorila

  Minister za zdravje svari...

  Zanimivosti

  Grand Marnier se je sprva imenoval Curaçao Marnier, izumiteljev prijatelj César Ritz, znani hotelir, pa je leta 1880 predlagal novo ime Grand Marnier.

  Viri

  ■ številni različin viri

  Spletne povezave

  Grand Marnier 
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani