Gazirane pijače

Zelo škodljive brezalkoholne pijače, z dodanim ogljikovim dioksidom
05. september 2011
št. ogledov: 5393
Gazirane pijače ali naplinjene pijače (gl. različice), ki so povečini sladkane, so zelo škodljive brezalkoholne pijače (gl. zanimivosti), z umetno dodanim raztopljenim ogljikovim dioksidom (CO2), v obliki ogljikove kisline. S tem dodatkom pijačam izboljšujejo okus ali / in teksturo. Uživalce napolnijo z veliko količino sladkorja, povzročajo pa tudi različne bolezni, od raka do diabetesa; gl. sestavine in opozorila. Ogljikov dioksid je znan kot aditiv E290, uporabljajo pa ga kot konzervans in kot dezinfekcijsko sredstvo. Umeščen je v srednjo kategorijo škodljivosti aditivov: »lahko je škodljiv«. V pijači ustvari pH kislo okolje, znano pa je, da telo najbolje deluje v pH nevtralnem okolju.

Nakup

Odsvetujemo; gl. tudi sestavine in opozorila.

Shranjevanje

Gazirane pijače hranimo na hladnem.

Sestavine

Sladkane gazirane brezalkoholne pijače ponavadi vsebujejo tudi naslednje sestavine:
Fruktoza. Ta se v maščobne obloge spreminja hitreje kot katera koli druga vrsta sladkorja ali maščobe. Poleg pridobivanja telesne teže je stranski učinek uživanja velikih količin fruktoze tudi porast trigliceridov, ki povečujejo tveganje za bolezni srca.
Koruzni sirup z večjo vsebnostjo fruktoze. Uživanje fruktoze je enako uživanju maščobe. Poleg tega jetra pri predelavi fruktoze sproščajo ogromno odpadnih snovi in toksinov, vključno s sečno kislino, ki povišuje krvni pritisk in povzroča protin.
■ Približno 150 praznih kalorij, od katerih se večina pretvori v maščobe.
■ 30 do 55 miligramov kofeina, ki lahko povzroči nespečnost, živčnost, visok krvni pritisk, nepravilen srčni utrip, povišan holesterol ter upad vitaminov in mineralov v organizmu.
Umetna barvila, vključno s karamelnim barvilom, za katerega so ugotovili, da je kancerogeno.
Fosforna kislina, ki lahko vpliva na zmožnost telesa za absorpcijo kalcija, kar lahko vodi do osteoporoze ali zmanjšanja kakovosti kosti in zob.
Aspartam, ki ga uporabljajo kot nadomestek za sladkor. V človekovem telesu se spremeni v dva izjemno huda strupa: kancerogeni formaldehid in mravljično kislino. Z aspartamom naj bi bilo povezanih kar 92 različnih bolezenskih stanj, vključno s tumorji na možganih, prirojenimi deformacijami, diabetesom, čustvenimi motnjami in epilepsijo.
Sulfiti. Ljudje, ki so občutljivi na sulfite, lahko zaradi uživanja pijač, ki jih vsebujejo, trpijo za glavoboli, težavami z dihanjem in izpuščaji. V redkih, a resnih primerih lahko sulfiti povzročijo tudi smrt.
Natrijev benzoat, ki je v pijačah konzervans, po nekaterih raziskavah lahko poškoduje DNA, v nekaterih primerih pa vodi v cirozo jeter in Parkinsovo bolezen.

Nadomestek

Gazirane brezalkoholne pijače nadomeščajmo z naravno vodo, če pa že moramo uživati gazirane pijače, raje sezimo po mineralni vodi, ki ji primešamo limonin soknasvetiČe smo odvisno od uživanja gaziranih pijač, poiščimo strokovno pomoč.

Pojasnila

Ko zaužijemo sladkano gazirano pijačo, začne trebušna slinavka takoj tvoriti inzulin, krvni sladkor pa se močno zviša. Jetra se na nenadno povišanje inzulina odzivajo tako, da ogromne količine sladkorja pretvorijo v maščobne zaloge. 60 minut po zaužitju gazirane pijače sladkor v krvi začne hitro upadati, zato že kmalu začutimo potrebo po novem kozarcu gazirane pijače ali po kakšni sladkariji. Gl. tudi nadomestek in opozorila.

Različice

Med najbolj znane gazirane brezalkoholne sodijo Coca-Cola, Pepsi-Cola, Sprite, Cockta, Fanta, Tonic Water, mineralne vode in Red Bull (hkrati poživilna pijača).

Opombe

V enem kozarcu Coca-Cole je približno 5 žličk sladkorja, ponavadi v obliki glukoze in fruktoze. Raziskava je pokazala, da lahko z dnevnim zaužitjem dveh plastenk gazirane pijače tedensko pridobimo kar pol kilograma maščobe.

Zdravilni učinki

gl. pojasnila

Opozorila

■ Prenehajmo uživati gazirane pijače ali pa njihov vnos zmanjšajmo na minimum.
■ Sladkane brezalkoholne gazirane pijače povzročajo debelost in z debelostjo povezane zdravstvene težave. Ker povečujejo raven inzulina, povišan inzulin pa je odlična podlaga za razvoj številnih kroničnih bolezni, kozarec gazirane pijače ne le povečuje tveganje za diabetes za 85 odstotkov, temveč povečuje tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, raka, za artritis, osteoporozo, protin in nealkoholno maščobno bolezen jeter.
■ Pogosto uživanje sladkih gaziranih pijač vodi v hiperaktivnost in povzroča spremembe v proteinski strukturi naših možganov. (2013)
■ gl. sestavine, pojasnila in nadomestek

Zanimivosti

Tudi pivo in penine vsebujejo ogljikov dioksid, ki pa nastane s pomočjo bakterijskega vrenja.

Viri

■ vizita.si
■ številni različni viri

Sletne povezave

vizita.si


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki