Posušeno bezgovo cvetje

Ozimnica, ki jo lahko uporabimo na več načinov
05. junij 2012
št. ogledov: 4337
Bezgovo cvetje sušimo na več načinov. Po prvem bezgovo cvetje nanizamo na vrvico in cvetje obesimo v senčen prostor. Še bolje, če je v prostoru nekaj vetra ali prepiha. Cvetje se na ta način hitreje suši in ne porjavi. Po drugem načinu cvetje za pol dneva ali za cel dan – če ni prevroče -, pustimo v pleteni košarici ali v papirnati vrečki (pri slednjem se cvetovi nekoliko pomečkajo), da ovene. Vsako socvetje posebej osmukamo na čist bel prtiček ali na papirnate kuhinjske brisače, da odstranimo kakšnega nepovabljenega gosta.Kdor ima doma sušilnik za zelišča, bo cela socvetja sušil težje, zato je bolje, da jih pred sušenjem osmuka. Gl. tudi bezeg

Shranjevanje

Ko se cvetje posuši, dobimo drobne, dišeče rumene cvetke, ki jih osmukamo in shranimo v nepredušno zaprte kozarce ali papirnate vrečke. Hranimo jih v suhem in temnem prostoru.

Priprava

Posušeno bezgovo cvetje lahko tudi pozimi uporabimo za pripravo kakšne dobrote, kot je, na primer, cvrtje. Posušene cvetove za nekaj ur namočimo v malo mlačnega mleka, potem pa vanj razžvrkljamo jajce ali dve. Dodamo malo sira in posolimo. Spečemo v ponvi.

Zdravilni učinki

(domnevni)gl. bezgov čaj

Viri


■ Mojca Kučič, Nakup 2005 Mojca
■ številni drugi viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki