Prijava

Domači vanilijev sladkor

Večina stvari je preprosto boljših, če so domače. Domači vanilijev sladkor je prav pri vrhu takšnih stvari. Zaradi nezamenljivega vonja prave vanilije.
08. december 2015
št. ogledov: 1364
  • sladkor
  • rjavi sladkor
  • 1–2 vanilijev strok
  • 1 zavitek bourbon vanilijevega sladkorja

Priprava

■ Vanilijev/a strok/a podolžno razpolovimo z ostrim nožem. Položimo ju v kozarec za vlaganje. Takšnega, ki dobro tesni.
■ V kozarec nadenemo mešanico belega, rjavega in vanilijevega sladkorja. Nekaj centimetrov pod rob. Mešanica belega in rjavega sladkorja da tej dišavi popolno uravnotežen vonj in okus. Kozarec dobro zapremo, vsebino pa dobro pretresemo.

Uporaba

Domači vanilijev sladkor je mnogo boljši nadomestek industrijskim različicam.

Nakup

Nakup najboljših vaniljevih strokov, izvlečka in prahu, po oceni kupcev Amazona. Gl. tudi pojasnila.

Nadomestek

gl. ideje

Izboljšanje

Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

Nasveti

Ko porabimo opazno količino sladkorja, preprosto dodamo svežega. Bourbon vanilijev sladkor dodamo občasno. Vsebino kozarca dobro pretresemo. In to je to.

Pojasnila

■ Razlika med belim in rjavim sladkorjem je zanemarljivo majhna. Dejstvo je, da je sladkor sestavljen iz saharoze, ki jo beli sladkor vsebuje nekako 99,5 odstotka, rjavi pa 99,2 odstotka. Rjavi sladkor je le nekoliko manj prečiščen. Nekoliko bolj se razlikuje le surovi rjavi trsni sladkor, ki je teman kot kava in se sprijema. Tak sladkor ima malce manj kalorij, več mineralov in le 88 odstotkov saharoze.
■ Vanilja ali vanilija (Vanilla planifolia) je kraljica začimb. Uvrščamo jo med tropske orhideje, kot začimbo pa uporabljamo njene tanke, fižolovim strokom podobne plodove oziroma stroke.
■ Najboljše vrste vanilje so stvar okusa, vsaka ima nekoliko drugačnega. Bourbon je blaga in uravnotežena. Madagaskar je bogata in kremasta. Mehiška je temna, krepka in dimasta. Indijska je polna in čokoladna. Tahiti vsebuje vonjave cvetic, češenj in čokolade, Tonga pa zemlje, fig in rozin. Gl. tudi nakup.

Različice

Ideje

■ Podobno kot domači vanilijev sladkor lahko sladkor odišavimo s cimetovo skorjo, s klinčki, s kardamomom ipd. Še posebej po nakupu kakovostnih začimb. Na potovanju ali prek interneta.

Opombe

■ Uvodna priprava domačega vanilijevega sladkorja je dokaj draga, a se splača. Kasneje v kozarec le dodajamo vanilijeve stroke, iz katerih smo izpraskali semena za različne sladice oz. jedi.
Bourbon vanilijevega sladkorja da domačemu vaniljevemu sladkorju dodatni priokus. Ni pa obvezen. Še posebej tedaj, ko uporabimo kakovostno vaniljo.

Zanimivosti

Vanilja ima najbolj preprost, povsem samostojen okus. Nasprotno ima čokolada najbolj zapletenega, sestavljenega iz 250 različnih posameznih okusov.

Viri

■ preveden in dopolnjen recept domači vanilijev sladkor (izvirno: domaći vanilin šećer) z bloga MILIN KUVAR (srb.)
■ številni različni viri 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki