Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Domač vanilijev izvleček

  Izvleček dišečih snovi iz vanilijevih strokov in najpogosteje rabljen slaščičarski ekstrakt
  19. december 2011
  št. ogledov: 6912
  • 1 dl alkohola
  • 10–12 g / 5-8 vanilijevih strokov

  Priprava

  ■ Vanilijeve stroke podolžno razpolovimo, potem pa z noževo konico postrgamo semena. Stresemo jih v manjšo stekleničko s širšim vratom in z dobrim zamaškom.
  ■ Razpolovljene vanilijeve stroke narežemo na 3 do 4 centimetre dolge koščke, ki jih prav tako stresemo v stekleničko.
  ■ V stekleničko nalijemo izbrani alkohol. Nato jo dobro zapremo in vsaj za 3 mesece (gl. pojasnila) položimo v temen prostor, najbolje v kuhinjsko omarico. Vsebino enkrat tedensko dobro pretresemo, pri čemer opažamo, da je tekočina vsakič temnejša. Gl. opombe.

  Shranjevanje

  Vanilijev izvleček ali vanilijevo esenco hranimo v temnem prostoru, najbolje kar v kuhinjski omarici.

  Nakup

  ■ Najboljše vrste vanilje so stvar okusa, vsaka ima nekoliko drugačnega. Bourbon je blaga in uravnotežena. Madagaskar je bogata in kremasta. Mehiška je temna, krepka in dimasta. Indijska je polna in čokoladna. Tahiti vsebuje vonjave cvetic, češenj in čokolade, Tonga pa zemlje, fig in rozin. Gl. tudi nakup.
  ■ Ko segamo po industrijsko pripravljenih vaniljinih izvlečkih oziroma ekstraktih, preberimo nekaj uporabnih nasvetov (angl.). osnovno pravilo pa je: več denarja, več muzike. Uporabniki pogosto svetujejo blagovne znamke La Vendecora Mexican Vanilla (iz najboljše mehiške vanilje, brez alkohola in konzervansov), Nielsen Massey Vanilla Extract (iz vanilje z Madagaskarja, intenzivne, oreškaste arome) in Baldwin’s Pure Vanilla Extract (iz najboljše, najdražje bourbonske vanilje).

  Uporaba

  Z vanilijevim izvlečkom ali vanilijevim ekstraktom odišavljamo torte, kolače, kreme, sladolede in druge sladice.

  Nadomestek

  ■ Čisti alkohol ali rafinirani alkohol lahko nadomestimo z vodko ali s svetlim rumom.
  ■ Z (domačim) vaniljinim izvlečkom nadomeščamo vanilijev strok.

  Izboljšanje

  ■ Več raznovrstnih molekul oziroma dišečih sestavin izlužimo iz vanilijevih strokov, če jih namočimo v alkohol, razredčen z vodo v razmerju do 50 %. Posamezne molekule so topne v alkoholu, druge v vodi, terje pa v mešanici alkohola in vode.
  ■ gl. nasveti

  Nasveti

  Ko porabimo kakih 20 % vaniljinega izvlečka, v stekleničko preprosto dolijemo isto tekočino, kakor smo jo uporabili prvič. V stekleničko lahko sproti dodajamo tudi izpraskane, narezane vanilijeve stroke, pri katerih smo za sladice porabili le semena.

  Pojasnila

  Vanilijevi stroki so plod vanilije, rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 centimetrov dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga v strokih s prvotnih 60 do 70 % zniža na 25 do 30 %. Nazadnje stroke razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.
  ■ Večina dišečih snovi se iz strokov pri sobni temperaturi izluži že v nekaj tednih. Vendar pa morajo izvlečki dozoreti, da se okus izboljša in zaokroži, podobno kot pri vinu. Zato izvlečke zorimo najmanj 3, boljše 6, najboljše pa kar 12 mesecev.

  Ideje

  ■ gl. vanilijev izvleček (številne ideje)
  ■ Domač vaniljin ali vanilijev izvleček v lični steklenički je lahko tudi izvirno avtorsko darilo. Še posebej, če je izvleček star nad 12 mesecev.

  Opombe

  ■ Številne procese, znane iz kemije, uporabljamo tudi v kuhinji. Mednje sodi tudi ekstrakcija (od tod: ekstrakt) ali izluževanje.
  ■ Posamezniki vaniljin ali vanilijev izvleček nazadnje precedijo, vendar za to ni nobene potrebe. Če skupaj z izvlečkom v sladico dodamo še nekaj semen, ne bo nobene škode.

  Zanimivosti

  Vanilijev strok je za žafranom druga najdražja začimba na svetu. V številnih spletnih trgovinah pa so vanilijevi stroki naprodaj po zelo sprejemljivih cenah.

  Viri

  Dario Bressanini, Le Scienze (hrv.)
  ■ številni različni viri 
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.920
  receptov