Domač vanilijev izvleček

Izvleček dišečih snovi iz vanilijevih strokov in najpogosteje rabljen slaščičarski ekstrakt
19. december 2011
št. ogledov: 6980
 • 1 dl alkohola
 • 10–12 g / 5-8 vanilijevih strokov

Priprava

■ Vanilijeve stroke podolžno razpolovimo, potem pa z noževo konico postrgamo semena. Stresemo jih v manjšo stekleničko s širšim vratom in z dobrim zamaškom.
■ Razpolovljene vanilijeve stroke narežemo na 3 do 4 centimetre dolge koščke, ki jih prav tako stresemo v stekleničko.
■ V stekleničko nalijemo izbrani alkohol. Nato jo dobro zapremo in vsaj za 3 mesece (gl. pojasnila) položimo v temen prostor, najbolje v kuhinjsko omarico. Vsebino enkrat tedensko dobro pretresemo, pri čemer opažamo, da je tekočina vsakič temnejša. Gl. opombe.

Shranjevanje

Vanilijev izvleček ali vanilijevo esenco hranimo v temnem prostoru, najbolje kar v kuhinjski omarici.

Nakup

Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

Uporaba

Z vanilijevim izvlečkom ali vanilijevim ekstraktom odišavljamo torte, kolače, kreme, sladolede in druge sladice. S stroki, pasto ali s prahom, ga nadomeščamo v naslednjih primerih:
 • ko se želimo izogniti alkoholu; industrijske različice izvlečka ga vsebujejo najmanj 35 %;
 • ko sladico kuhamo pri visoki temperaturi ali/in dlje časa; izvleček izgubi del arome;
 • ko ne želimo obarvati sladice, čisti vanilijevi izvlečki so vedno rjavi;
 • ko ne želimo vplivati na teksturo, npr. pri zelo občutljivih makronih;
 • ko želimo pripraviti kakovostno kavo s priokusom vanilije;
 • ko pripravljamo domač vanilijev sladkor ali vanilijevo sol;
 • ko pripravljamo suhe začimbne mešanice ipd.;
 • ko potrebujemo vanilijo kot posip po sladici;
 • ko se prehranjujemo po načelih paleo.

Nadomestek

■ Čisti alkohol ali rafinirani alkohol lahko nadomestimo z vodko ali s svetlim rumom.

■ Z (domačim) vaniljinim izvlečkom nadomeščamo vanilijev strok.

Izboljšanje

■ Več raznovrstnih molekul oziroma dišečih sestavin izlužimo iz vanilijevih strokov, če jih namočimo v alkohol, razredčen z vodo v razmerju do 50 %. Posamezne molekule so topne v alkoholu, druge v vodi, terje pa v mešanici alkohola in vode.
■ gl. nasveti

Nasveti

Ko porabimo kakih 20 % vaniljinega izvlečka, v stekleničko preprosto dolijemo isto tekočino, kakor smo jo uporabili prvič. V stekleničko lahko sproti dodajamo tudi izpraskane, narezane vanilijeve stroke, pri katerih smo za sladice porabili le semena.

Pojasnila

Vanilijevi stroki so plod vanilije, rastline iz družine orhidej, ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 centimetrov dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga v strokih s prvotnih 60 do 70 % zniža na 25 do 30 %. Nazadnje stroke razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.
■ Večina dišečih snovi se iz strokov pri sobni temperaturi izluži že v nekaj tednih. Vendar pa morajo izvlečki dozoreti, da se okus izboljša in zaokroži, podobno kot pri vinu. Zato izvlečke zorimo najmanj 3, boljše 6, najboljše pa kar 12 mesecev.

Različice

Ideje

■ gl. vanilijev izvleček (številne ideje)
■ Domač vaniljin ali vanilijev izvleček v lični steklenički je lahko tudi izvirno avtorsko darilo. Še posebej, če je izvleček star nad 12 mesecev.

Opombe

■ Številne procese, znane iz kemije, uporabljamo tudi v kuhinji. Mednje sodi tudi ekstrakcija (od tod: ekstrakt) ali izluževanje.
■ Posamezniki vaniljin ali vanilijev izvleček nazadnje precedijo, vendar za to ni nobene potrebe. Če skupaj z izvlečkom v sladico dodamo še nekaj semen, ne bo nobene škode.

Zanimivosti

Vanilijev strok je za žafranom druga najdražja začimba na svetu. V številnih spletnih trgovinah pa so vanilijevi stroki naprodaj po zelo sprejemljivih cenah.

Viri

Dario Bressanini, Le Scienze (hrv.)
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki