Bezgov čaj

Aromatičen čaj iz posušenih bezgovih cvetov, pa tudi listov
05. junij 2012
št. ogledov: 7664
Čaj iz bezgovih cvetov ali bezgov čaj pripravljamo iz posušenega bezgovega cvetja. Je zelo aromatičen in okusen, zato ga lahko pijemo tudi za žejo. Po okusu ga okisamo z malo limoninega ali pomarančnega soka in / ali osladimo z medom. Poseben dodate je regratov med.

Priprava

Poparek iz bezgovih cvetov za pospeševanje potenja. 2 žlički posušenih bezgovih cvetov prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Tekočino nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan ali pa trikrat na dan po eno do dve skodelici. Vročega. Za lajšanje kašlja ga osladimo z medom. Komur čaj samo z eno zeljo ne pomaga, si lahko naredi mešanico bezga in lipe, vsakega polovico. Lahko pa zmešamo tudi bezeg, lipo in kamilico, vsake zeli približno tretjino. Dve čajni žlici poparimo in naenkrat popijemo dve skodelici še vroče tekočine.

Zdravilni učinki

(domnevni)Bezgov čaj pospešuje potenje (gl. opombe), blaži katar in kašelj ter pomaga pri izkašljevanju, zdravi bolno grlo, pomaga pri gripi, astmi in bronhitisu ter začetni pljučnici. Pitje bezgovih pripravkov okrevanje po gripi skrajša kar za polovico. Čaj iz bezgovega cvetja deluje kot rahel diuretik, torej odvaja vodo.Čaj iz bezgovih listov čisti kri in je najboljše sredstvo za čiščenje kože. Dober je zoper neprijeten zadah telesa. Čaj iz bezgovih in orehovih listov odpravlja nespečnost. Bezgove liste lahko stolčene kot obkladek polagamo na obtolčena mesta, kot obkladek pa so listi učinkoviti tudi pri zlati žili.

Opombe

Raziskave so pokazale, da bezgove učinkovine kot spodbujevalci potenja delujejo le ob povišani temperaturi, sicer pa menda ne; po njem naj bi se potili pač zato, ker popijemo več vroče tekočine.

Opozorila

Bezgov čaj pospešujejo potenje, vendar tudi pri njem velja, da morajo biti bolniki s slabim srcem pri potilnih kurah previdni.

Viri

Mojca Kaučič, Nakup 2005 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki