Prijava

Restavracija hotel Grad Otočec

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
17. junij 2009
št. ogledov: 2780

Restavracija hotel Grad Otočec
Otočec ob Krki

Kontakt

■ 07 384 89 00
vida.trenz@terme-krka.si

Odprto

NON STOP, od 7. do 22. ure

Kuhinja

sodobna sredozemska; slow food 

Ocene

Nedelo, april 2013 (4,5/6); Mladina, maj 2011 (5/5);  Nedelo, januar 2010 (3,5/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... Jagenjček, ki se vrti, ima vsekakor svoj čar, a v vrhunski kuhinji je potrebno rdeče omehčati in hrustljavo opeči le dve hrbtni kosti. Nežne duše potem prestraši maščobni rob, dobrojedci pa znajo zaploskati. Chef Pavlič si je do te učinkovitosti pomagal z najnovejšim hitom sodobnih kuharjev, ki se imenuje big green egg (veliko zeleno jajce) in je šamotni žar s pokrovom, ki odlično imitira krušno peč. Le nekaj minut več počitka je mesu sicer zmanjkalo, pa ne bi spustilo niti tistih nekaj kapelj telesnih tekočin, ki so ostale na dnu krožnika; bilo je tudi ob kosti hrustljavo zapečeno in vonj te opečenosti je izdajal nepremagljivost okusa ”roštilja”... Jagodna simfonija, domač jagodni sladoled in skodelica iz vlečenega testa, polnjena s skuto, rabarbaro in jagodami, je le še potrdila, da imajo na Otočcu dolgočasen jedilni list – kaviar, tartufi in gosja jetra, škampi, brancin in postrv, biftek, file in medaljon -, toda chef, ki mlad, ambiciozen, s kuharskim žarom v očeh in ponosno držo avtorja svojih jedi, po sladici pristopi k mizi odločno in samozavestno: ”Ste bili zadovoljni?”, sezonsko spreminja svoj degustacijski meni, skrbi za lokalne, sveže, kakovostne sestavine, pri pripravi pa kaže dovolj znanja, da mu lahko zaupate...” (Nedelo, 2013)
■ »... Zadnja možnost za odločanje je bila med srebanjem osvežilnega, zelo sezonskega češnjevega sorbeta, kajti potem je prišel na mizo brez dvoma glavni - tako in drugače - krožnik večera: srnin file, še pripet na pripadajoči kos rebrca, je moral biti najprej hudo dobro in dolgo kvašen in zorjen, nato pa še precizno opečen, da je lahko na krožniku demonstriral absolutno sočnost in okus, ki sta ga huda omaka z brinovimi jagodami in pire z jurčki samo še dodatno pumpala v višave. In nato rahlo bremzanje z ljubko sladko-slano kompozicijo iz marelične marmelade, kvadrčkov iz skute s pečeno smetano in koščkov suhih marelic ter zaključek v totalnem eksperimentalnem, pardon my french, razčefuku. Mislim, za sladiški trio, v katerem so v glavni vlogi šparglji, bi pač težko uporabil blažji izraz. Špargljev pire na vaniljevi šarloti, marinirani šparglji z jagodami in kremast špargljev sladoled so bili nekaj najbolj odpeljanega, kar sem kadarkoli poskusil ...” (Mladina, 2011) 
■ »...Rižota s škampi in bučkami je bila dvojna, kot jedilni list. Res so bili škampi, čeprav nekateri le pogreti v rižu, da se niso uspeli rdeče obarvati, toda na vrhu je bil primerek, ki ga na kontinentu v okrasni vlogi še nisem imel čast spoznati. Kleščarji na vrhu podobnih rižot so namreč tam, da jih primeš kot list uvelega radiča in jih daš plavati v limonov "kompot", saj bi bil za mazanje rok potreben sok, ki pa so ga že lani izgubili... Natakar je sicer dobro svetoval, da imajo ob postrvi tudi smuča, toda tako ribo povaljajo v koruzno moko in ob njej ponudijo še kar imajo zelenjavnega pri roki v gostilnah z dvema sončkoma, ne pa v hotelu s petimi zvezdicami. Predvsem pa - toliko kosti v enem kosu fileja pa že dolgo ne!... Srnin hrbet s sezamom v brinovi omaki ob kolerabnem kipniku ter romanesko s praženimi lešniki bi lahko bila grajska jed, če kuhar mesa ne bi predolgo imel v ponvi. Korekten kolerabni kipnik, s fritiranim peteršiljem v zapik na vrhu vred...« (Nedelo, 2010)

Cene

hladne predjedi 10 do 23, juhe 4 do 6, tople predjedi 12 do 25, glavne jedi 13 do 28, sladice 5 do 7; degustacijski meni 55 evrov (7 hodov) 2013

Vinska karta

"Chardonnay Bagueri," je rekel in šel... Toda, ko je jezik ob sorbetu otrpnil, ga je letnik 2005 (Goriška Brda) hitro poživil. Če je bilo to nalašč, potem čestitke someljeju, ki ga žal nisva imela priložnost spoznati. Kot tudi vinskega lista ne... Ščurkov Up, 2005. V ustih je ostal še dolgo, v želji še dalje. Če ne bi bil kozarec na Otočcu po 10 evrov...

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.798 receptov
Moja kuharica