Prijava

Restavracija hiša Raduha, Luče

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
22. avgust 2008
št. ogledov: 3400

Restavracija hiša Raduha
3334 Luče, Luče 67

Smerokaz

■ z avtoceste Ljubljana-Maribor: od izvoza Šentrupert peljete proti Logarski dolini do Luč;
■ iz Ljubljane: mimo Kamnika proti prelazu Črnivec, skozi dolino Podvolovljek ali čez prelaz Črnivec, skozi Gornji Grad, proti Logarski dolini ob Savinji do Luč;
■ iz Maribora, Celja: do Luč vodi po Savinjski dolini mimo Mozirja in Ljubnega

Kontakt

■ 03 838 40 00
info@raduha.com

Odprto

od srede do nedelje od 19. do 23. ure

Zaprto

ponedeljek, torek

Kuhinja

avtorsko posodobljene savinsjko slovenske jedi; slow food; gl tudi cene

Ocene

Nedelo, september 2015 (4,5/6); Mladina, november 2014 (5/5); Nedelo, julij 2010 (5/6); Rad Dobrojem, 2008 (5,5/6); Nedelo, 2007 (5/5); Mladina, 2006 (5/5); Nedelo, 2003 (5/5); Mladina, 1998 (5/5)

Izvlečki iz ocen

■ »...Seveda je na začetku v hiši ob Savinji postrv, seveda je iz nje varia­cija, dimljena toplo in hladno ter rezana tudi kot karpačo, predvsem pa idejno začinjena. Na (pre)velikem krožniku so lepe kombinacije, ki z limono, oljčnim oljem in medom sladkajo kislost, z mangom in pasijonko mehčajo teksture, z avokadom in (postrvjimi) ikrami mešajo barvitost A vseeno je hit krožnika skutna tortica, tako majhna in preprosta, pa tako polna in zrela. Ker so medtem postrv kje drugje pripravili tudi že kako drugače ... Vse do še ene tortice, čisto na koncu, tiste s svežino limone in pikantnostjo mete, je tako, da na krožniku, seveda, nič ne ostane... file goveje pljučne (kulinariko najboljšega kosa mesa). Saj čutiš, da je nekaj več, saj je omaka tudi kavna, saj so kreme (pireji) tri, z barvo korenja, okusom peteršilja, svežino hruške, saj so tudi jajčevci in še ostrigarji, saj ... A vseeno je le biftek... (Nedelo, 2015)
■ »...Že ko smo žličko zasadili v pozdravno kombinacijo ajdovega obrnenka, gostega jogurta, fino naribanega trdo kuhanega jajca ter toplih, drobnih ocvirkov, se je zdelo, da prav nič; ko pa se je oko ustavilo na že na pogled izjemni kompoziciji na tri različne načine pripravljenih iz Savinje potegnjenih postrvi (karpačo, hladno dimljena, toplo dimljena) z zanimivo igrivimi dodatki (avokado z ikrami, limonino-olivna polivka, mango, skuta s smetano...), je bilo jasno, da je nekdanja slovenska kuharica leta še vedno v izjemni formi. Dokazov za to na kar urno sledečih si krožnikih njene najdaljše degustacijske transverzale ni manjkalo...« (Mladina, 2014)
■ »... Edina stalnica na jedilnem listu, ki ga določajo letni čas in vrt pred hišo, so narodne jedi, štruklji in žlinkrofi, zaradi katerih je mama Emika vsako jutro še vedno prva v kuhinji. Nadev je srnin, testenine so koprivne, omaka je divjačinska, celotna jed pa predvsem zelo zgovorna. Regionalna kuhinja à la Martina Breznik! Morda bi sama nadev modernizirala, da bi bil bolj kremast in sočen, toda potem v njem ne bi bilo toliko prvinskega divjačinskega okusa, in morda bi tudi testenine umesila bolj voljne, z bolj poudarjenim glutenom, toda potem to ne bi bile več mamine. Tako pa v vsakem grižljaju okušaš staro in novo, tradicionalno in moderno, mamino in hčerino. Zato! Ne le za ribiče in ne le na Lučki dan.« (Nedelo, 2010)
■ »... Moussu iz kozjega sira so primešali tudi malo kravjega, dodali orehe in zraven ponudili hruško kuhano v bezgovem soku. Ker je takrat ravno cvetel... To je potrdila tudi zeliščna koprivova juha, še bolj pa kolerabin puding s pomarančno omako, rahlo začinjen z ingverjem... Po starem receptu so bile pripravljene testenine z žafranikino omako, voda, jajce, moka, dodali so jim le še malo špinače, okusno glavno vlogo pa je zaigral koromač. Gozdne prebivalce so predstavljali zapečeni jurčki, ki so ležali na polenti, s pokrivalom iz staranega kozjega sira in ogrinjalom iz slanine... Ob jelenovem fileju, da smo okusili še nekaj mesa, v ribezovi omaki, je bil le majhen sirov štrukelj, polži po starem hišnem receptu, v nežni omaki, ki jo je posvetlila sladka smetana, pa so se razlivali iz trhle košarice iz testa. Po vsem tem je limonina strjenka zaigrala vlogo digestiva...« (Rad Dobrojem, 2008)
■ »... Čokoladne sanje so sestavljene iz slastne čokoladne strjenke z orehi in očarljive čokoladne pene, ki so ju prekrili z reduciranim balzamičnim kisom, medom in karamelo. Spet lahko uporabim le eno besedo: zunajserijsko... Moje skromno mnenje: Raduha nam je priredila enkratno, vrhunsko predstavo. Čeprav je precej stran od glavnih prometnic, se tja morate odpraviti. Če pa mislite, da ste dobrojedec in cenite izvirne in naravne okuse, potem je pot v Luče obveznost, ki jo morate opraviti vsaj enkrat na leto...« (Nedelo, 2007)
■ »... V Raduhi pečejo tudi krasne čufte, no, ajdove, z grojerjem polnjene in s česnovo omako zalite cmoke, miniaturne njoke, no, iz paljenega testa narejene repke, vrsto mimikrij pa je zaključila torta, rezina s hruškami polnjene, neverjetno sočne svinjske ribice. Če zaključimo tudi sami, a ne brez omembe z marcipanom in pistacijo polnjene, v testu pečene hruške, ki nam jo je nadgradil Prusov muškat, se v Raduhi, kjer jih vleče proti sladko kislem severu, potrudijo od pogrinjka do deserta. In je njihov, samosvojih okusov bogat scenosled, le priporočiti avantur željnemu požeruštvu...« (Mladina, 2006)
■ »... Nauk: Raduha je nedvomno še vedno povsem v vrhu slovenske kulinarike. Ne skoparijo z drznimi idejami, za vsem pa stoji skozi več generacij preverjena zgodba kuharske umetnosti. Izjemni okusi, pristni materiali, pomešani z bogato tradicijo, so razlog za to, da morajo dobrojedci nujno obiskati Luče. Če nas ne bi zmotilo nekaj malenkosti, bi Raduha brez dvoma končala »zunaj kategorije...« (Nedelo, 2003)

Cene

Martinin degustacijski meni (5 hodov) 57 €; Martinin degustacijski meni (5 hodov) z vinsko spremljavo 77 €; daljši degustacijski meni (6 hodov) 67 €; daljši degustacijski meni (6 hodov) z vinsko spremljavo 80 € (2015)

Vinska karta

87 etiket, primorska vina so v večini, v kleti pa je najti tudi nekaj posebnosti; najbolj priljubljeni: Batič, Sutor, Sanctum, Gravner in Kozlović (2015)

Drugo

nastanitveni paketi v hiši Raduha; razkošno tudi na kozolcu in hiši na drevesu
■ marmelade iz Martinine omare
■ ribolov 

Opombe

■ z gostinstvom se v tej hiši ukvarjajo vse od leta 1875, ko se je po domače reklo Pri Medetu;
■ povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica