Prijava

Restavracija Gredič, Ceglo

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
15. avgust 2009
št. ogledov: 3592

Restavracija Gredič
Ceglo 9, 5212 Dobrovo v Brdih

Kontakt

■ 040 477 817
info@gredic.si

Odprto

od srede do nedelje od 12. do 15. in od 19. do 22.30 ure 

Zaprto

ponedeljek, torek

Kuhinja

sodobno-sredozemska, spogledljiva z briško tradicijo in sestavinami

Ocene

Nedelo, junij 2016 (4,5/6); Nedelo, november 2012 (4,5/6); Mladina, avgust 2012 (5/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Še bolj se je to posrečilo pri polenti, ki je za povrhu pokazala, da chef ne razmišlja le moderno, temveč tudi briško. Mehka bela polenta s tartufi in ocvrtim rumenjakom bi bila brez nje všečna, z njo, namreč rdečo japonsko perilo, šiso, dišavno sorodnico mete, pa je briška polenta, s kislostjo, svežino, lahkotnostjo, dobila še nov, azijski pridih... Riž s šparglji, klapavicami in flambirano jakobovo pokrovačo je bil z druge, izvedbene strani. Kombinacije znane in zato priljubljene, več učinka od plebejskih klapavic kot od žlahtnih kapesant, riž pa več kot to, torej kremno rižoten... Pokusite čokoladno jajce s pomarančno kremo, čokoladno opoko ter omako iz pasijonke in manga in ugotovili boste, da takšnih sladic pri nas, žal, ni v izobilju...« (Nedelo, 2016) 

■ »... Bradač v omaki iz curryja, jabolk in dimljene paprike je ravno tisto, kar prevečkrat zmanjka v naših morskih gostilnah. Drugačnost! Nežni fileji rdeče ribe, ki se ji koža nikoli ne zapeče, zato kuharja niti ne premami, da bi meso mučil do izsušitve, se ne ujemajo le barvno z rumeno posebnostjo curryja in dimno odišavljenostjo sladke mlete paprike. Kombinacija, za katero potrebuješ ob pravi ribi le malo sproščenosti, da dodaš še skrbno zrezana in na hitro popečena (ta pa, najbrž, v maslu) jabolka. Tudi omehčana polenta je takšna. Chef pozna, namreč, tolminski sir, med katerega skrije mehko kuhano prepeličje jajce, da je globoki krožnik nared za posip belih tartufov, ki tokrat niso le vzvišeni okrasek...« (Nedelo, 2012) 

■ »... a je vendarle bliže italijanskemu razumevanju kulinarike, kjer je tehnična obdelava vrhunske surovine namenjena zgolj poudarjanju njenega okusa. Iz tega poglavja so tako prišli mehka polenta s tekočim sirom montasio, kugla ocvrtega prepeličjega jajca s še tekočo sredico in lističi poletnega črnega tartufa, na stlačen krompir položena velika kozica in par izjemnih z zelo rumenimi in zelo na zob kuhanimi ravioli napolnjenih krožnikov: prvi so bili polnjeni z govedino in preliti zgolj z emulzijo rjavega masla, drugi, z mesom velikih kozic, pa so bili položeni v z limeto osveženo in s kosi jastoga oplemeniteno omako...« (Mladina, 2012)

Cene

■ hladne predjedi 14, juhe 3,50–6,70, tople predjedi 15, glavne jedi 15–18, sladice 8; 4-hodni mesni degustacijski meni 42, 5-hodni ribji 55 in 7-hodni 66 evrov; pogrinjek 3,50 evra (Nedelo, 2016)
■ hladne in tople predjedi 10 do 13 €, testenine 10 do 16 €, glavne jedi 15 do 30 €, sladice 6 do 9 €; 3-hodni degustacijski meni 35, 4-hodni 55 € (Nedelo, 2012)

Vinska karta

bogata vinska ponudba ima v atraktivni kleti več kot 700 etiket; najbolj priljubljeni vinarji so Marjan Simčič, Edi Simčič, Ronk, Medot in Castellada; gl. vinska karta s cenami 

Posebna ponudba

prenočišča; vinoteka 

Opombe

■ Gurmanovi iz principa ne hodimo v lokale, ki zaračunavajo pogrinjek.
■ Restavracija Gredič se je pred ocenjevanjem 2016 imenovala restavracija GredičAvetantni, po imenu tedanjega italijanskega chefa.
■ O vili na Ceglem, ki so jo ljudje od nekdaj imenovali Gredič (gradič), je znanih malo zgodovinskih podatkov in še ti se nanašajo na 19. stoletje. Razmeroma trden dokaz, da je vila na tem mestu stala že leta 1774, pa je viden v njeni neposredni okolici: vzidan je v kamen paladijevsko oblikovane kapele, s katero se začenja niz gospodarskih poslopij, med katerimi so bile tudi hiše kolonov, kot ki kot nekakšen obrambni zid v polkrogu obdajajo gradič.

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica