Prijava

Restavracija Cubo, Ljubljana

V času zadnjega ocenjevanja (2016) eden (naj)boljših gostinskih lokalov pri nas. Kjer vedno veš, kaj dobiš. Predvsem za ljubitelje ravno prav posodobljene sredozemske kuhinje. V kleti je malodane 300 etiket.
24. januar 2005
št. ogledov: 9124

Restavracija Cubo
1000 Ljubljana, Šmartinska 55

Smerokaz

Zeleni trikotnik pri Žalah

Kontakt

■ 01 521 15 15
info@cubo-ljubljana.com

Odprto

od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

sodobna sredozemska kuhinja; gl. jedilni list (s cenami)

Ocene

Nedelo, april 2016 (4,5/6)
Mladina, maj 2015 (3/5)
Nedelo, september 2009 (4/6; sladice 5/6)
■ Nedelo, 2007 (5/5)
■ Mladina, 2005 (3/5)
Nedelo, 2004 (4/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »Sodobno in sredozemsko, dve besedi, ki opredeljujeta kulinarično »revolucijo« začetka tretjega tisočletja. Vsaj v Ljub­ljani, a najbrž kar v Sloveniji, pa ji lahko dodamo še tretjo besedo: Cubo! Ne da se prešteti posnemovalcev in še kar se rojevajo. A originalu nihče ni kos, še več, razlika je vedno večja, saj je Cubo vedno boljši… Zato sva si naročila telečjo zarebrnico na žaru, saj jo povsod izsušijo. Tukaj je je bilo za cel tomahavk in bila je sočna, da so jo morali žlikrofi pivnati. Zato sva poskusila še s pečenim tunom, saj gre povsod čez. Tukaj pa mi je čez mizo namenila le majhen grižljaj … Zato sva tris še za sladko, saj je ni bolj banalne sladice. Pa je bil v enem kozarcu cheesecake (sirov kolač), v drugem kremšnita (kremna rezina), v tretjem monte (priljubljena otroška sladica iz bele in temne pudingove kreme) in na ustih nasmeh…« (Nedelo, 2016)

■ »... v njegovem osrčju je kolekcija rižot in testenin, najpogosteje uporabljeni besedi pa se zdita mocarela in gamberi. V Cubu so se – domnevam, da na željo stalne klientele in v skladu z maksimo, da zmagovalnega konja ne gre menjati – odločili, da bodo še naprej kuhali tako kot pred skoraj desetletjem in pol, ko so odprli: z navdihom iz Mediterana, všečnimi (in dragimi) sestavinami ter – za uspeh v naših krajih nujnimi – obilno odmerjenimi porcijami. Razlika je seveda v tem, da je bil ta koncept pred petnajstimi leti atraktivno frišen, dandanes pa je – tudi zaradi kuharjev, ki so tu začeli, kasneje pa odpirali svoje place po Ljubljani – že inflatorno iztrošen... Kar pa seveda ne pomeni, da v Cubu iz tuna in dimljenega lososa ne sestavijo propisnega trisa hladnih predjed in da tam postreženi pljukanci s kremasto omako s šparglji in super okusnimi repki kozic niso krasni. Krasni so. So pa tudi preslani; v nasprotju s špargljevo juho, ki je neslana, šibkega okusa in neugledno SMB-jevskega kolorita...« (Mladina, 2015)

■ »... In Cubo je povedal: rad sem všečen in dopadljiv. Čeprav je tudi presenetil. Na krožniku je ponudil več kot obljubil na papirju! Pravzaprav kar na treh, saj so bile na velikem, za katerega so bili natakarji najbrž v uku pri natakaricah na Oktoberfestu, še tri majhne skodelice s tremi omakami: oljčno olje z jurčki, bazilikin pesto in omaka na osnovi soje, ki je spominjala na kruh s pečenkino mastjo... Če želiš biti dopadljiv, potem se nekaterim sestavinam v naših modnih gostilnah enostavno ne smeš izogniti. Ena med njimi je vsekakor hobotnica. Cubo jo ima, seveda, v solati, a tudi v špagetih. Potem pa je odvisno le še od meseca, kaj je zraven. Za september so se kubovci odločili, da je to lisičkin mesec. Kaj pa so delali potem junija in julija? Kakorkoli, kombinacija je, spet, dobra. Cubo je povedal: to, kar imajo vsi radi, pripravimo mi lepše...« (Nedelo, 2009)

■ »...Čeprav so pred odhodom v Cubo do nas prihajale informacije, češ da ni več tako dobro, kot je bilo, lahko z velikim veseljem rečem, da je to vrhunska restavracija, v kateri boste za pošten denar jedli odlično in še bolje. Še to vam izdam: Boštjan Trstenjak je zaljubljen. V svojo restavracijo in kuho...« (Nedelo, 2007)

■  »... Rižota z rukolo in jakobinko se je izkazala s pridnim kuharjevim mešanjem, File bele ribe (brancin) je bil domiselno ovit okrog gobjega (jurčki) nadeva, v katerem pa se je preveč važila čebula, ki se je tako bila še s kremno špinačo, za povrh pa je bil kuhar še površen pri odstranjevanju kosti. Jagnječje zarebrnice, zložene v vrh, ki ga je kičasto spenjala votla bučka, so bile sočne in z občutkom opečene, a jih je priloga, pečen krompir in opečena zelenjava, naredila preveč preproste. Podobno se je odrezala hišna sladica banana Cubo, ki je bila sicer biskvitno kockasta, a tudi nič več kot to...« (Nedelo, 2004)

Cene

■ gl. jedilni list (s cenami)
■ za hladno predjed, pašto ali rižoto, glavno jed in sladico imejte pripravljenih vsaj 50 evrov (Mladina, 2015)
■ hladne predjedi 9 do 13, juhe 3, tople predjedi 10 do 11, testenine in rižote 11 do 15, glavne jedi 18 do 26, sladice 4 do 5 (Nedelo, 2009)

Vinska karta

velika, zanimiva, krasna vinska karta z izjemno fair pribitki; zatakne se pri realizaciji obljubljenih vin na kozarec, ki vse prevečkrat niso na voljo

Drugo

malo podrobneje o vinski karti

Opomba

(Brezplačne) povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker so uredništvo članke odstranile s portala. Ali pa je dostop plačljiv.

Spletne povezave

Najboljše restavracije in gostilne v Sloveniji
Abecedno kazalo (ocenjenih) restavracij in gostiln v Sloveniji
Krajevno abecedno kazalo restavracij in gostiln v Sloveniji
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica