Prijava

Gostišče Pri Poku, Brezovica, Ljubljana

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
23. marec 2008
št. ogledov: 5171

Gostišče Pri Poku
1351 Brezovica pri Ljubljani, Podpeška cesta 1

Smerokaz

sredi Brezovice, levo, če se pripeljemo iz ljubljanske smeri kontakti
01 365 74 10; 041 619 085
info@pripoku.com

Odprto

od ponedeljka do petka, od 12. do 22. ure

Zaprto

sobota, nedelja

Kuhinja

slow food (3 do 7 hodov); gl. jedilni list s cenami 

Ocene

Nedelo, april 2011 (4,5/6); Nedelo, 2008 (5/5); Nedelo, 2006 (5/5); Mladina, 2005 (4/5); Večer, 2004 (5,5/6); Mladina, 1997 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

»... Za kosilo ni gneče, a ravno zato je potrebno Poku še bolj čestitati. Ne da se! Pravzaprav je bil včasih bolj množično ustrežljiv, a res je, da takrat drugi še niso poznali taljate, rukole, ribjih filejev in panakot... Zdaj, ko je vse to in še (pre)več postalo drugje klasika, pa je Pok vedno bolj elegantno-domač. Za kar ima najboljši “izgovor”. Domača kmetija je od vrat desno, zgoraj na hribu, zato se ponudba ravna po njej in letnih časih, zaradi česar se z jedilnim listom ni potrebno preveč ukvarjati - prisluhnite gospodarju, kar bo priporočil, saj ni vsak dan enako. Da prodajajo nože, pove tatarski biftek. Če imate radi mesarjevega, ki je drobno mlet, ves oksidiran in poln barvil, potem si tega ne naročite. Saj podobnosti ni! Zrezan na majhne, enakomerne kocke, z malo začimbami in veliko mesnega, je naravnega, izvornega okusa. Za nergače je zraven gorčica, za mehke duše avokadova krema v obliki njoka. Tatarec, ki je res predjed... Gostilna Pok vztraja v svoji ponudbi, ki tradicionalne slovenske gostilniške jedi dviguje na netradicionalno visok nivo...« (Nedelo, 2011)
■»... Moje skromno mnenje: Čeprav je bila domača, tradicionalna kulinarična smer pri Poku vedno v ospredju, lahko rečem, da sta Mateja in Robert Trobec naredila veliko delo pri razvoju nove slovenske kulinarike. Večina njunih jedi temelji na domačih sestavinah in bogati tradiciji, zraven pa uspešno uporabljata znanje moderne svetovne kulinarike. Bravo!...« (Nedelo, 2008)

»... Moje skromno mnenje: Tudi zadnji obisk prestižne obljubljanske gostilne dokazuje, da Pok suvereno obvladuje svoje delo. Besedo vrhunskost lahko brez sramu uporabimo tako za sestavine kot končne izdelke, da o vinskih kombinacijah in postrežbi ne govorim! Obisk toplo priporočam!...« (Nedelo, 2006)

»... Tovrstnih čudes, tudi če bi si želeli večjega jezera soka, tokrat ni manjkalo angleško zapečenemu florentincu, na katerega je naš diskretni in z vsem poučeni velenatakar pri mizi ribal gosposke rezine belega tartufa, še više pa se je Pok zavihtel s scenosledom sladic. Nič zagatna kostanjeva rulada z nougatu podobno kremo iz pinjol, v janeževem likerju vložene gobe, vijoličaste bledivke z domačim vanilijevim sladoledom, bombastična torta iz kubanske čokolade, s tartufato in pravimi tartufi odišavljen čokoladni tartuffo so triu zaprli usta še preden se je na lastne stroške posladkal z ekstravaganco dneva, iz sušenih grozdnih jagod in po šampanjski metodi izdelanim Reciotom di Suave, desertnim vinom, iz katerega žgečkajo mehurčki in gozdni sadeži in lahko, kakor le malokatero, parira čokoladi. Končnica, da jih malo, sicer pa – dostojna forma brezoviške, sploh ne zafnane ali prenapihnjene postojanke. Pripravite denarnice...« (Mladina, 2005)

»... Ker so bile na rukoli že gobe, je dal kuhar - ki se ga pri Poku da opazovati skozi steklena vrata v kuhinjo, pri čemer pogled opazi tudi čistočo in pospravljenost - taljato modro na berivko, da jo je začinil mesni sok in tanko nahobljan parmezan. Prav tako sočno mu je uspelo opeči tudi svinjske medaljone, zaradi česar mu v imenu mesojedcev izrekam iskreno zahvalo, saj se v naših gostilnah vse prerado dogaja, da meso dela konkurenco žagovini. A ne pri Poku! V tem ritmu in zadovoljstvu sva na rišelje prte dobila še sladka krožnika, ki se prav tako nista postavljala z umetelnostjo in izvirnostjo, a sta zato zadovoljila z natančnostjo. Prav lahko bi se ošabno zmrdnil, pa kaj, saj creme brulee in čokoladni mousse imajo dandanes že v vsaki navadni slovenski gostilni... A se nisem. Je dama nasproti mene preveč vneto vrtela žlico, da sem se zbal, da ostanem brez...«
(Večer, 2004)

»... Mar k Poku res hodijo gostje, ki jih ne moti zadah po žaltavem iz vsakega od šestih ponujenih vrčev, mar si niti osebje ne ogleda za pol leta prekoračenega datuma uporabnosti na eni izmed steklenic? Malo nas je potolažil Asperum, neverjetni, v pritlikavi dozi prebivajoči prvak balzamičnega kisa, malo z vsemi častmi kuhan brancin na lešo in sočni gamsov hrbet, ki ga kuhar Lovro speče v zibeli iz soli, tako da smo potešeni dočakali dehteče štrudle in nič kaj kremast domači sladoled. Pok se, kot rečeno, trudi in veliko svojih jedi ušpiči na način, ki ga ne srečaš drugod, mimo česar niso mogli niti naši želodci. Vendar pa bi ob njegovih cenah - mimo v nebo kričeče blamaže z olivnim oljem in kljub soseski enako precenjenih gostiln - čim prej pričakovali, da se, če nas že ne spravlja v ekstazo z vsako izmed ponujenih atrakcij, vsaj ne mudi v brezbarvnih nižinah... (Mladina, 1997) 

Cene

jedilni list s cenami 

Vinska karta

izborna

Drugo

prenočišča 

opombe
Gostilna že vse od leta 1793.
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica