Prijava

Gostilna Pr’ Matičku, Kranj

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
14. avgust 2008
št. ogledov: 3356

Gostilna Pr’ Matičku
4000 Kranj, Jezerska cesta 41

Smerokaz

sredi Kranja

kontakti
04 234 33 60
prmaticku@siol.net

Odprto

od ponedeljka do petka od 11. do 24. ure; sobota od 12. do 24. ure

Zaprto

nedelje in prazniki, razen za dogovorjene skupine nad 20 oseb

Kuhinja

jedi iz gozdov in morja; gl. ponudba; pod pokrovom (peka, čripnja, sać); picerija

Vinska karta

Caprisova peneča malvazija, Kupljenov modri burgundec, štajerski Benedikt (Dveri pax), Coljin cabernet - v vinski vitrini pa še trideset večinoma znanih etiket - toda najina gostiteljica je bila prepričljiva: "Jaz bi vam dala merlot, Capris, 2005, saj je bil nagrajen kot najboljši!" Pa še prav je imela.

Ocene

Nedelo, februar 2015 (4,5/6); Mladina, februar 2011 (4/5); Nedelo, september 2010 (3/6); Nedelo, 2005 (kuhinja 4-5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

»... Zato je tisti zadnji grižljaj, ko z domačim pirinim kruhom pomažeš oranž­no, zeleno, rdečo, rjavo, najboljši. Do njega pa se pride tako: hrbet mladega divjega prašiča je tako nežno sočen, da je bil na vročini le na hitro, polenta ob njem je sladka od gorgonzole, omaka črnih trobent je zamen­jala mozeg v kosti, bodičasti buči čajoti dela družbo korenje iz juhe, za sliko na krožniku skrbi živo rumen bučni pire, za kislino pa živo rdeča semena granatnega jabolka. Kaj bi se šele zgodilo, če chef ne bi nadaljeval v enakem tempu. Z najboljšimi kosi, namreč, jelenovim hrbtom in žrebičkovo pljučno, zase pa je pustil vampe, četudi na pici, in jelenove jezike s srčki v paprikašu. Matiček je najboljši takrat, ko dela s čim bolj divjimi kosi!...« (Nedelo, 2015) 

»... Nato smo se zavrteli na ringlšpilu izjemnih, lepih in dišečih salam, ki jih Matičkovi lovijo, začinjajo, mešajo, polnijo in sušijo po domače, brez kemijske asistence. V ostri konkurenci temne medvedove, lahkotne kozorogove, špeharce z velikimi kosi slanine, v zeliščih povaljane herba salame in z zaseko oplemenitene merjaščeve je zmagala slednja... No, mimo salam je bil absolutni zmagovalec narezka na jeziku topeči se jelenov karpačo, čeprav smo zastrigli z brbončicami tudi ob vloženih regratovih cvetovih... A glavni test pri oštarijah, ki se gredo divjačenje, so seveda glavni krožniki. Bo meso lepo uležano in pravilno kvašeno?... jelenovi medaljoni so bili sočni, kot da bi bili odrezani s kakšnega lepo marmoriranega goveda, od omake iz sušenih črnih trobent pa je dišala vsa soba. Pečenka iz merjaščevega vratu je vila mehka, dobra, fina. Fazanove prsi so se pred suhobo zaščitile z rezinami slanine, predvsem pa smo vsi popadali do ob čokoladirani marmeladi iz skorpa v kuhani hruški...« (Mladina, 2011) 

»...Ribji juhi se je res poznalo, da se je "gospodar včeraj vrnil z Murterja in s seboj pripeljal dva tuna, 70- in 100-kilogramska"! Še škamp za okras je bil sladek in čvrst. Tudi domača krompirjeva je imela svoje adute. Zaradi kumine in bogastva zelišč bi se komu zdela preveč domača, toda Matiček je najboljši takrat, ko kuha ambientu primerno. Pečena polenta s feto pršuta in peno iz črnih trobent je bila dovolj drugačna, da je pritegnila. Res feta, ki pečena ni izpadla izsušena in res polenta, ki pogreta pod vilicami ni razpadla, a ne res pena, ki pa je zmogla do všečne omake. Zato pa so bili štruklji ob divjačini povsem izsušeni. Škoda, ker nekoč so bili, najbrž, res doma narejeni...« (Nedelo, 2010)

»... Moje skromno mnenje: Matiček je po dolgem času spet veliko presenečenje z gorenjskega konca. Vedo, kaj delajo, odlične sestavine znajo negovati in nadgrajevati z duhovitimi dodatki. Cene so glede na njihove posebnosti zelo zmerne, postrežba pa več kot prijetna in prijazna. Obisk toplo priporočam!...« (Mladina, 2005) 

Cene

hladne predjedi 6 do 10, juhe 2,50 do 4, tople predjedi 4,50 do 12, glavne jedi 9 do 22, sladice 4 do 5; degustacijski meni 35 do 50 evrov (4 do 6 hodov) 2015

Vinska karta

klet sicer ni velika, toda med 40 etiketami so znani (Kupljen, Mlečnik, Klet Brda) in manj znani (hišni vinar Mužič, Borut in Iztok, iz Plešiva, Ratek z Jeruzalema, Hafner s Svete Ane)

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica