Prijava

Galerija okusov, Petrovče, Celje

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
24. februar 2010
št. ogledov: 2459

Galerija okusov
Novo Celje 9, Petrovče

Smerokaz

izvoz Žalec, v drugem krožišču smer Novo Celje

Kontakt

■ tel.: 031 657 605
info@galerijaokusov.si

Odprto

od srede do sobote od 11. do 22. ure; drugi dnevi po dogovoru

Zaprto

od nedelje do torka; odprto po dogovoru

Kuhinja

divja in urbana, s pomočjo sodobnih tehnik in tradicionalnih sestavin; gl. jedilni list poletje 2016, s cenami; drive in (za domov)

Ocene

Nedelo, julij 2016 (4,5/6); Nedelo, april 2014 (5/6); Mladina, marec 2015 (5/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Zato je dobra vest, da se po Jovanu, ki je šel na porodniško in išče nov projekt, ni veliko spremenilo. Še vedno je lepo in privlačno, še vedno diši in cveti, še vedno so sestavine z imeni in poreklom... Torej, kremna fregola z gomoljno zelenjavo in divjino, z gozdno deteljo in vloženim čemažem, s fermentacijo redkev in jagod, z vsemi petimi okusi, predvsem pa z druženjem kisline in sladkosti ter kontrastom ožganosti. Pravšnje, da potem ohladi sorbet iz kamilice, »pogret« s slivovo marmelado z rumom... Prvo je bil smuč, drugo teletina. Ribi sta dodala peno črnega česna, pire ožgane koruze, podlago hruške in stebelne zelene, čips polente, ocvrtek smuča in krompirja..., toda vseeno je jed ostala le skupek tehnik in zgledov, tekstur in oblik, želja in idej. Bilo je preveč enolično in sladko, premalo sveže in kislo, preširoko in preplitko. Telečji hrbet pa sicer še bolj pisan, toda bolj celovit, sicer bolj preprost, toda predvsem globlji, z manj elementi, toda z več nadokusa...« (Nedelo, 2016)
■ »... Borut Jovan (gl. opombe) zna kuhati. In to odlično! Ker se tega ni učil le v (srednji in višji) šoli, temveč tudi v mišelinskih restavracijah po Španiji, Franciji, Italiji, na Danskem, in ker je to v zadnjih letih že dokazoval po Sloveniji. Toda še pomembnejše, da pri kuhanju neizmerno uživa! To pa je v Galeriji okusov tako nalezljivo, da zraven uživajo še sous chef kruhopek, partner oblikovalec, žena vrtnarka, starši nabiralci divjih zelišč, sosedje kmetovalci. Morda se boste nalezli še vi!... V Jovanovo divje-urbano, moderno-tradicio­nalno kuhinjo bi se tudi vegetarijanci zaljubili. Zelišča, ki so iz gozda in z vrta, niso le okraski, temveč nekje začinjajo in drugje osvežujejo, zelenjava, ki je zgolj sezonska, lokalna, domača, ni priloga, temveč je glavna, sadeži skrbijo za kislino, cvetovi za sladkost in trpkost... Seveda, je tudi meso, toda kozliček ima slovenski naslov in vsak del je dal le za majhen kos, ki je z žametno omako vred le spremljava zeliščnemu kipniku, rdeči čebuli, ocvrti čebulici čemaža in kremi pečenega česna, ki dirigira celotnemu krožniku. Morda bi bilo preveč okusov, če ust ne bi pred tem ohladila zamrznjena skodelica iz bezgovega sirupa, v kateri je jagodni sorbet poskrbel za dezinfekcijo, zdrobljeni lešniki pa za podmazanje.« (Nedelo, 2015)
■ »...V kuhinji pa se nadaljuje špura, ki smo jo že spoznali: Jovan rad razstavlja – ne le jedi, ampak tudi posamične sestavine. Njegov brodet ima tri baze – žametast česnov pire, osvežilno, doma vkuhano paradižnikovo salso in džus, ki ga spustijo vongole – in tri nadgradnje: iz lupin pobrane vongole, krasno opečen kos brancina ter ligenj, razdeljen na dvoje, glavo, zmehčano v vakuumskih 63 stopinjah, ter v riževi moki povaljane in hrustljavo ocvrte lovke. Podobno kompleksen je tudi krožnik z rožnato rezino telečjega hrbta, priželjcem, krompirjem, spremenjenim v kremast pire in začinjene ocvrtke, ter, pazi to, zreducirano, zgoščeno, ohlajeno in na tanke rezine narezano bbq omako. Chapeau! Rad uporablja sveža zelišča in zelenjavo iz ženine vrtnarije ter plodove lastne in fotrove mesarske spretnosti... Hecev je seveda še več (ajdov piškot & drobljenec pri strjenki iz pečenih jabolk; curryjeva omaka k ocvrtemu gamberu...), pri vsem skupaj pa velja najbolj poudariti igrivost, sproščenost in zdrav odmerek zajebantske distance do visoke gastronomije, ki jo demonstrira Jovan...« (Mladina, 2015)

Vinska karta

■ ena najbolj ambicioznih vinskih kart pri nas, predvsem zaradi ponudbe tujih vin, ki jih ves čas dodajajo; trenutno so pri 235 etiketah; hišni vinar Dveri-Pax, najbolj priljubljeni vinarji (za posebne zgodbe) še Marjan Simčič, Frešer, Kendall Jackson in E. Guigal (Nedelo, 2016)
■ še največ prostora in obveznosti za napredovanje; poiskati vinske spremljave Jovanovim raznolikim okusom; na vinski karti je 50 etiket prijateljskih vinarjev; hišni vinarji MonteMoro, Dveri-Pax, Radgonske gorice; najbolj priljubljeni še Frešer, Joannes Protner, Doppler (Nedelo, 2015)

Cene

■ gl. jedilni list poletje 2016 s cenami; 4-hodni degustacijski meni 34, 5-hodni + sorbet 44, 6-hodni + sorbet 52, 7-hodni + sorbet 60, 8-hodni + sorbet 70, 9-hodni + sorbet 82 in 10-hodni + sorbet 92 evrov (2016)
■ hladne predjedi 9, tople predjedi 10, glavne jedi 20, sladice 6; 3-hodni degustacijski meni 22, 4-hodni 32, 5-hodni 42 in 7-hodni 52 evrov (Nedelo, 2015)

Vinska karta

tukaj je še največ prostora in obveznosti za napredovanje; poiskati vinske spremljave Jovanovim raznolikim okusom; na vinski karti je 50 etiket prijateljskih vinarjev; hišni vinarji MonteMoro, Dveri-Pax, Radgonske gorice; najbolj priljubljeni še Frešer, Joannes Protner in Doppler

Opombe

Luka Gmajner je bil pomočnik Borutu Jovanu, ki je bil eden od (dveh) Lojzov v projektu kulinarične oživitve pomanjšanega schönbrunnskega dvorca v Novem Celju. Ko je Borut Jovan odšel v vrtnarijo, Špengl pa v zgodovino, je oblikovalec in podjetnik Gašper Puhan sestavil novo ekipo (Gmajnerju se je pridružil še Marko Magajne), ki nadaljuje staro zgodbo...

Drugo

kombinacija izleta, kulinarike in kulture
številni posebni dogodki
kuhanje na domu
catering
■ domači proizvodi blagovne znamke Lojz Lojz
■ koncept piknik pogostitve; stoječa ali sedeča pogostitev; poslovne in novinarske konference; izobraževanja, teambuildinge, teambondinge

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostiln
■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ najboljši slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica