Prijava

Restavracija Strelec, Ljubljana

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe; zadnje ocenjevanje 2017. Z enkratnim (grajskim) pogledom na Ljubljano in Kamniške Alpe.
11. september 2009
št. ogledov: 2582

Restavracija Strelec
ljubljanski grad

Kontakt

■ 031 687 648
strelec@kaval-group.si

Odprto

od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

vrhunska in visoka sodobna slovenska kuhinja; gl. jedilni list z degustacijskimi meniji (3–9 hodov)

Ocene

Nedelo, julij 2017 (5/6)
Mladina, februar 2013 (4/5)
Nedelo, januar 2013 (5/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Prepoznavnemu slogu, ki ljubi barve in teksture, ki pozna sodobne tehnike in kombinira oblike ter elemente, ostaja Igor Jagodic zvest. Z njim si je naredil ime v Vili Bled, ko je bil s kompleksnimi krožniki, za katere je treba v kuhinji garati, saj ni nič na hitro, površno, nedokončano, temveč ravno nasprotno, vse poravnano, popolno, brezhibno ter prej več kot manj, najboljši tehnik med novo generacijo mladih slovenskih chefov... V nadaljevanju ima romb hrust­ljavo skorjico iz mand­ljev in limone, cvetačni pire pokriva marinirana surova cvetača, ne manjka znana kombinacija iz popečene cvetače in mandljev, sotiranih na rjavem maslu... Posladkal nas je z vsem tem (v eni jedi): z bezgovo kremo, vloženimi češnjami, bezgovim sorbetom, ajdovo peno, ajdovimi kokicami, svežim bezgovim cvetjem, češnjevo granito in ajdovim ocvrtkom... ker vinsko svetuje natakar, medtem ko sommelier zate nima časa; ker te »streže« sam chef, medtem ko te vodja restavracije niti ne pozdravi (ne ob prihodu in ne ob odhodu)...« (Nedelo, julij 2017)

■ »... še posebej, če je le za evro in pol več moč dobiti radodaren odmerek tatarca Fondovega brancina s peteršiljskimi igrarijami (pire korenine, olje, lističi), za čisto malo več pa simpatičen ocvrt, s tekočim rumenjakom napolnjen in s krompirjevo peno, črnim tartufom in vinsko redukcijo opremljen krompirjev valj. Mojster Jagodic sicer iz krožnika v krožnik potrjuje svoj sloves vrhunskega tehničarja – preveri lahko kremasto topinamburjevo juho, eleganten raviol z robustnim krvaviškim nadevom in gosto rdečepesno kašo ali pa hrustljav cigarast zvitek s priželjcem, ki je sicer stranski igralec ob jagnječjih zarebrnicah z belo polento...« (Mladina, 2013)

■ »... Na drugem krožniku so goveje rezine. Ker je bil včasih tatarski biftek, se zdaj, namreč, reče tako. Ker ni od vašega mesarja ali izza trgovskega vogala. Ker so jih v blagovnih centrih začeli prodajati iz krajcev na kilograme, so jih kuharji nehali strgati natakarjem. Novi chefi zato zdaj pljučno režejo na trakove in le nežno marinirajo. Na vrhu je rezina hitro opečenih gosjih jeter, klasične tatarske začimbe pa so v kremi (kuliju), ki jo dopolnjuje še hišna marmelada iz rdeče čebule. Kombinacija surovosti in nežnosti je vrhunska; tudi zato, ker je tako preprosto logična...« (Nedelo, 2013)

Cene

■ gl. jedilni list z degustacijskimi meniji (3–9 hodov)
■ posedanje v grajskih sobanah in resen obed s štirimi, na bakrenih podkrožnikih postreženimi hodi vas bosta stala približno 45 evrov (Mladina, 2013)
■ hladne predjedi 8–9, juhe 4–4,50, tople predjedi 8,90–12, glavne jedi 12–19, sladice 5–5,50; 4–hodni degustacijski meni 34, 5–hodni 44, 6–hodni 54 evrov (Nedelo, 2013)

Vinska karta

■ 120 etiket, ki predvsem zaradi večine vin s ceno za kozarec ponujajo lep sprehod med vrhunskimi slovenskimi vini; najbolj priljub­ljeni Santomas, Batič, Štokelj, Edi Simčič, Marjan Simčič (2017)
■ trenutno 75 etiket, marca prihaja vsaj še deset novih, predvsem svežih vin, ki bodo zato tudi cenovno bolj prijazna (2013)

Opombe

(Brezplačne) povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker so uredništvo članke odstranile s portala. Ali pa je dostop plačljiv.

Spletne povezave

Najboljše restavracije in gostilne v Sloveniji
Abecedno kazalo (ocenjenih) restavracij in gostiln v Sloveniji
■ Krajevno abecedno kazalo restavracij in gostiln v Sloveniji
100 najboljših restavracij na svetu

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica