Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Restavracija Strelec, Ljubljana

  Strelec je najboljša ljubljanska restavracija, tudi po izboru Gault Millau Slovenija 2018, ki je chefa Igorja Jagodica razglasil za najboljšega slovenskega chefa. Jagodic se že leta poigrava in dostavlja izjemno kompleksne krožnike, dodelane v detajle. Raznoliki degustacijski meniji, s 3-, 4-, 5-, 7- in 9-imi hodi. Pa še izjemen pogled iz restavracije in z restavracijske terase na Ljubljano in Kamniške Alpe.
  11. september 2009
  št. ogledov: 2529

  Restavracija Strelec
  ljubljanski grad

  Kontakt

  ■ 031 687 648
  strelec@kaval-group.si

  Odprto

  od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure

  Zaprto

  nedelje, prazniki

  Kuhinja

  vrhunska in visoka sodobna slovenska kuhinja; gl. jedilni list, tudi degustacijski meniji (3–9 hodov)

  Ocene

  Nedelo, julij 2017 (5/6); Mladina, februar 2013 (4/5); Nedelo, januar 2013 (5/6); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Prepoznavnemu slogu, ki ljubi barve in teksture, ki pozna sodobne tehnike in kombinira oblike ter elemente, ostaja Igor Jagodic zvest. Z njim si je naredil ime v Vili Bled, ko je bil s kompleksnimi krožniki, za katere je treba v kuhinji garati, saj ni nič na hitro, površno, nedokončano, temveč ravno nasprotno, vse poravnano, popolno, brezhibno ter prej več kot manj, najboljši tehnik med novo generacijo mladih slovenskih chefov... V nadaljevanju ima romb hrust­ljavo skorjico iz mand­ljev in limone, cvetačni pire pokriva marinirana surova cvetača, ne manjka znana kombinacija iz popečene cvetače in mandljev, sotiranih na rjavem maslu... Posladkal nas je z vsem tem (v eni jedi): z bezgovo kremo, vloženimi češnjami, bezgovim sorbetom, ajdovo peno, ajdovimi kokicami, svežim bezgovim cvetjem, češnjevo granito in ajdovim ocvrtkom... ker vinsko svetuje natakar, medtem ko sommelier zate nima časa; ker te »streže« sam chef, medtem ko te vodja restavracije niti ne pozdravi (ne ob prihodu in ne ob odhodu)...« (Nedelo, julij 2017)

  ■ »... še posebej, če je le za evro in pol več moč dobiti radodaren odmerek tatarca Fondovega brancina s peteršiljskimi igrarijami (pire korenine, olje, lističi), za čisto malo več pa simpatičen ocvrt, s tekočim rumenjakom napolnjen in s krompirjevo peno, črnim tartufom in vinsko redukcijo opremljen krompirjev valj. Mojster Jagodic sicer iz krožnika v krožnik potrjuje svoj sloves vrhunskega tehničarja – preveri lahko kremasto topinamburjevo juho, eleganten raviol z robustnim krvaviškim nadevom in gosto rdečepesno kašo ali pa hrustljav cigarast zvitek s priželjcem, ki je sicer stranski igralec ob jagnječjih zarebrnicah z belo polento...« (Mladina, 2013)

  ■ »... Na drugem krožniku so goveje rezine. Ker je bil včasih tatarski biftek, se zdaj, namreč, reče tako. Ker ni od vašega mesarja ali izza trgovskega vogala. Ker so jih v blagovnih centrih začeli prodajati iz krajcev na kilograme, so jih kuharji nehali strgati natakarjem. Novi chefi zato zdaj pljučno režejo na trakove in le nežno marinirajo. Na vrhu je rezina hitro opečenih gosjih jeter, klasične tatarske začimbe pa so v kremi (kuliju), ki jo dopolnjuje še hišna marmelada iz rdeče čebule. Kombinacija surovosti in nežnosti je vrhunska; tudi zato, ker je tako preprosto logična...« (Nedelo, 2013)

  Cene

  ■ posedanje v grajskih sobanah in resen obed s štirimi, na bakrenih podkrožnikih postreženimi hodi vas bosta stala približno 45 evrov (Mladina)
  ■ hladne predjedi 8–9, juhe 4–4,50, tople predjedi 8,90–12, glavne jedi 12–19, sladice 5–5,50; 4–hodni degustacijski meni 34, 5–hodni 44, 6–hodni 54 evrov; gl. tudi kuhinja (jedilni list) Nedelo

  Vinska karta

  ■ 120 etiket, ki predvsem zaradi večine vin s ceno za kozarec ponujajo lep sprehod med vrhunskimi slovenskimi vini; najbolj priljub­ljeni Santomas, Batič, Štokelj, Edi Simčič, Marjan Simčič (2017)
  ■ trenutno 75 etiket, marca prihaja vsaj še deset novih, predvsem svežih vin, ki bodo zato tudi cenovno bolj prijazna (2013)

  Dodatna ponudba

  darilni boni 

  Opombe

  po lastnih izkušnjah smo Gurmanovi bližje oceni iz Nedela, kot iz Mladine, zato kompromisna srednja ocena

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu
   
  © 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.195
  receptov