Prijava

Restavracija Pikol, Nova Gorica

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe; zadnje ocenjevanje 2016. Kjer družina Gašparin že desetletja obvladuje dobrote iz morja in druge reči.
07. december 2006
št. ogledov: 23672

Restavracija Pikol 
Vipavska cesta 94, 5000 Nova Gorica

Smerokaz

iz Ljubljana jo po avtocesti mahnemo proti Novi Gorici, pri kažipotu Vogrsko pa zapeljemo z avtoceste in nekaj kilometrov pred Novo Gorico zavijemo levo proti mejnemu prehodu Rožna dolina; do restavracije je še dober kilometer

Kontakt

■ 041 687 521; 05 333 45 23
info@pikol.si

Odprto

ponedeljek, četrtek, petek od 12. do 15. in od 19. do 22. ure; sobota od 19. do 22. ure; nedelja od 12. do 15. ure

Zaprto

torek, sreda

Kuhinja

morska; slow  food; gl. jedilni list s cenami

Ocene

Nedelo, december 2016 (5/6)
Mladina, december 2014 (5/5)
Nedelo, april 2010 (4/6)
Mladina, 2009 (5/5)
■ Nedelo, 2006 (4-5/6)
■ Mladina, 2004 (5/5)
Rad Dobrojem, 2001 (5,5/6)
■ Nedelo, 2001 (6/6); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »...Za lažje čakanje poskrbita orada in losos, prva, surova, v tatarju, s kombinacijo marmelade iz briških češenj, drugi, divji, dva dni v sladkem razsolu in marinadi iz vasabija ter rdeče pese. Slog je art nouveau, za geometrijo poskrbijo pike kulija iz rumenega korenja, črte emulzije zelenega peteršilja in točke črnega sezama... Tako rjavo je zdaj prelito po nadrealističnem krožniku barv, vijug, tekstur, dišav, kosmov, listov, iz katerih navpično štrli kanelon, polnjen s kobariško skuto in bučo hokaido. Iz te so tudi sušeni olupki, iz kostanja je penasta espuma, iz Istre so kosmi belega tartufa... Girice na plaži so ocvrte v riževi moki, skupaj s suhim sipinim črnilom. Spodaj je naribana limeta, zraven je nabrizgan topinambur, prav tako s sipinim črnilom. Prvo polovico glavne jedi dopolni še krompirjev pire, ki je bil vpihan v vroče olje, da hrusta, in biološki jabolčni balzamični kis iz Modene, ki pa bolj sladi kot okisa... Riba v črni kuhinji je tista jed, ki se gre v Pikolu pravo šolo okusov! Si ali nisi oziroma vidiš vse črno ali vse barvito?! Ribji file je v rožičevi moki črn, vijoličasto korenje je zelo temno, kalabrijske olive so sušene in črne, sezam je črn, krema je iz sipinega črnila... (Nedelo, 2016)

■ »... rezine tuna je opremil s koščki paprike, ostružki črne gomoljike in črno soljo, brancina je obilno zalil z mešanico olivnega olja in soka pomaranče, orado pa s kislim sokom divjega granatnega jabolka... reč se je namreč nadaljevala z lososovo suši rolo (+ prahom iz olivnega olja) in eskalirala v silno preprosti, a izjemno učinkoviti zamisli, da se na led položene ostrige opremijo z zmrznjeno malino. Ta minimalistična intervencija je bila nedvomno vrhunec hladnih Pikolovih epizod, pri katerih pa se čutimo dolžne izreči ukrep pisnega opomina za res uboge in druge ponudbe restavracije nevredne kajle industrialskega belega in delam-se-da-sem-črn kruha... In nato s tremi različnimi polnili narolan kanelon na kremi, skuhani iz škampjih lupin in glav, kmalu za njim pa še drugi vrhunec večera: kreften divjegobji ragu z repki kozic in dvema polentama – z navadno in s čipsom, narejenim iz hrustljavih rezin bele polente... kmalu za njim pa še drugi vrhunec večera: kreften divjegobji ragu z repki kozic in dvema polentama – z navadno in s čipsom, narejenim iz hrustljavih rezin bele polente. Sledeči obilni in relativno klasični krožnik z v patanegrino panceto zavitimi kosi kirnje pa je nato suvereno povozil tretji vrh: cela, v pečici pečena, s peperončinom in rožmarinom naparfumana in s pomarančno marmelado pospremljena rakovica, pri katere razkosavanju in izsesavanju smo se spomnili na listek iz bisage...« (Mladina, 2014) 

■ »... Skutne njoke z gratiniranimi (pravzaprav ocvrtimi) škampi in japonskimi algami (Hijiki) bi si pa še naročil! Če je pri drugih jedeh kuharica malo počivala in je bilo preveč prepuščeno pripovedovanju pri mizi, so bili njoki res tradicionalni recept, ki je "na naraven način upošteval trende svetovne gastronomije", pri tem pa ostal, predvsem, slovenski. Zvrhan krožnik tega pa si srečen. Zato pa ni bilo sreče z glavnima jedema. Muškatna hobotnica v lastnem soku je brez dvoma jed s Pikolovim podpisom, ki ima rezervirano stran v antologiji slovenske kuharske umetnosti. A le, ko pomladí..., kar najina porcija ni. Ne le zato, ker se je hrustljavi por nekje izgubil. Manjkala je predvsem harmonija treh glavnih sestavin. Majhne hobotnice so bile sicer prijetno mehke, omaka pa preveč želatinasta, zaradi tega brezčutna, da je delovala egoistično na vrhu gorskega pireja, ki se je sicer v družbi botarge že izkazal. Olja oreščkov sibirske cedre je bilo preveč, delovalo je preveč sladkobno, namesto da bi starim koreninam dalo sok, je, torej, mlade preglasilo. Manj od Pikolovega slovesa je ponudil tudi cvet kovača na trilogiji iz vijola krompirja. Krompirjevi žganci so bili najbolj izstopajoč del krožnika in njegovih okusov. V ozadje so potisnili lepe fileje kompaktnega kovača, da je to bil bolj zelenjavni kot ribji krožnik...» (Nedelo, 2010)

■ »... Pri Pikolu smo tokrat jedli gigantske ostrige iz Limskega kanala, obredno pokončano tuno, divjega brancina in orado iz Piranskega zaliva, nedonošene, komaj par centimetrov velike muškatne hobotnice, sušeno tunino srce in soufflé s posebej zanj pridobljeno čokolado nekega francoskega alkimista... Ne glede na famo pa bi rekli, da se trud s surovinami izplača in da občutki ob jedeh, ki jih sestavljajo v Pikolu, nihajo od ugodja do vzhičenja, da se nas je najbolj dotaknila esenca plave ribe v pašti s silovitim tuninim srcem, sladko sozvočje popečenih rezancev sipe s podloženim grahovim pirejem in kot putrček mehak in sočen brancin iz pečice, da priloženih fažoletov ne omenjamo. Od Gašparinov ne bodo odšli nepotešeni niti sladkosnedi in, s sadnim brancinovim ali oradinim carpacciom, tisti, ki imajo ribo najraje s čim drugim, po novem pa vse, kar se tiče vinske spremljave, z lahkoto opravi njihova znamka Silveri, od uvodne penine do krovnega merlota ustrojena po lahkotnem jedilniku oštarije. Zaokrožen in nadrobno ubran, maksimalen scenosled, kakršnemu je zmogla slediti večina Ilovarjevega tria, je navsezadnje na voljo po za primerljive institucije čisto normalni ceni...« (Mladina, 2009)

■ »... Moje skromno mnenje: Kakor sem namignil na začetku, je Pikol še vedno najbolj ekskluzivna in najdražja restavracija v naši državi, ki se poskuša po kakovosti in izvirnosti krožnikov ter (predvsem) cenah primerjati s tistimi, ki so na oni strani meje ovenčane z Michelinovimi zvezdicami. Kombinacije z vini so kar najbolj usklajene, postrežba vrhunska, jedi in sestavine prav tako. Dodano vrednost z lahkoto dosegajo s prej naštetim, predvsem pa z zelo posebnimi, redkimi, dragimi in eksotičnimi dodatki. Včasih jih želja po vrhunski posebnosti vseeno zanese in tisto, kar dajo skupaj, morda ni najbolj posrečeno. No, okusi so pač različni.« (Nedelo, 2006)

■ »... Marinirani sveži škampi, žal celi, ne izluščeni, le repek je bil malo odlepljen (ob črevesu je bilo pač potrebno zamižati) so se namakali v dopadljivi marinadi, ki se je dala lepo pivnati, čeprav je bil kruh le bel, nedeljski, in zato malo popečen. A očitno je pri tej predjedi že kuharju nekaj manjkalo, saj je zato dal na krožnik vse mogoče, kolobarje redkvic, čebule, pora, začimbnih posipov, paprike, radiča, limone (ki je tja edina sodila). Bakalar v radičevem listu pa je bil tako okusen, da bi bila vesela večje porcije. Rezanci so se z jastogom družili na krožniku, sicer lepo zviti v debelo kepo, toda pri takšni jedi bi bili dosti boljši v vroči skodeli. Tako pa se je ob sicer prijetnem luščenju mesa iz jastogovega oklepa vse prehitro hladilo. Nekateri so dobili k juhi velike bele slinčke, midva pa k jastogu in škampom, s katerimi sva se veselo spoprijemala golih rok, niti skodele z vodo, v kateri bi plavalo nekaj limone. Oba prtička, sicer iz blaga in velika, sta bila tako kmalu lepljiva in umazana. Toda jastog je pač jastog, ob njem ne moreš biti nikoli slabe volje. Posebnost nedeljskega kosila, ki sva ga pri Pikolu posvetila izključno rakom, so bili škampi v soli. Natakar je ročno razbil sol, s ščipalkami vzel vsak škamp posebej iz lončene posode s soljo in ga okopal v topli vodi. Nato je na krožniku vse okopane škampe prelil s pastisem in jih gratiniral...« (Rad Dobrojem, 2001) 

Cene

■ gl. jedilni list s cenami
■ hladne predjedi 15, tople predjedi 14–15, glavne jedi 25, sladice 7; 4-hodni degustacijski meni 42, 5-hodni 59, 6-hodni 75 evrov (2016)
■ najdaljša (gargantuozno obsežna, našteli smo 13 večinoma obilnih riht) Pikolova špura vas bo stala 80 evrov (2014)
■ hladne predjedi 15 do 25, tople predjedi 14 do 25, glavne jedi 20 do 25, sladice 6 do 7; degustacijski meniji 45, 60 in 90 € (2010)

Vinska karta

■ 120 vinskih etiket; hišni vinar Posestvo Silveri; najbolj priljubljeni še Tiare, Marjan Simčič, Helmut Gangl, Erzetič, Čarga (2016)
■ Pikolova vinska karta ni le med največjimi, temveč tudi najlepšimi v Sloveniji... Znani, a tudi manj znani vinarji, stari in zanimivi letniki, cene, ki se ne postavljajo pred jedmi. Čeprav, 5 evrov za hišno penino, ko je v trgovskem centru steklenica po 14 evrov?!... (2010)

Drugo

darilni bon
■ Praznovanje pod kozolcem ob restavraciji. 

Opombe

(Brezplačne) povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker so uredništvo članke odstranile s portala. Ali pa je dostop plačljiv. 

Spletne povezave

Najboljše restavracije in gostilne v Sloveniji
Abecedno kazalo (ocenjenih) restavracij in gostiln v Sloveniji
■ Krajevno abecedno kazalo restavracij in gostiln v Sloveniji
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica