Prijava

Restavracija Pavus grad Tabor, Laško

Gostinski lokal v gradu nad Laškim, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe, vodi pa ga chef Marko Pavčnik. Sezonske in lokalne sestavine, domišljene in igrive kombinacije ter raznoliki krožniki z dodelano postavitvijo. Pa še korektno razmerje med kakovostjo in ceno pri številnih različicah degustacijskih krožnikov.
17. junij 2009
št. ogledov: 4072

Restavracija Pavus Grad Tabor
Cesta na Svetino 23, Laško

Kontakt

■ 03 620 07 23
info@pavus.si

Odprto

od torka do sobote od 11. do 22. ure; nedelja od 10. do 20. ure (v zimskem času od 11. do 16. ure)

Zaprto

ponedeljek

Kuhinja

nova slovenska kuhinja; gl. jedilni list z degustacijskimi meniji in cenami; kosila (3 hodi 15 evrov, s predjedjo 19 evrov)

Ocene

Mladina, november 2011 (5/5); Nedelo, maj 2011 (5/6)

Gurmanova izkušnja

obvezno obiskati (december 2014); obvezno obiskati (2017)

Izvlečki iz ocen

■ »... Konkretno je to tako, da se, recimo, na ročno naseckan lososov tatarec položi kepica z ingverjem presekanega kremastega grahovega sladoleda... ali pa se mehke rezine diskretno dimljenega jelena prelijejo z malinovo omako in obložijo z dvema specialkama: prva so rezine oreha, ki ga menda poberejo še zelenega in nato alkimizirajo do mehke konstitucije, črne barve in zelo kompleksnega okusa; druga pa gosja jetra, ki so najprej zamrznjena, nato pa nastrgana, kar jim da nepričakovano lahkotnost in zračnost... zajeten biftek s tartufi in prepeličjim jajcem; krasna sladkovodna ohcet pečenega fileja ščuke in v rižoto z jurčki vmešanih potočnih rakov; res izjemen krožnik pa je bil tisti z v nulo pečenim srninim filejem, pri katerem velja iz številnega spremstva posebej omeniti s suho slivo polnjen bonbon iz hrustljavo ocvrtega testa in superdišečo omako iz samorodne jurke. Koncentracija v kuhinji ni niti malo popustila niti pri sladicah: kostanjeva krema s kuhanimi kutinami, kostanjev sladoled na lešnikovem biskvitu, dih jemajoča pečena pistacijeva krema, čokoladni fondant...« (Mladina 2011) 
■ »V hotelu Evropa je že presenetil, toda na svojem je eksplodiral. A to sploh ni eksplozija, ki bi se penila, kričala, bleščala. V tem je ravno moč mladega kuharja, ki je kot vajenec začel prav na laškem gradu. Marko Pavčnik je našel svoj stil; zna se igrati, zna ustvarjati, zna navduševati. Je estet, skoraj perfekcionist, pozna sodobne tehnike in jih tudi zelo uspešno izkorišča. In na vsakem krožniku zna umiriti svojo strast; takrat, ko je pomembno, da pusti glavno besedo sestavinam in ujemanju njihovih okusov. Pavus je odkritje!... Na laškem gradu pa je imel smuč na korenčkovem pireju, z mavrahi in pistacijami, prehudo konkurenco, zato se je zdelo, da te jedi kuhar še ni do konca izpilil. Tako kot, na primer, file srne s suhimi jurčki, raviolom prekajenega jezika, korenčkovim pirejem in tekočim čemaževim kroketom. Kajti, ne popisujem vseh Pavčnikovih jedi in njihovih elementov tako podrobno slučajno. V kuhinji ima le enega pomočnika in za sedem hodov, ki jih je osebno prinašal k mizi, si je vzel le dobri dve uri. Srna je bila do topljivega pečena. Raviol bi zlahka dobil svoj krožnik in svoj nastop, pa se nihče ne bi čudil. Kroket je hrustal, a je bil tekoč. In vse to skupaj se je še rado imelo!....« (Nedelo, 2011)

Cene

■ gl. jedilni list z degustacijskimi meniji in cenami; kosila (3 hodi 15 evrov, s predjedjo 19 evrov)
■ največji degustacijski meni prodajajo po 45 evrov, cena naše iz karte prosto izbrane pojedine pa se je po štirih krožnikih ustavila pri 35 evrih (Mladina, 2011)
■ hladne predjedi 6,90 do 7,80, juhe 2,80 do 3,20, tople predjedi 7,50 do 9,80, glavne jedi 8,50 do 19,50, sladice 2,50 do 5,50; degustacijski meni 26 € (4 hodi), 35 € (5 hodov) in 45 € (7 hodov) Nedelo, 2011

Vinska karta

že penina Sinefinis (slovensko italijansko sožitje na briški meji) je potrdila, da gre za nekaj več; ker je restavracija odprta šele dva meseca, se vinska klet šele polni. Takšna restavracija vsekakor potrebuje debelo vinsko karto.

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica