Prijava

Restavracija Mak, Maribor

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe, vodi pa ga chef David Vračko, eden vodilnih kuharjev na mariborskem področju. Ki se je deset let šolal v najboljših restavracijah na treh kontinentih. V Avstriji, Švici, na Norveškem, Portugalskem, v Španiji in v Južni Afriki. Krožniki z repom in glavo, kot pravi sam.
17. junij 2009
št. ogledov: 2926

Restavracija Mak
Maribor, Osojnikova 20

Smerokaz

na Pobrežju, pri pokopališču

Kontakt

■ 02 620 00 53
info@restavracija-mak.si

Odprto

od torka do sobote od 12. do 15. in od 18. do 21.30 ure 

Zaprto

nedelja, ponedeljek

Kuhinja

sredozemska kuhinja; slow food

Ocene

Nedelo, junij 2014 (5/6); Mladina, oktober 2011 (5/5); Nedelo, april 2011 (4,5/6)

Izvlečki iz ocen

»... V Mak, namreč, ne greš na slepo, nevede, mimojede ali lačen. Za to so vsi drugi. Za obisk Maka se predvsem dobro pripraviš. Da je, namreč, Mak ravno v tvojem mestu, je, vedi, čisto naključje, če ne kar čudež. Ravno v tem je največji kontrast. To mesto tega ne zna ceniti in še manj jesti. Saj je res neverjetno, da v mestu špricerjev piramidni vinograd prerašča plevel, visoka kuhinja pa ima kar dva brata. Starejši bo čez dva meseca odprl najlepšo slovensko restavracijo (!), mlajši pa navkljub pričakovanjem vseh totih dežurnih pesimistov ni pobegnil spet nazaj v tujino, kjer se je v desetih letih kaljenja v najboljših restavracijah na treh (!!!) celinah naučil vseh teh tehnik in trikov, temveč je po štirih letih (!!!) makovanja v jedilnico postavil klavir, v kuhinjo pa še dva pomočnika...« (Nedelo, 2014)
■»... Pred lovom na divjega prašiča smo presekali z dvema miniaturama: sorbetom iz jurke, zalitim z rosejem (ki ga je menda skreairal v Slovenske Konjice priseljeni Novozelandec), ter na kamen položenimi in s karamelo prelitimi kostanji, h katerim je chef v balonastih kozarcih, polnih ledu, namešal gin tonic z borovnicami, koriandrom in brinovo jagodo. In potem smo klatili zvezde naprej: z v nulo spečeno šnito merjaščevega hrbta z bučnim pirejem, semenkami in oljem, bučni dan pa se je nadaljeval s svileno kremastim sladoledom iz buče in bele čokolade, katerega temperaturi in strukturi se je nasproti postavila iz sifona našpricana topla temna čokoladna..." (Mladina, 2011)
■ »... Morda se vam bo zazdelo, da kuhar zna (hoče) preveč, toda takrat se ne prepustite le očem, temveč tudi ušesom... Za vse to je, seveda, potrebno tudi gostovo potrpljenje, saj je mladi kuhar za vse sam. “To je zdaj moje, od tukaj se ne premaknem nikamor,” odgovori na vprašanje, kako bo zmogel, ko bo polno in vsak dan. “Saj sem tega vajen, že deset let,” se spomni potovanj, ki jih je med slovenskimi kuharji le za en par. A tudi v tej bratovski tekmi (Grega Vračko, gostilna Denk, Zgornja Kungota, 5 sončkov) je bil David še bolj vztrajen: Palais Coburg, Dunaj, Christian Petz, 2 leti, Johanna Maier, Filzmoos, 1 leto, Tristan na Mallorci, Gerhard Schwaiger, 2 leti, La Balleza, Engadin, Boris Benecke, 6 mesecev, Vila Joya, Portugalska, Dieter Koschina, 2 leti... Veliko mišelink in še več postaj, ki jih niti ne omenja, od Južne Afrike do danske Nome, ki slovi kot najboljša na svetu ..." (Nedelo, april, 2011)

Cene

■ hitro kosilo 25 do 35,60; poslovno kosilo 35,60 do 42,80; Mak večerja 45 do 65 €; glavni obrok 17 do 24 evrov (Nedelo, 2014)
■ V Maku ni vnaprej spisanega menija, zato pripravite 50 evrov in se pustite pedenati človeku, ki ve, kaj dela (Mladina)

Dodatna ponudba

catering

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica