Prijava

Restavracija JB, Ljubljana

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
11. maj 2005
št. ogledov: 2371

Restavracija JB
1000 Ljubljana, Miklošičeva 17

Smerokaz

sredi mesta, v poslovni hiši Zavarovalnice Triglav, arhitekta Plečnika, ob glavni avtobusni postaji

Kontakt

■ 01 430 70 70
info@jb-slo.com

Odprto

od ponedeljka do petka od 11. do 23. ure; sobota od 18. do 23. ure

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

vrhunska slovenska kuhinja; gl. jedilni list s cenami; degustacijski meniji (49–80 evrov); tudi dnevna kosila in JB burger

Ocene

Nedelo, november 2015 (5,5/6); Mladina, julij 2014 (5/5); Nedelo, februar 2012 (5,5/6); Nedelo, 2009 (5,5/); Nedelo, 2008 (5/6); Mladina, 2007 (4/5); Nedelo, 2005 (5/6); Nedelo, 2005, (5/6); Večer 2001 (4,5/6); Mladina, 2000 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Na hrustljavo ocvrti sardeli je nekaj kosmov solnega cveta, pod njo pa nekaj žlic krompirjeve solate z domačo majonezo. Ne, JB noče tekmovati z opoldanskimi menzami, ki morajo čim hitreje in čim bolj za čim manj nasititi čim več belih ovratnikov in dvodelnih kostimov. A očitno se je tudi on v teh časih naučil, da se jih je med gosti v času jesenskega Tedna restavracij sicer našlo nekaj, za dve roki, ki jim ni bilo všeč, ker so morali stati v vrsti pred vrati in nato pojesti v slabih dveh urah, a po drugi strani je bilo več kot tisoč veselih, zadovoljnih in hvaležnih. Tako vas po novem v pritličju Triglavove poslovne zgradbe na vrhu Miklošičeve za kosilo ne pričakujejo več chefovi degustacijski meniji, temveč tisto, kar počnejo tudi drugi veliki mestni chefi po vsem svetu – kuhajo kosila. Torej, krajši jedilni list, z vsem, kar imajo drugi, toda po Bratovževo: solate, a z ljubljanske tržnice s svežo tuno v oljčnem olju, rižote, a z radičem in pečenim jagenjčkom, testenine, a domači ravioli s sladko skuto in paradižnikovo omako, burger, a JB in po 12 evrov...« (Nedelo, 2015)
■ »... Vse ostalo, vključno s strežbo, izbranimi vini, v češnjevem lesu dimljenim filejem brancina (+ soja, med & žafranov pire), ultimativno zmehčano angusovo trebušno mišico in zaključnim lešnikovim sladoledom z olivnim oljem, je namreč potegovalo črto pod zaključno mislijo: Janez Bratovž je izjemen kuhar in zeitgaistovski ustvarjalec, ki pa zna svoje ideje pravočasno omejiti in jih skozi proces poskušanja (tudi z napakami) izpiliti do perfekcije. In zato je JB restavracija svetske klase. « (Mladina, 2014) 
■ »... Chef Eric Briffard (Le Cinq, restavracija z dvema mišelinkama pariškega hotela George V) je očitno užival. Osem hodov degustacijskega menija je pospravljal enega za drugim, z očitnim zadovoljstvom na obrazu, kar je pokazal tudi na koncu, ko je k njegovi mizi pristopil prvi ljubljanski chef. ”Rekel mi je, da imam drzne kombinacije. In da se zelo dobro ujemajo. Vsako jed si je do podrobnosti zapomnil, vsako sestavino. Kje sem se naučil tako kuhati, ga je še zanimalo,” je obisk enega največjih francoskih chefov v svoji restavraciji JB opisal Janez Bratovž... » (Nedelo, 2012) 
■ »... Restavracija JB je po vaši meri. V glavnem mestu, v impozantni zgradbi, in prestižna, da so predsedniki držav stalni gostje. Janez Bratovž, chef in patron, ima edini med našimi kuharji pravo brigado. Ko so se slikali, je zmanjkalo stolov, da je fotograf moral sestaviti tri slike v eno. V kuhinji so bakreni lonci, v restavraciji pa stene iz najboljšega lesa in strop s kristlanimi lestenci. Natakarji so v črnem, kuharji v belem, v kotu je klavir, bar je dolg, v kleti je 500 etiket, kruh pa pečejo dvakrat na dan...« (Nedelo, 2009)
■ »... Zgodovina te restavracije je usodno povezana z Janezom Bratovžem, ki domuje na Miklošičevi že dobrih osem let. Johnny, kot mu ponavadi pravijo, je v vrhu slovenske kulinarike in je verjetno tudi naš najboljši kuhar. Pri nas je ponavadi tako, da restavracije oz. gostilne vodijo t. i. restavraterji, ki so idejni vodje, sommelieri, poslovneži in vodje nabave. Janez Bratovž pa je eden redkih iz plemena kuharjev, ki je tudi absolutni šef svoje gostilne. Je eden redkih, ki pride med goste, jim občasno osebno postreže, z njimi poklepeta, spije kakšen kozarček, predstavi jedi in se umakne v svoj hram – kuhinjo. Čeprav je v tujini to popolnoma običajno, je pri nas velika redkost. Kakorkoli že – doslej smo bili pri njem dvakrat in obakrat je dobil pet sončkov...« (Nedelo, 2008)
■ »...In kaj počne v mavzoleju Plečnikove zavarovalnice na Miklošičevi Janez Bratovž, eden slavljenih kuharjev domovine, ki je do nedavnega istočasno šefoval kar na dveh lokacijah, v svojem kvartirju in v Podvinu? Po vsem sodeč streže prestižni klienteli, kateri mora že ugajati taktno osebje, meščanska oprema obedovalnice, fino posodje in nič okornejše aranžiranje predstavljenih jedi, za katere se v kleti ali hladilniku vedno najde primerna spremljava. In da ne pozabimo – klientela nedvomno uživa ali celo cepeta z nogami od ugodja ob Bratovževih paradnih disciplinah. Le-te segajo od umetelnega rokovanja z gosjimi jetri, katera mlinči v pašteto ali jih, nežno popečena, poudarja s konjakom, sladkim sadjem, chutneyem ali marmelado, do cvetobera desertov, zaradi katerih popade tasladka tudi najbolj okorele indiferentneže...« (Mladina, 2007)
■ »... Le jedilnika nisem videl nobenega. Zato pa ga je zdeklamiral natakar, lepo (v dotalni predpasnik) opravljen, uglajen in profesionalno spreten. Pomislil sem: "Tipičen ljubljanski jedilnik, v katerem prevladuje mediteranski okus." Toda podrobnejše "listanje" razkrije, da si kuhar in lastnik želi predstaviti mednarodno kuhinjo, v kateri resnično sredozemsko - italijanski premoči gosposko noto dajejo francoski okusi. Da ni le v stenah in lestencih, temveč tudi na krožnikih. Čeprav sem nekje prebral, da je za Janeza Bratovža najpomebnejše: "Bolj enostavno je, boljše je!... » (Večer, 2005)

Cene

■ hladne predjedi 11 do 14,50, juhe 5 do 10, tople predjedi 10 do 14,50, glavne jedi 20 do 28, sladice 6 do 10; mali 6-hodni degustacijski meni 50, tradicionalni 8-hodni degustacijski meni 69,50 in 10-hodni degustacijski meni 80 evrov (2015)
■ najdaljši, devet hodov dolg degustacijski meni stane 80 evrov, strežejo tudi dva krajša (in cenejša) (Mladina, 2014)
■ hladne predjedi 11,50 do 14,50, juhe 4,50 do 6, tople predjedi 10,50 do 13, glavne jedi 20 do 26,50, sladice 4 do 6,50; degustacijski meni Janeza Bratovža 75 € (7 hodov) (Nedelo, 2012)

Vinska karta

360 etiket, ki predstavljajo najboljša slovenska vina; najbolj priljubljeni vinarji: Batič, Kupljen, Štekar, Blažič, Marjan Simčič

opombe 
nagrade in uvrstitve
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica