Prijava

Restavracija Dam, Nova Gorica

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe; zadnje ocenjevanje 2015. Z okusom po Sredozemlju in z vrhunskimi sladicami. V kleti je 300 etiket.
06. junij 2009
št. ogledov: 4712

Restavracija Dam
Ul. Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica

Kontakt

■ 041 337 443; 05 333 11 47
info@damhotel.si 

Odprto

od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure in od 19. do 23. ure; sobota od 19. do 24. ure 

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

sodobna obmorska kuhinja; jedilni list (s cenami in degustacijskimi meniji)

Ocene

Nedelo, november 2015 (5/6)
Mladina, januar 2014 (5/5)
Nedelo, september 2010 (4,5/6)

Izvlečki iz ocen

»... A v Damu se degustacija ustavi že pri številki 50 in glavne jedi niso dražje od 18 evrov! Za to pa dobiš, še preden začneš, tople žemljice treh vrst... namaz iz polenovke na hrustljavi polenti z olivami, tramezzin z rožmarinom, sardelni file z oljem lecchino iz lastne pridelave in črni tartuf iz skute v sipinem črnilu. Sploh ne le všečno, tudi ne le radodarno, temveč vrhunsko izdelano in z okusom... A vsi, vseeno, še ne bodo verjeli, da je slovenska elita dobila novega člana. Dokler se ne bodo posladkali... Že Damov tiramisu je veliko več od imena, toda kar se odkrije izza limonove krostate in čokoladne kremne rezine, je najboljši zaključek lepega večera. V limonovi kremi je le za grižljaj biskvita in za na jezik sorbeta, v čokoladnem moussu pa le oljčno olje, pomaranča in solni cvet, toda ravno to je takrat najbolj teknilo. V tem pa je tudi smisel fine hrane...« (Nedelo, 2015)

■ »... Da se v Damu enako angažirano (in uspešno) kot sodobnih kompleksnih kreacij lotevajo preprostih krožnikov, smo ugotovili ob krasnih, kot drva v klaftre zloženih v pečici pripravljenih kapelungah ter ob obeh paštah: z vrhunsko vhodno sestavino tretiranih rezancih s tartufi ter (sicer v ultra kičastem krožniku v obliki mega školjke postreženih) črnih špagetih z izjemnim in silno pestrim ragujem iz morskega življa; da veliko dajo na natančnost izvedbe, pa ob celem pečenem krompirju, v katerem se je skrival s tartufi odišavljen tekoč rumenjak. Spektakularen, v hrustljav črn ovoj iz sipinega črnila ovit file tuna je bil s komplementarno frišnim pirejem z limeto v ustih še boljši kot na pogled, do popolne mehkobe počasi kuhane telečje ličnice s pripadajočo omačno-pirejsko-zeliščno opremo pa so dokazale, da se znanje kuharije v Damu ne konča na morski obali. Lovljenje ravnovesja med vrhunsko izvedeno klasiko in korajžno ustvarjalnostjo se je nadaljevalo v trisu prikupno razstavljenih sladic – tiramisuja, milefoglie in hruškove krostate...« (Mladina, 2014)

■ »... Ko ima gost dovolj mode, poseže po klasiki. V Damu so to kapelunge, toda tiste majhne iz bližnjega Gradeža, s tanko lupino kot dih in nevarnostjo, da jo pregrizneš z mesom vred, ko ližeš sladko notranjost, zapečeno z oljem in peteršiljem v pečici... Še bolj drugačna od Dama, ki ga spoznaš ob morskih predjedeh, je bučna tortica, pravzaprav narastek, v sirovem fondiju z žafranom in peno mladega sira, pikantna, polna, dolga, globoka (kot vino ob njej). Je odlična! Ker ima svoj podpis. Ker si jo zapomniš... Tudi sveži špageti, s paradižnikom, škampi in dišavnicami, pokažejo Damov presežek nad običajnostjo. Kdor skuha takšno svežo omako, ne ponavlja naučenega... Zato pa tuni na žaru in v sezamu, kljub sojini omaki, wasabiju, prekajeni soli in pečenemu krompirju s porovimi kalčki, manjka ideje. Sezam je, vendar, že dolgočasen; pa še trdoživ, saj se zaradi njega tun preveč zapeče. In zakaj takšen (pekovski) krompir? Če je meso suho, je on še bolj...« (Nedelo, 2010)

Cene

jedilni list (s cenami in degustacijskimi meniji)
hladne predjedi 10 do 22, tople predjedi 14 do 18, glavne jedi 18 do 25, sladice 5; degustacijski 5-hodni meni 45 evrov, 6-hodni pa 50 evrov (2015)
popolnoma reprezentativen, radodarno odmerjen in več kot zanimiv jedilnik vas bo v Damu stal 50 evrov (2014)
■ hladne predjedi 8 do 18, tople predjedi 8 do 16, glavne jedi 14 do 18, sladice 3,5 do 5; degustacijski meni 40 € (5 hodov) in 50 € (8 hodov) 2010

Vinska karta

300 etiket pretežno primorskih vinarjev: Medot, Marjan Simčič, Marko Fon, Edi Simčič, Valter Sirk in Movia

Drugo

vinski bar

Opombe

(Brezplačne) povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker so uredništvo članke odstranile s portala. Ali pa je dostop plačljiv.

Spletne povezave

Najboljše restavracije in gostilne v Sloveniji
Abecedno kazalo (ocenjenih) restavracij in gostiln v Sloveniji
■ Krajevno abecedno kazalo restavracij in gostiln v Sloveniji
100 najboljših restavracij na svetu

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.786 receptov
Moja kuharica