Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Ošterija Klinec, Medana

  Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
  26. maj 2005
  št. ogledov: 3423

  Ošterija Klinec
  5212 Dobrovo, Medana 20

  Smerokaz

  iz Nove Gorice proti Humu, kjer zavijemo levo ali desno proti Medani

  Kontakt

  ■ 040 663 322; 05 395 94 09, 304 50 92
  klinec@klinec.si odprto
  petek od 19. do 22. ure, sobota od 12.30 do 15. in od 19. do 22. ure; nedelja od 12.30 do 16. ure; rezervacija je priporočljiva
  ■ od ponedeljka do četrtka po predhodnem dogovoru za najmanj 8 oseb

  Zaprto

  gl. odprto

  Kuhinja

  slovenska, briška 

  Cene

  Nedelo, julij 2016 (5/6); Rad Dobrojem, oktober 2009 (4/6); Mladina, oktober, 2009 (5/5); Večer, 2004 (4,5/6); Mladina, 2002 (5/5); Mladina, 1999 (5/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »...ob ješprenju. Je rdeče barve, hrusta, ko se topi, in ima vinski značaj. Ni čudno, da so zadnjič prišli Američani, ki jim ob Italijanih Aleks Klinec največ proda, in se začudili: »Pa saj kuhaš še bolje, kot vinariš!« Razumljivo, da jih je grdo pogledal. Ne bolje, temveč enako! Ta ješprenj ima barvo pese in svežino bučk, ima okus po lisičkah in dolg pookus kompleksnosti in mineralnosti... Bleki so bili z zajcem, rezanci pa s kopunom. Brez olepšav, brez teksturnih in barvnih dodatkov, brez kuharjevih vragolij, kot rebula, zelo arhaično, zelo iz vinograda... Tam se kopuni držijo stran od ograje, saj je vsak teden kakšen manj, toda zato je ragu po štirih urah majhnega ognja nefiltriran, polnega, krepkega, prvinskega okusa naravnost v usta... Zato pa je rezina brez moke, a s pistacijami in lešniki, torta z jogurtom, jagodami in borovnicami...« (Nedelo, 2016)
  ■ »... Klinec ni modna gostilna, čeprav je in, če ste tam. Klinec ne raziskuje in kreira, čeprav še niste pili iz takšnih sodov. Klinec ni za vsak dan, čeprav je tam vedno prijetno. Klinec, skratka, ni le hrana, čeprav se boste tako najedli, da boste še prespali." (Rad Dobrojem, 2009)
  ■ »... mazali smo za mičnimi njoki s krhko ocvrtim žajbljem in hvalili žar in roko, ki speče tako mehke in sočne in debele rezine roastbeefa. Brata Klinec, eden za kuhinjo in mesoznanstvo, drugi za vino in živinorejo, sta uredila lep kvartir za nemoteno guštiranje in le sliniti si je, kakšen presežek se obeta, ko bodo poleg domačega olivnega olja, krškopoljskih svinj in kakega kozlička zrele tudi štajerske kokoši in gosi. Če pa se oko zatakne ob morebiten manko pokrajinskega poudarka, ki vendarle pristoji turističnim kmetijam, če se zdrzne ob kaki številki ali postavki, brez skrbi, saj ste vendar v Brdih, slovenski Toskani, kamor tako ali tako hodijo meščani s te ali one ali celo tiste strani meje, tako da tu veljajo čisto druga merila. Preverite sami..." (Mladina, 2009)
  ■ »... plus: gostoljubje, prijaznost, domačnost in pristna ter zelo dobra briška kuhinja, ki se je uspela upreti komercializaciji, hkrati pa ji je mladi kuhar dodal tudi dovolj mladosti; nasploh je celotna domačija Klinec za zgled; minus: če bi na domačiji poskušali kuhati za najvišje ocene, to ne bi bilo več domače, zato naj Klinec kar ostane tak kot je...« (Večer, 2004)
  ■ »... Hkrati bo držalo, da se je sedmerica slastnih jedi, ki jih je Ilovarjev oktet, tja do lizanja krožnika za v moštu kuhano smokvo, zložno, slow pomlaskal tisto popoldne, odlikovala s svežimi in izbranimi surovinami, domišljeno ubranimi okusi – kakor zvitki iz pršuta, mladega sira in grozdja – ter z nepretencioznostjo, kakršno razodevata panada, kruhova juha s koromačem in olivnim oljem, ali bleki s pomidoro. Klinec svoje mesovje, denimo svinjsko ribico, mehča v ne preveč nasilni paci, zatem peče na živem ognju, zraven pa prilaga belo polento, toč in slive...« (Mladina, 2002)
  ■ »... Skoro brez načrtovanja in vnaprejšnjih dogovorov o poteku obeda - ti so se v luči na zakol čakajočih zajcev in perjadi izkazali za nujo - smo se prišli mastit v turistično kmetijo in, glede na naravnost smešen zaključni račun, naleteli na ponudbo boljše osmice, ki ji ne bi škodili pozornejše kletarjenje, uravnoteženje jedilnika z zelenjavo in močnejši poudarek na avtohtonih jedeh. Vprašanje je le, ali ne na škodo domačnega vzdušja...« (Mladina, 1999)

  Vinska karta

  Aleks Klinec ima premajhen vinograd (6,5 ha), da bi bil bolj znan doma, saj izvaža svoja vina v kar 17 držav, v prestižne restavracije in vinoteke; ekološka pridelava, maceracija belih sort, dolgo zorenje v majhnih in večjih sodih, naravni in stari postopki vinifikacije (Nedelo, 2016) 

  Drugo

  ■ ekološka kmetija
  ■ prenočišča
  ■ dnevi poezije in vina

  Opomba

  ■ Ošterija Klinec se je prej imenovala Domačija Klinec
  ■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu
   
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.067
  receptov