Prijava

Ošterija Debeluh, Brežice

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
22. april 2005
št. ogledov: 3929

Ošterija Debeluh
8250 Brežice, Trg izgnancev 7 

Smerokaz

na robu starega središča Brežic; oznak ni, kljub temu pa lokal najdemo dokaj hitro in brez problemov kontakti
07 496 10 70; 041 634 830
osterija.debeluh@volja.net

Odprto

od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure

Zaprto

nedelja, prazniki

Kuhinja

vrhunska slovensko-krškopoljska avtorska kuhinja; slow food 

Ocene

Nedelo, februar 2017 (5/6); Mladina, julij 2014 (4/5); Mladina, junij 2011 (5/5); Nedelo, 2009 (5/6); Mladina, 2008 (5/5); Nedelo, 2007 (4/5); gl. opombe 

Izvlečki iz ocen

■ »... Tako kot je normalno, da se začne s kajmakom in da so potem v juhi svinjske nogice, da ni menija brez gosjih jeter, toda tudi ne brez krškopoljčeve potrebušine, da vsak letni čas prinese nove jedi, a da gostje res ne naročajo več pleskavic in čevapčičev, si pa nikakor ne pustijo vzeti tortice. A ta tortica, pravzaprav souffle prepeličjega jajčka, iz nastrganega tartarja, mariniranega v juhi muškatnega oreščka, s kockami pečenih gosjih jeter in gratiniranim prepeličjim rumenjakom, ima nadaljevanje!... Juha iz svinjskih nogic ima čajno aromo sušenih vrtnic in zeleno barvo emulzije peteršilja in korenja, s katero je premazana skodelica. V njej je velik cmok ocvrte zakuhe, ki pa ni hrustljava, temveč gladko, kar lepljivo mehka... Trebuh krškopoljskega odojka bi se tako hrskav lahko vrtel tudi na ražnju ob prometni cesti, a ga je na trgu sredi Brežic le za dva grižljaja, ki pa s tehniko do sitega zadovoljita. Koža je glazirana, pire rumene kolerabe je podimljen, rdeče korenje je karamelizirano...« (Nedelo, 2017)
■ »... Začelo se je bombastično – kosi krasno naluknjane, znotraj mehke, zunaj pa hrustljave lepinje so bili že sami zase mojstrovina, ko pa smo nanje namazali močno, s tanko rezino surove govedine prekrito pašteto iz telečjih ličnic in jeter, je bilo pa sploh veselje v hiši. To se je nadaljevalo s še enim hladnim krožnikom, na katerem so se koščki (sicer precej štacunsko generične) dimljene postrvi super skompali s smetanastim hrenom, dušenimi rezinami hruške in postrvjimi ikrami... Prva – krompirjevo-limonina krema s kapesanto, peteršiljevim oljem in sipinim posipom – zavolj lepljive teksture, preradodarnega frišanja z limoninim sokom in gumasto školjko ni preveč navdušila, a smo jo ob genialni trislojni tortici (spodaj grobo nastrgan goveji tatarski, mariniran v hladni zelenjavni juhi, na sredi kocke pečenih gosjih jeter, na vrhu zapečena meringa in rumenjak iz prepeličjega jajca ter malo mlete kave) takoj pozabili. Po taki hudi mojstrovini je očem in jezikom težko ponuditi še kakšno nadgradno doživetje...« (Mladina, 2014)
■ »... Banalno? Morda bi bilo, ko bi bila kakovost omenjenih specialitet samoumevna in bi se za vsakim vogalom našla dobra etnična oštarija. Tako pa je Debeluh že s svojim, sicer hrvaškim kajmakom, zaskorjenim prebrancem in mleto junetino, osnovo zalogajev, ki kar spolzijo po grlu in po katerih se ne spahuje še dolge ure po zaužitju, daleč prekosil konkurenco. Za nadgradnjo so kosi na žaru popečenega mesa, tenke, slastne rezine žrebička ali pljučne za predjed, večji, sočni kosi za glavno, vsekakor pa bo vsakemu krvoloku žal, če ne bo posrebal tortice iz nasekljanega tatarca, popečenih gosjih jetrc in spenjenega prepeličjega jajca. Tudi kadar se nameni streči petičnejšim okusom, Debeluh ohrani trezno glavo in stavi le na svoje obvladovanje žara in prvovrstne sestavine, ne šušmari z omakicami in ne utruja z začimbami...« (Mladina, 2011)
■ »..."Krožnik z Alpe-Adria cookinga!" ponosno napove Jure Tomič. Nič čudnega, če bi izbirali najbolj ustvarjalno jed slovenske nove kuhinje, bi konkurenca imela težko delo. Nastrgan biftek tatar, ki se je mariniral v juhi muškatnega oreščka, na njem kocke pečenih gosjih jeter, na vrhu pa gratinirano prepeličje jajce. Pravzaprav souffle prepeličjega jajčka. Če bi se sredi mehkega, puhastega snega rumenjak še razlil, bi bila to jed za vse tri zvezdice. Vse skupaj kot začimba dopolni kava, objame pa tekoči oreh... Ne pravijo Francozi rjavemu maslu kar tako beurre noisette... Potem pa so "težke" jedi nežnejše od večine vodnih na obali!... Poudarek je na sestavinah in ohranjanju okusov... Vrat francoske jagnjetine - furlanska Jolanda de Colo in piranska Irena Fonda skrbita, da igrajo najboljše sestavine vedno vidnejšo vlogo tudi v naših (najboljših) gostilnah - zorene kot govedina, saj ni mlada, kaj šele mlečna, je nekaj, s čimer se je potrebno ukvarjati. Če je bilo doslej nežno, je sedaj, pri glavni jedi, konkretno. A prav je tako, da se meso ne topi, temveč tudi grize... Zraven pa je tudi jelen, v fileju, ki je sicer zamudil a point (idealni trenutek pečenja), toda zato je čisto pomladen, na ocvrtem regratu, s krompirjevim pirejem, ki mu okus daje čemaž...« (Nedelo, 2009)
■ »... Kakor sem zapisal na začetku, je Debeluh trenutno zastavonoša med gostilnami v južni Sloveniji. Ne bi mu škodil še kakšen avtohton dodatek, tudi pri sezonskih jedeh je ponudba malce šibka. Če delajo degustacijski meni, jim ne bi bilo treba ponavljati določenih zgodb, prav tako bi se prilegla kakšna zelenjava. Še to, meni s šestimi jedi stane 30,32 evra...« (Nedelo, 2007) 

Cene

■ hladne predjedi 4,50–14, juhe 4–7, tople predjedi 9–17, glavne jedi 10–29, sladice 4,50–9; 4-hodni degustacijski meni 39, 6-hodni 55 in 8–hodni 69 evrov (2017)
■ šesthodno debelušenje na jugovzhodni meji stane 48 evrov (2014)
■ hladne predjedi 4–10, juhe 4, tople predjedi 6–15, glavne jedi 15–27, sladice 4,5–8; 4-hodni degustacijski meni 38, 6-hodni pa 50 evrov (Nedelo, 2009) 

Vinska karta

■ 350 etiket, ob enakomerni zastopanosti najbolj znanih slovenskih vinarjev vseh treh dežel tudi več kot simbolična mednarodna udeležba (30 šampanjcev, 15 bordojcev, 11 držav), 19 vin na kozarec (in devet coravin); hišna vinarja Keltis in KZ Krško; najbolj priljubljeni še Dular, Marjan Simčič, Posestvo Burja, Movia, Radikon (2017)
■ nekaj odprtega in nekaj buteljčnega vina na kozarce, sicer pa ponudba, ki seže tja do prestižnih znamk in vsot (2011)

opombe
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica