Prijava

Nejka & Uroš Klinec, Plešivo, Dobrovo v Brdih

Gostinski lokal v Plešivem, pri Dobrovem v Brdih
10. september 2014
št. ogledov: 975

Nejka & Uroš Klinec
Plešivo 51 b, Dobrovo v Brdih

Smerokaz

do Medane in Plešivega boš že nekako našel, kasneje pa glej kažipote ali koga pobaraj

Kontakt

Odprto

petek od 19. do 23. ure; sobota od 12. do 15. ure in od 19. do 23. ure; nedelja od 12. do 16. ure; obvezna rezervacija 

Zaprto

od ponedeljka do četrtka (odprto po predhodnem dogovoru)

Kuhinja

posodobljene briške jedi

Ocene

Mladina, december 2016 (4/5); Nedelo, april 2015 (4,5/5)

Izvlečki iz ocen

  • »... glede na sezono pričakovati kakšno bučno juho. Nismo pa bili pripravljeni, da bo tako dobra – ravno prav gosta, žametna, pomešana s celimi kostanji, potresena z dimljeno skuto in pokapljana z malo bučnega olja. Še bolj spektakularna je bila pašta: gazda Uroš se je loti tako, da na tri četrt kuhane kvadratne špagete nekaj minut meša v izdolbenem hlebcu parmezana; ta pašto opremi s kremasto omako, ki jo nato do perfekcije loči le še nekaj tankih rezin bele gomoljike. Frajerska zamisel, popolna izvedba! Ta domišljena pašta na belo je zavolj izjemnosti zasenčila v nadaljevanju postrežene mehke njokce z močnim in s temno čokolado nadgrajenim ragujem iz dodobra zmehčanih govejih ličnic, ki pa je bil vendarle malo preveč zalit z oljem. Tudi pri glavnih dveh jedeh je imel odlično pripravljen stejk s pečenim krompirjem in treviškim radičem smolo, da je bilo na vzporedni krožnik položeno izjemno, počasi in zanesljivo zmehčano in s hrustljavo zapečeno kožo opremljeno račje bedro s kremastim zelena-krompir-maslo pirejem in nežno kuhano drobno hruško. (Mladina, 2016)
  • »... Da moraš štirikrat rezervirati, da se končno najde majhna miza. Da nikoli ne veš, kdo pri štedilniku ali za šankom sta Nejka & Uroš, kdo pa gost & prijatelj. Da nekje piše domačija, drugje pa art house. Da se na spodnji terasi sonči, na srednji kopa, na zgornji pa peče... Tam chef razpiha žerjavico in na dve kovinski špili natakne debel kos 40 dni suho zorjenega rostbifa pruskega goveda, ki se na vsaki strani peče za čik minut, da dobi rjavo skorjo in rožnato sredico, na krožniku pa počiva za opečenost polente in omehčanost zelenjave. Nekateri pravijo, da so zdaj na Plešivem najboljši stejki in fjorentine v vseh Brdih, a si sam tega ne bi upal trditi, saj (še) nisem pokusil vseh. Kdor ne verjame, lahko dobi tudi goveje ličnice, ki so že po definiciji dovolj mehke, po osmih urah počasne peke pa še bolj. Tortici iz artičok sicer še manjka sočna barva, toda kaj, ko je bila ravno takrat okrog šanka kuhinje največja gneča...« (Nedelo, 2015)

Vinska karta

  • premišljeno in odločno kurirana zbirka predvsem briških (z obeh strani meje), predvsem maceriranih vin (2016)
  • hišni vinar Aleks Klinec iz Medane, toda na vinski karti (20 etiket) niso le bratova vina; poudarek na lokalnih vinarjih in njihovih oranžnih vinih, tudi z italijanske strani in s Krasa (2015)
  • Cene

  • za popolno prepustitev je vsak član triglave ekspedicije prispeval 66 evrov, od tega 50 za jedi in 16 za vina Mladina, 2016)
  • hladne predjedi 6 do 10, juhe 3 do 5, tople predjedi 5 do 8, glavne jedi 12 do 17, sladice 3 do 5; 5-hodni degustacijski meni 32 evrov

Drugo

prostrana lesena terasa; prenočišča (art sobe); prodaja domačega pršuta in mesnin; kulturni dogodki 

Spletne povezave© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica