Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Japonska restavracija Sushimama, Ljubljana

  Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
  31. marec 2009
  št. ogledov: 46

  Restavracija Sushimama
  1000 Ljubljana, Wolfova 12

  Smerokaz

  sredi Ljubljane, v neposredni bližini Kongresnega trga in Tromostovja

  Kontakt

  040 70 20 70

  Odprto

  od ponedeljka do sobote od 11.30 do 23. ure

  Zaprto

  nedelje in prazniki

  Kuhinja

  japonska; gl. jedilni list

  ocene 
  Mladina, april 2012 (5/5); Nedelo, junij 2011 (4,5/6); Nedelo, 2007, (5/5); Večer, 2006 (4/6); Večer, 2004 (4/6); Mladina, 2003 (2/5)

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Respect!« moramo reči še pijačnemu oddelku, saj je tako koncizno sestavljeno vinsko karto res veselje pogledati, še bolj pa z nje izbrati Renčelovo oljnato in močno, a kljub letom še vedno frišno malvazijo 2004. To smo po požirkih zlivali prek popolne tempure, s kremo iz rakovic polnjenih pečenih kapesant, mehko-mehkih jagenjčkovih zarebrnic s šparglji in na ck! popečenega tuna s trakci repe daikon. O, rajske sladkosti! – in to še pred sladicami, od katerih moraš nujno (obvezno!) poskusiti strjenko iz črnega sezama. Ali pa čokoladno torto z ingverjem. Ali pa... karkoli – v Sushimami je namreč tako kot pri zenovskem mesarju: vse je najboljše." (Mladina, 2012)
  ■ »...V tem pa je tudi bistvo japonske kuharije. Nič čudnega, da za kilogram toro tune plačujejo več sto evrov; da je pravi kobe biftek najdražji steak na svetu; da je Michelin podelil v Tokiju največ mišelink, čeprav so njegovi ocenjevalci pojedli šestnajst hodov v dvajsetih minutah... Tudi v Sushimami je vse končano v dobri uri. In še nikoli nisva tako dobro ocenila gostilne, v kateri bi tako malo kuhali... Kaj zavidam Ljubljani? Sushimamo! Ker, ko imaš takšen kozmopolitski lokal, nisi več provinca. Nobeno drugo slovensko mesto si takšne gostilne (še) ne more privoščiti! Da Ljubljančanom ni treba v svetovne metropole in da neljubljančani moramo (na izlet) v slovensko metropolo...« (Nedelo, junij 2011)
  ■ »... Sushimama je v Ljubljani že peto leto. Kljub nerodnim začetkom se je trdoživo podjetje trmasto prebijalo naprej in zdaj odločno napoveduje, da bo tu še precej časa... Toda Japonci niso Kitajci in tudi med njihovima kuhinjama je res velika razlika. Medtem ko Kitajci vse, kar leze in gre, spečejo, scvrejo ali skuhajo, so Japonci kot z nekega drugega planeta. Ker je njihovo otočje obkroženo z bogatim morjem, je logično, da kakšnih 90 odstotkov njihove prehrane sestavljajo ribe. In ker je najboljša riba popolnoma sveža, je veliko pojedo surove... Moje skromno mnenje: Sushimama nas je skoraj do popolnosti navdušila. Zmotilo nas je nekaj malenkosti, ki niso niti omembe vredne. Tudi ljubljanski Japonci – se pravi predstavniki njihovih podjetij, ki delujejo v našem glavnem mestu – pravijo, da je Sushimama ena najboljših takšnih restavracij v Evropi! Mi jim verjamemo in Sushimami navdušeno ploskamo...« (Nedelo, 2007)
  ■ »... Japonsko in/je moderno. Ljubljanska Sushimama ima, čeprav je moderna, vse, kar imajo Japonci. Oziroma, kar imamo ravnooki za japonsko: sushi (ki je na Japonskem, pravzaprav, zushi), palčke, sashimi, teriyaki, yakitori, tempuro, Kikkoman sojino omako na mizi... Celo pristnega kuharja! Toda, čeprav je japonska, je brez tistega, kar imamo ravnooki za japonsko: lampiončkov, papirnatih cvetov, klečanja na bambusu in kimonov. Celo brez gejš! V črno-beli barvni kombinaciji moderne restavracije z velikim pultom, za katerim se tudi je in gleda kuharjem pod spretne prste, so pod visokimi stenami debele kockaste mize iz lepljenega lesa, s preprostimi japonskimi pogrinjki, ki jih krasijo le jedilne palčke in kozarec s papirnatimi servietami...« (Večer, 2004)
  ■ »... Konec koncev, po sladoledu iz istega zelenega čaja, ki je pustil masleno oblogo na jeziku, še dobro, da je vsaj Ilovarjev trio tokrat izkazal konzervativnost in se ni na lastne brbončice prepričal še o okusu drugega "avtohtonega" izuma, sushiju z baziliko in kislo slivo. Čeravno se bodo ljubitelji zgražali, prerokujemo Sushimami svetlo prihodnost, saj ni računati, da bi koga v stilsko resnično izborno urejeni in modni oštariji ter pri všečno aranžiranih jedeh zmotile nedoslednosti (čuvaji tradicije bi rekli škandaloznosti) ali predirljiv vonj po cvrtju, medtem ko se masti s svojo ribjo solato in jo zaliva z vinom...« (Mladina, 2003) 

  Cene

  ■ ako te ne bo pri vsaki rihti premamila govedina wagyu, boš doživel razsvetljenje že za manj kot 50 evrov (2012)
  ■ hladne predjedi 5 do 17, juhe 3,5 do 13, tople predjedi 10 do 13, glavne jedi 18 do 35, sladice 3 do 6 € (2011)

  Vinska karta

  edini pravi Japonec v Sloveniji pa je z vinsko karto lahko vzor tudi številnim “finim” restavracijam; v Sushimami je sicer velik poudarek na Primorcih, a takšno je (še) stanje v treh naših vinskih deželah; tudi tujih vin ni le za vzorec; postrežba se spozna, v pomoč njej in gostom pa so tudi informacije na vinski karti (celo odstotki sort pri zvrsteh)

  Opomba

  Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu
   
  © 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.198
  receptov