Prijava

Hiša Denk, Zgornja Kungota

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
23. april 2005
št. ogledov: 4234

Hiša Denk
2201 Zgornja Kungota, Zgornja Kungota 11a

Smerokaz

sredi Zgornje Kungote, tik ob glavni cesti

Kontakt

■ 02 656 35 51
mamoju768@yahoo.com

Odprto

NON STOP, od 12. do 22. ure 

Kuhinja

vrhunska avtorska kuhinja; slow food

Ocene

Nedelo, januar 2015 (5,5/6); Mladina, junij 2011 (5/5); Nedelo, november 2009 (5/6); Nedelo, 2008 (3/6); Mladina, 2007 (5/5); Nedelo, 2005 (3-4/6); Večer, 2004 (5/6); Mladina, 2001 (2/5); gl. opombe 

Izvlečki iz ocen

■ »... Goloba je uporabil celega, prsi, srce, stegno. Mnogi bodo rekli: »Zanimivo!«, a nekateri se bodo poglobili v tehnike, konsistence, teksture, arome, temperature. Temno meso je v brstičniku, dimljen ni golob, temveč krožnik, zima je v buči, koruzi, čičerki, svežina in kislina sta v rakitovcu. Čez vse pa, spet, omaka. Seveda, ni ji para, a zaradi nje Hiša Denk ni več le mamina gostilna, tudi ne več Gregov občasni odklop... Novi Denk nima le vrhunskega znanja, tehnik, tekstur, okusov, arom in nadokusov, zdaj ve, da je manj več in vrhunsko jed zgradi okrog ene same sestavine, tej navidezni preprostosti pa spretno doda eleganco (krompirjev flan), prestiž (praline, polnjen s tekočimi mastnimi gosjimi jetri), razgledanost (variacija različnih vrst čebule)... Močna jed, polna umamija, že takoj na začetku, kar pa zaradi zelenjavnosti le podžge radovednost... Zdaj je to vrhunska restavracija na vasi, mimo katere se ne pelješ, temveč zaradi nje sedeš v avto. A ne takoj čez mejo in tudi ne v Mariboru. Grega Vračko je rokavico vrgel najboljšim! Lov je odprt; po tem članku ga bodo začeli ocenjevali vsi, od mnogih do nekaterih...« (Nedelo, 2015)
■»... In scenosledu ni bilo ne konca ne kraja, od začetnih grižljajev do finalizacije z mesovjem in zložnega zaključka s sladico, enim mon cherijem in enim after eightom za slovo. Ker se tamladi Denk ubada z molekularno kuhinjo, ki je na temelju znanstvenih izsledkov uvedla nove kuharske metode, in ker se trudi goste animirati z duhovitostmi in igro, je tovrstna poimenovanja skupaj z uvodnim, iz špargljeve in korenčkove penice sestavljenim napačnim jajčkom, vzeti za šalo. In iz sosledja penic, omakic, pestov, pirejev in izvlečkov, ki so spremili to ali ono jed, zaključiti, da ne gre za naključje, temveč za premišljene kombinacije. Ki ponekod, denimo v sozvočju rolade iz kapesant, pikantnega pireja pršuta in pene iz rjavega masla, s sladkobno češpljevo omako podčrtane bajadere iz na sedemdesetih stopinjah pečenega pujčeka ali na kavni omaki predložene pljučne mladega jelena, brbončicam priredijo nesluten spektakel. Slastno, svojsko!... (Mladina, 2011)
■ »... Neobičajno? Koline, na primer. Kašnica je sredi raviola, kislo zelje pa okrog sladkega. Olje je iz domače zelhane klobase. Pražen krompir pa je tanek kot dih... Pa kako to naredi?... Neobičajno? Jakobinke z bučo. Školjka ni bila nitasta, še manj gumijasta. Denkov chef ima dobavitelje, brez katerih je še takšno znanje prazna puška. Iz buče je naredil valove, kar po vsem niti ne bi bilo nenavadno, če to valovanje ne bi bilo iz bučne kreme... Neobičajno? Pri divjačini, oviti v ohrovt, odeti v muslin, pokriti z jurčki, je okrasek, ki tam nima kaj početi... Saj je bil tam še vloženi bezeg, pa pire zelene, tortica bele polente in temna a svetleča divjačinska omaka. Pa se je izkazalo, da je šlo le za protiutež. Jelen je bil tako rožnato mehek, da je ob sebi moral imeti kaj za pregriznit. Naj sploh nadaljujem? S sladkim? Sladoled iz gorgonzole, z lešnikovim pirejem in hruško. Karamelni kolač z mandljevim oblatom in koruznim sladoledom. Martini s pasijonko, v katerem je plavala kroglica iz kakavove maščobe, napolnjena s sokom pasijonke...« (Nedelo, 2009)
■ »... Družina Vračko (čeprav jim vsi pravijo Denki) že nekaj desetletij uspešno hrani trume Avstrijcev, ki si želijo cenejših in občasno po morju dišečih dobrot. O kakovosti teh sicer ne dvomimo, vendar nas zanima zlasti kuhinja, ki jo pripravlja Gregor Vračko, Delov kuhar leta 2006. Grega je verjetno tisti slovenski kuhar, ki se je največ časa izpopolnjeval v tujini, med drugim pri Američanu Thomasu Kellerju v French Laundry v Napa Valley. Poučuje tudi druge kuharje, svetuje in svoje tvorbe predstavlja v družinski gostilni...« (Nedelo, 2008)
■ »... In iz sosledja penic, omakic, pestov, pirejev in izvlečkov, ki so spremili to ali ono jed, zaključiti, da ne gre za naključje, temveč za premišljene kombinacije. Ki ponekod, denimo v sozvočju rolade iz kapesant, pikantnega pireja pršuta in pene iz rjavega masla, s sladkobno češpljevo omako podčrtane bajadere iz na sedemdesetih stopinjah pečenega pujčeka ali na kavni omaki predložene pljučne mladega jelena, brbončicam priredijo nesluten spektakel. Slastno, svojsko!...« (Mladina, 2007)
■ »... V gostilni s korektno gostinsko klasiko vam Grega lahko priredi ognjemet okusov, ki pa bodo ostali nekje v zraku. Nekaj podobnega, kot če bi pet vrhunskih glasbenikov izvajalo isto skladbo, vsak na svojem inštrumentu, v najhitrejšem tempu, v različnih tonalitetah in ritmih...« (Nedelo, 2005)
■ »... Najprej domača pašteta. Ena porcija za dva, toda vseeno sva si zavila še za domov. na velikem pladnju sta bila dva debela kosa okusne paštete, ki pa jo je še bolj krasila njena družba. Robovi so bili povaljani v drobnjak, naokrog je bila polita omaka iz opečenih štorovk in zelišč, rob krožnika je bil posut s hrustljavimi rezanci sveže opečene čebule, za belilo in topljenje na jeziku so poskrbeli kupčki bele paradižnikove kreme, ki so jih pokrivali kot dih tanki kolobarji doma posušenih paradižnikov...« (Večer, 2004) 

Cene

■ hladne predjedi 2 do 12, juhe, 2,80 do 6,50, tople predjedi 6 do 14,50, glavne jedi 6,90 do 28,90, sladice 3,90 do 6,90; degustacijski meni 32,90 evra (4 hodi) 2015
■ hladne predjedi 4,20 do 7,30, juhe 2 do 3,50, tople predjedi 4,50 do 13,20, glavne jedi 5,90 do 23,60, sladice 3,10 do 4,50, degustacijski meni od 45 do 65 € (2009)

Vinska karta

470 etiket; pa ne le očetova vina in nekaj Svečinčanov; spremljava gre rada čez mejo, zato je sosed Andreas Tcheppe, ki se zaradi prodora v Slovenijo uči tudi slovenščine, s svojimi naravnimi (bio) vini ob Kušterju (vino Mila) in Dopplerjevi penini Diona kar hišni vinar. Goloba je ujel Prinčičev Mihael, 2010 (merlot, modri pinot, cabernet sauvignon).

Drugo

■ prenočišča
■ zunanje igrišče z manjšim parkom za otroke

opombe
■ Gregor Vračko je bil Delov kuhar leta 2004
■ lokal se je do leta 2015 imenoval gostišče Denk, potem so zgradili povsem novo restavracijo
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.805 receptov
Moja kuharica