Prijava

Gostišče Grič, Šentjoš nad Horjulom

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe. Mladi chef, Luka Košir, išče, raziskuje, komunicira s chefi po svetu. V kuhinji uporablja lokalna živila, kar osemdeset odstotkov sadja in zelenjave prihaja z domače kmetije. Prva certificirana ekološka račja farma pri nas, morski živelj pa prihaja neposredno iz Jadrana. Večkrat preizkušeno.
20. februar 2010
št. ogledov: 3358

Gostišče Grič
Šentjošt nad Horjulom 24 c, Horjul 

Kontakt

Odprto

od srede do petka od 14. do 23. ure (obvezna rezervacija); sobota in nedelja od 10. do 23. ure (zaželena rezervacija)

Zaprto

ponedeljek, torek

Kuhinja

avantgardno avtorska, toda slovenska, z lokalnimi sestavinami

Ocene

Nedelo, junij 2017 (5/6); Mladina, julij 2014 (5/5); Nedelo, september 2013 (4,5/6)

Izvlečki iz ocen

  • »...naredil posebne namizne obešalnike, na katerih rezine dimljenih račjih prsi dobijo poljub brezovega sirupa. Pod njimi čakata na priložnost pravkar spečen brioš in že dolgo vložen koromač... Po vsakem hodu si bolj čil. Nekaj zagotovo k temu doda oblika, od krožnikov, ki so posebnost, ker so hand-made, do prezentacije, ki ni bohotna, ker je le lepa, toda največ doda vsebina, ker je dovolj minimalistična, da ne zasiti, in dovolj kompleksna, da je polna, slojevita, resna. Izvedba je natančna, skoraj brezhibna, dva raviola, jajčno bogata, tanko zvaljana, spretno zvita, polnjena s kozicami, v omaki iz rjavega masla... Vse je drugače, vse je nenavadno, vse je Koširjevo, toda vse se ujema, sklada, druži... dolgo mešanje grobe polente, ki ustvari nežno kremo, z dolgim praženjem (štiri ure) pinjol, ki ustvari gosto, krepko, temno slano-sladko pasto... Ta žar je lahko pogasil le peht­ranov sladoled z borovnicami in jagodami. Pepel je imel okus po domači karameli s koromačem...« (Nedelo, 2017)
  • »... Vlakec fascinirajoče prezentiranih, v nulo usklajenih teksturnih in okušalnih kombinacij pa je neutrudno fural dalje: pod rezinami rožnato zapečenega fileja gosjih prsi je čemela tako krasna in osvežilna mešanica rdeče pese, borovnic, malin in rabarbare, da še zdaj odzvanja v glavi. Počasi kuhani/pečeni kosi pujsa z medeno glazuro so spomenik koncentriranju okusov, neizpodbitni dokaz pravega šefovega mojstrstva pa je bil položen na dno ogromnega kovanega krožnika: komur iz stegna stare krave uspe narediti tako mehke in sočne in okusne za grižljaj velike rezine (rare!), tistemu je pač treba na glas zaploskati: Bravo!!!...« (Mladina, 2014) »... Koširjeve glavne jedi so enostavno – dogodivščina! Flamček na kmetiji Opale v Žireh rejenega pujska ima glazuro tega sladko-grenkega hišnega brezovega sirupa, ki ga tako hrustljavo zapeče, da je vsa maščoba pod njim pravzaprav – sladica. In tudi, ko se v konkurenci divjega fazana z jerebiko in jagenjčka s kmetije Žakelj iz Šentjošta, pečenega v senu, odločite za staro govedo, ki se je dolgo paslo po Škofjeloškem hribovju, ne boste naredili napake. Govedina je tako dolgo suho zorjena, da bi drugi mesarji zredili že novo tele, in tako dolgo pečena na 55 stopinjah, da bi drugi kuharji šli že spat...« (Nedelo, 2013)
 

Cene

  • hladne predjedi 7–10, juhe 2,50–3,50, tople predjedi 10–12, glavne jedi 23–28, sladice 3–7; 5-hodni dnevni degustacijski meni 37; sezonski 12–15 hodni degustacijski meni 110–140 evrov (2017)
  • seštevek cen hladne, tople predjedi, glavne in sladke jedi, izbrane iz dnevno spreminjajočega se menija, se bo ustavil nekje med 35 in 40 evri (2014)
  • hladne predjedi 7, juhe 2 do 5, tople predjedi 7 do 10, glavne jedi 14 do 25, sladice 2 do 5 evrov (2013)

Vinska karta

več kot 150 etiket, enakopravno zastopanih vseh treh slovenskih vinskih dežel; najbolj priljubljeni so Frešer, Burja, Terpin, Tavčar in Ferjančič (2017)

Spletne povezave© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica