Prijava

Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah, Dutovlje

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
11. september 2008
št. ogledov: 4821

Okrepčevalnica Ruj
6221 Dutovlje, Dol pri Vogljah 16

Smerokaz

do Dola pri Vogljah se pripeljemo prek Sežane ali Dutovelj

Kontakt

■ 05 734 17 20
peter.patajac@siol.net

Odprto

od četrtka do nedelje, od 12. do 22. ure

Zaprto

ponedeljek, torek, sreda

Kuhinja

kreativna kraška

Ocene

Nedelo, maj 2016 (5/6); Mladina, september 2013 (4/5); Nedelo, 2009 (4/6); Mladina, 2008 (5/5); Nedelo, 2006 (5/5); Večer, 2004 (5/6); Mladina, 2004 (4/5); Nedelo, 2003 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Rujeve jedi so tradicionalne, toda hkrati zelo drugačne. To, kar je nekaj kilometrov nižje in le nekaj metrov čez mejo fritto misto, je tukaj mešano kraško cvrtje, torej brez rib, toda z bljuščem, lobodiko, divjimi šparglji, koprivami, cvetovi čemaža, pod njimi pa je, malo provokativno, hladna krema, toda pujsova... Rujeve jedi so svetovljanske, toda sestavine v njih niso utrujene od potovanj.... dimljene račje prsi s pomarančno marmelado ob Dutov­ljah. Ob njih so vršički belušne cikorije, ki slanosti, sladkosti in kislosti dodajajo še prijet­nost grenkobe. Vse je sezonsko, vse je izbrano, vse je od tukaj. Vse, torej, diši in po vsaki novi jedi komaj čakaš naslednjo... Toda nas je za pet prepričal kopun, čeprav ga je bilo le za bedro. Vendar najboljše doslej!... Najboljše na Krasu! Kraška kuhinja iz najboljših lokalnih sestavin, v družbi najboljših kraških vin, z obiljem originalnosti in pravo mero sodobne kuharske spretnosti. Vsaka slovenska pokrajina in kulinarična regija potrebuje takšno chefovsko nadgrad­njo tradicije. Preproste jedi na sodoben in avtorski način. Kopun, pujs in ribja konzerva po Patajčevo.« (Nedelo, 2016)
■»... sveže iztisnjen jabolčni sok pokuhava toliko časa, da ga od stotih litrov ostane le sedem - in tega, vsega gostega, sladkega, dimastega, osvežilnega, nakaplja okoli tanko narezanih rezin sušenih svinjskih podbradkov; delavsko odmerjen kos govejih reber 60 ur kuha pri 58 stopinjah, nato pa ga za ultimativno sočen in mehak, a še vedno kompakten obrok s hitrim popekanjem le še oskrbi s skorjico; prepelice dolge ure konfitira v svinjski masti in jih nato zmelje v Pašteto z velikim P...« (Mladina, 2013)

»... Mogoče se terina sliši francosko. Mogoče so račja jetra iz Madžarske. Mogoče trikotnik masla na vrhu ni bil dovolj domišljen. Mogoče je bil ocvrt žajbelj nepotreben dodatni element. Toda, ne mogoče, temveč zagotovo, je to bila jed s podpisom! Patajčevim in kraškim! Takšne jedi potrebuje nova slovenska kuhinja! Takšne jedi potrebuje slovensko kulinarično podeželje! To so jedi slovenske Provanse, Toskane, Piemonta in avstrijske Štajerske skupaj!... (Nedelo, 2009)

»... Čeprav ata Ilovar po vseh razočaranjih ne verjame več v carpaccio, bi tistega jurčkovega iz Ruja z veseljem deval na jezik, redno lizal polnovredno pašteto s kočnikov in za oblogo srebal korenčkovo juho s kuhanim kostanjem ali verodostojno joto. Seveda se Ruj kdaj tudi pretegne, še najbolj z morsko ribo, gamberi in kapesantami, ki so se na Krasu po vsem sodeč znašle le na željo občinstva, seveda tu ni ne klime ne potrebe, da bi se omamljali s (črnimi) tartufi. A mesovje, najsi gre za telečja lička, jelenovega telička ali z račjimi jetrci in madeiro oslajeno prepeličko, se topi na jeziku in bo prepričalo vse, ki še marajo za meso, ob izbornih sladicah pa utegnejo zahlipati tudi vegetarijanci. Ker svetu vlada recesija, se je tudi Ruj unesel z nekdaj skromnimi odmerki jedi, izpilil scenosled in lahko le očara s pestrostjo in uravnoteženostjo ponudbe...« (Mladina, 2008)

»... Pred dobrimi tremi leti smo ob našem prvem obisku Petra Patajca in njegovo ženo razglasili za eno največjih kulinaričnih odkritij. Peter je medtem še bolj izpilil svoje znanje in se uspešno promoviral doma in v tujini. Ker je gostilna res majhna, se imenuje okrepčevalnica, vendar boste v njej jedli izjemno dobro...« (Nedelo, 2006)

»... Plus: formula, ki bi morala postati obveza vseh slovenskih okrepčevalnic: najboljše, regionalne in sezonske sestavine + družina, ki dela s srcem + kuhar, ki zna, pri tem pa ga ni strah raziskovati. Minus: nekaj prostora je še pri mesnih jedeh, pri katerih je potrebno izpiliti natančnost toplotne obdelave...« (Večer, 2004)

»... Mesovja, ki sodi z uležanostjo, mehkobo in sokom v vrh domače ponudbe, najsi gre za tagliato iz pljučne argentinskega črnega bika, za masleni, z robidami in rdečim vinom le markirani jelenov filet ali za s česnom odišavljeni telečji kotlet. Je res, na trenutke se nam je storilo milo, ko smo ocenili velikost in težo na dnu krožnika čepečih odmerkov, atu Ilovarju tudi, ko je sredi glede na južnejše standarde veliko premalo sladkane in sočne kraške baklave našel rozino, in končni izračun je vsekakor privzdignil marsikatero obrv. A verjetno gre le za davek na razvpitost nove kraške starlete, kar ne bi smelo odvrniti od obiska tako obetavne oštarije.« (Mladina, 2004)

Cene

■ hladne predjedi 6,80, tople predjedi 8,20, glavne jedi 13,50–15,50, sladice 4,20; 4-hodni degustacijski meni 25, 6-hodni 35 evrov (2016)
■ za prepričljiv scenosled prigrizka, hladne, tople, glavne in sladice pripravite zelo sprejemljivih 30 evrov (2013)

Vinska karta

vrhunska poroka novih kraških jedi s starimi kraškimi (in primorskimi) vini; 45 etiket, hišni vinar Joško Renčel, najbolj priljubljeni še Cigoj, Štemberger, Fon, Brandulin, Emil Tavčar (2016)

opombe
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica