Prijava

Gostilna za Gradom, Koper

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas, kjer mojster Darko že leta navdušuje vse ljubitelje morskega življa. Ocenjevalec je zapisal, da je to lokal za vse, ki cenijo spontanost, kreativnost in druge atribute desne možganske polovice.
18. februar 2009
št. ogledov: 8895

Gostilna za Gradom
6000 Koper, Semedela, Kraljeva ulica 10

Smerokaz

za smerokazi proti Semedeli v hrib, pri blokih

Kontakt

■ 05 628 55 05
info@zagradom.com

Odprto

od torka do sobote od 12. do 16. in od 18. do 22. ure

Zaprto

nedelja, ponedeljek

Kuhinja

morska, istrska kuhinja, s poudarkom na vrhunskih sestavinah in domiselnosti priprave

Ocene

Mladina, december 2016 (5/5); Mladina, december 2010 (5/5); Nedelo, november 2008 (4/5); Mladina, 2006 5/5); Mladina, 1998 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »...prve krožnike smo podmazali s sočnim, mehkim in dišečim bakalarjem, popečeno skorjo kruha in sušenimi olivami, nato pa po obveznem aromatskem spektaklu s suhim ledom urno izpraznili in s kruhom pomazali krožnik s karpačem in z Lisjakovim pomarančnim olivnim oljem pokapljanimi škampjimi repki ter onega s krepkejšim, s škampi in olivami ter drugo robo polnjenim, pečenim in na rezine narezanim velikim lignjem. Nato je Darko privil umamijasti gas in inšpektoratu začel spodsekavati noge z dvema tako briljantnima paštama, da se zdajle, skoraj teden po tem, okus še vedno drži nekje v ustih. Prva so bili malo debelejši v hiši narolani špageti s popečeno jeguljo, rezinami čisto majhnih jurčkov ter makom in botargo, druga pa s koprivo na zeleno obarvani fuži z osnovno na rdečo vižo užgano salso iz razstavljene pečenice, prek katere je šponala silna ostromorska emulzija morskega ježka...« (Mladina, 2016) 

■ »...Darko je bil eden prvih, ki so na hrbet ruknili fotra Ilovarja, in prav se nam je zdelo, da tudi nova generacija konzumarjev čim prej preveri formo starega primorskega volka. Po vsem, kar smo slišali, videli in okusili, lahko zagotovimo, da je večdimenzionalno guštanje Za gradom še vedno neprecenljivo doživetje. Prva dimenzija je slišna, gre pa za retorično mojstrovino v obliki Darkovega naštevanja in anekdotičnega opisovanja vsega, kar trenutno brbota v piskrih. V štorije so pogosto vključene dišeče bilke z vrta za oštarijo, ribiči s te in z one strani schengenske meje, tu in tam omeni kakšno bolj eksotično reč, vse skupaj pa po stendapovsko zabeli z anekdotami in enovrstičnimi panči. Sledi najtežji del zagrajskega obiska, namreč eliminacija jedi, ki bodo ostale nepokušene...« (Mladina, 2010)

■ »... Škampe imam še žive, pred eno uro so mi jih pripeljali. Najboljše so tiste jedi, pri katerih ima kuhar najmanj prstov vmes. Le nekaj rdečih (granatnih) pečk, le nekaj (oljčnih) kapljic in okus škampov, ki jim noben jastog ni par. Nič manj morski in ne dolgo prej žrtvovani so bili tudi gamberi, z morskega vrta, ki ga je videti skozi okno gostilne, sega pa čez ves koprski zaliv. Surovi, marinirani le s sokom agrumov, so se lepo ujeli s kakijevim sladoledom, saj mu je sladkost odvzela limona... Zakaj obiskati? Ker se zdaj začenja sezona morskih pajkov, ki jih pri Rodici vsak popoldan lomijo, da jih nato ponudijo prav vam. Zgolj z oljčnim oljem. Od prijateljev, seveda.« (Nedelo, 2008) 

■ »... Ker tria ni bilo dovolj okoli pasu, da bi zmogel pospraviti katero od rib, ki jih pečejo v pečici, sta se dve tretjini mastili s po filetom orade, ki jih pri Rodici po novem obdajo s skorjo iz solnega cveta in s presežkom sočnosti ter okusa spečejo na žaru, ata Ilovar pa je godel zaradi posrečene sprave na krompir položenega kosa zobatca in čezenj v liku ribjih luskin razporejenih bučk, brez odvečnih lužic in jezer vode... si privežeš dušo s hišnim izumom, brinjevim, »kraškim« sorbettom in se pustiš pocrkljati s katero od sladic, tudi s tisto sredo zmagovalnim štrukljem z marelico, figami, pistacijo in mascarponejem, ampak – upajmo, da velja za vse goste - najbolj bo šokiral končni seštevek. Res je, riba ne raste na Marsu, temveč v morju kilometer od gostilne in še južneje po Jadranu, a če je temu res tako, je Rodica najbolj priljudna ribja restavracija domovine. Preverite.« (Mladina, 2006)

■ »... Za gradom vedo, kako se streže gostom in jih animira, z redkimi izjemami stavijo na sveže, sezonske surovine, iz tveganih kombinacij izvlečejo celo kožo in niso zadovoljni le s papagajskim ponavljanjem za drugimi slovenskimi nobel oštarijami. Če izvzamemo česte nastope sladke smetane in creme double v vlogi gostila - predvsem v rižoti, nekaj obrobnih lapsusov in napad jate vinskih mušic, ki so se čez pol ure uspešno utopile v pozabljenem kozarcu s penečim se refoškom, smo v zložno speljani večerji nadvse uživali in nevede zapolnili kapacitete, kar je vsekakor dosežek. Še prošnja Konzumovega odbora za varovanje kulturne dediščine: gospod Rodica, hvaležni bi Vam bili, ko bi starodavni socialistični cenik nasproti šanka tudi v bodoče služil svojemu častnemu namenu...« (Mladina, 1998)

Cene

■ kdor ceni spontanost, kreativnost in druge atribute desne možganske polovice, mu bo jasno, da je 45 evrov za takle spektakel čista bagatela. Rezervirajte! (2010)
■ hladne predjedi 7,50 do 13,00, tople predjedi 10,50 do 14,00, glavne jedi riba kg 40,00 do 45,00, sladice 4,00 do 5,00 (2008)

Vinska karta

v vitrini so predvsem bela istrska vina (Mladina, 2016)

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica