Prijava

Gostilna Skaručna, Vodice

Eden najboljših gostinskih lokalov pri nas
29. november 2008
št. ogledov: 13957

Gostilna Skaručna
1217 Vodice, Skaručna 20

Smerokaz

z gorenjske avtoceste zapeljemo pri izvozu Vodice, potem pa na semaforiziranem križišču desno, do istoimenske vasi

Kontakt

od torka do sobote, od 13. do 22. ure

Zaprto

nedelja (mogoča rezervacija za 12 ali več oseb), ponedeljek, prazniki kuhinja
(posodobljen) slovenski slow food (iz krušne peči)

Ocene

Mladina, avgust 2014 (5/5); Nedelo, september 2011 (4,5/6); Nedelo, 2007 (5/5); Večer, 2004 (5/6); Mladina, 2000 (5/5); gl. opombe

Gurmanova izkušnja

za vse, ki lahko veliko (dobrega) pojedo, ob tem pa jih ne moti natakarjeva/lastnikova diktatura (2010)

Izvlečki iz ocen

  • »... mesnine dela gospodar sam, iz posebej zanj rejenih pujsov) salame, še bolj pa izjemnega hrbtnega špeha. In kaj je boljše: z mladim ovčjim in kozjim sirom potresene tanke rezine govejega jezika ali kocke mesnate, z bučnim oljem, jajcem in čebulo narejene žolce? Oboje! In vse štiri župe – goveja, špinačna, prežganka in pikantna zeljna s koščki teletine. Pa polenta – moj bog, polenta! Mehko skuhana, ojačana s sladko in kislo smetano in potem do hrustljavosti zaroštana v krušni peči. Od koder se – po kraljevski sladko-slani toplo dimljeni zlatovčici – prikotali še kos mehke in sočne telečje pečenke, žerjavica pa roma pod gradelo in do perfekcije opali rezino junečjih jeter in pretresljivo dozorjenega, ozeliščenega in pečenega florentinca...« (Mladina, 2014) 
  • »... V Skaručni se ne naroča. V Skaručni se je! Ker v Skaručni je vsak dan tako kot na ohceti enkrat v življenju. Skaručna je prototip slovenske vaške gostilne! Zato, ker streže hrano, ki jo imamo Slovenci radi! Zato, ker je v njej gostoljubje na prvem mestu! Zato, ker v Skaručno prideš trezen, iz nje pa greš pijan. A zakaj je potem Skaručna le ena in edina?! Ravno zato – ker takšnih več ne delajo. Kajti zgolj Skaručni je uspelo povezati nemogoče. Le v Skaručni veliki jedci postanejo dobrojedci, dobrojedci pa velikojedci ...« (Nedelo, 2011)
  • »... Dolga je kar nekaj desetletij, ko je Slavko Žagar starejši iz prestižne ljubljanske gostilne prišel na deželo in ustvaril več kot dober hram kulinarike. Takrat se je gostilne prijelo ime Pulinoga, ker je Žagar zavzeto treniral judo in svojim nasprotnikom med bojem v parterju »pulil noge«. Zdaj je posel prevzel njegov sin, Slavko Žagar mlajši, ki se je ob očetu v kuhinji in med mizami kalil vrsto let in precej stvari še dodelal... Moje skromno mnenje: Skaručna je nebrušen diamant, ki mu želimo, da takšen tudi ostane. Edino, kar bi vseeno priporočil, je vsaj omejen nabor posebnih buteljk, saj bi to njihovo samosvojost še bolj dvignilo. Slavko Žagar ima divjo, skorajda živalsko energijo, ki pa je zelo prefinjena. Dobro ve, kaj je vrhunska jed, ve, kako ravnati s pravimi sestavinami, in razvija svoj izjemni potencial. Lahko bi rekel, da gre za neinstitucionalizirani slovenski slow food, ki se ne ozira na trende. Sami uspešno utirajo svojo pot. Enkratno pot. Divjo. Neobrzdano. Odlično.« (Nedelo, 2007)
  • »... Plus: Zakaj petica, ki je za takšno "preprosto" regionalno kuhinjo izredno visoka ocena? Zato, ker Žagarjevi kreativnosti ne dodajajo v receptih, ki so pač zakon že vsaj stoletje, temveč v gostoljubnosti, izbiri najboljših in sezonskih produktov ter pri načinu priprave, saj je razlika, ali je visoka bržola pečena na električnem žaru v kuhinji ali pa na odprtem žaru z bukovo žerjavico na vrtu gostom pred očmi; pa seveda tudi to, ali je kravja ali pa volova! Pristna slovenska vaška, domača, družinska gostilna, v kateri gresta gostoljubje in veselje do hrane tesno skupaj. Minus: Četudi je dobro, je pa vseeno vsega, hrane in pijače, enostavno - preveč. Vsaj nove goste, ki še ne poznajo pravil, bi lahko včasih kaj vprašali; vsaj to, ali bodo kračo pečeno ali kuhano, svežo ali prekajeno...« (Večer, 2004)
  • »... Kapacitete so ravno še dovoljevale srečanje s specialiteto hiše, voljno in hrustavih kit bogato volovsko kračo divjega videza, ter končno zasitenje lačnih oči z v jezeru masla in drobtin plavajočimi sirovimi štruklji. Skaručna, ki se ni spustila v množičnost ali hohštapleraj, ampak v skladu z izročilom ostri svoja orodja, ponudi statusu primerno vino in skrbi za sezonsko ustrojenost jedilnika, je zelo blizu pojma družinske oštarije, morebitno velikodušnost s sestavinami, nasledek nekdanje nagnjenosti k pretiravanju in ugajanju željam potrošnikov, pa je vzeti za obvezni del sporeda ali, bolje, za sladko perverzijo.« (Mladina, 2000) 

Cene

malica pri šanku 10 do 13 €; otroško kosilo 13 do 16; kosilo na hitro 25 do 30 €; poslovno kosilo 35 do 42 €; kosilo Skaručna 45 do 50 € (2014)

Vinska karta

Skaručna nima vinske karte in someljejskih diplom, pa vseeno je tudi vinsko doživetje; izbor vinarjev s hišnimi polnitvami je vrhunski; Stegovec, zelen, rebula in pinela; La Castellada, Niko Bensa, posebna polnitev za Skaručno; Dario Prinčič, Bianco, oranžno vino; Joško Renčel, enoletni teran, toda letnika 2006, Tinto... (2011)

Dodatna ponudba

krušna peč

opomba
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.880 receptov
Moja kuharica