Prijava

Gostilna Repovž, Šentjanž

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe, lokal, v katerem je napredek opazen in stalen, razmerje med kakovostjo in ceno pa vzpodbuda za obisk. Najbrž najboljši gostinski lokal na Dolenjskem.
13. maj 2005
št. ogledov: 13240

Gostilna Repovž
Šentjanž 14, Šentjanž

Smerokaz

z ljubljanskega konca iz Mokronoga skozi Krmelj, iz mariborskega pa iz Zidanega mostu v Hotemežu v hrib

Kontakt

■ 07 818 56 61
gtm.repovz@siol.net

Odprto

četrtek od 11. do 21. ure (zimski do 20.); petek Od 11. do 22. ure (zimski do 20.); sobota od 8. do 22. ure (zimski do 20.); nedelja od 7. do 17. ure 

Zaprto

ponedeljek, torek, sreda

Kuhinja

nova dolenjska kuhinja; gl. jedilni list (tudi 4- do 10-hodni meniji) in vinski list (s cenami); kosilo vsak dan od 12. do 15. ure, 25 evrov

Ocene

Izvlečki iz ocen

■ »... Ker imajo drugi govejo juho, jo ima tudi Repovž, gosto, mesnato in korenjevo, a brez luštreka, ker ta je za samostojno (jed). Med njegovo kremo je krompirjeva pena, med njegovimi drobtinami pa prepeličje jajce... da so jo ocvrli, srnino stegno s krompirjem in zelišči v cmoku, na kremi iz zelene in hruške, s čatnijem iz naših jabolčnih krhljev, zažganim timijanom in majhnimi kockami sočne domače hruške. Dva cmočka na preprostem (Ikeinem) krožniku, a toliko odličnosti, v oblikah, barvah, teksturah, okusih in ideji... Še kdo ne verjame? Pa naj mu bo telečji rep, ki je (raz)kuhan (12 ur na 80 stopinjah) in objet (karamelizirana zelenjava, grahov pire, sladek sušeni brioš). Še? Zajčkov file je z zajčjim ragujem in zajčjimi jetri, na korenčkovem pireju, z vijoličasto cvetačo in krompirjem, predvsem pa s takšnim korenčkovim kipnikom, da se naj hitro poskrijejo vsi štruklji slovenskih nedeljskih kosil!... (Nedelo, 2015)

■ »... zajec v vseh preizkušenih različicah (kremasta pašteta, sočna popečena jetrca in ledvičke, krepak ragu, natančno pripravljen file) je izjemno lepa štorija, krasni so ocvrtki iz mletega žrebičjega vratu na hruškovi kremi in oni iz mladega kozjega sira. Repovževi suvereno opravijo tudi z zdravoživljenjsko kvazirižoto iz pire, jurčkov in pora ter umetelnimi, z ajdovo kašo polnjenimi ravioli na špinači. Pa tudi v klasičnih oštirskih disciplinah, kot so paradižnikova juha (hudo dišeči paradajzi), ocvrto pišče (bravo za drobtine panko) in pečen telečji file (dodobra zorjen, perfektno spečen), znajo presenetiti s presežniki, ki jih gre pripisati izbiri prvovrstnih, skoraj izključno na domači kmetiji pridelanih sestavin...« (Mladina, 2014)

■ »... Lepo je, da se Repovž trudi s predstavitvijo izdelkov lastne ekološke kmetije, tudi pire, kisa in jabolk, lepo, da valja tako slastne krompirjeve svaljke z v slanino ovitimi zajčjimi jetri. Vendar pa je bil trio začuden, kako da je sredi z gniloživkami bogate pokrajine naletel na neusmiljeno zmleto gobovo juho in kako, da tu več ne obvladajo najobičajnejše prežganke ali šmorna. Pa tudi glavnina je postregla prej z očem všečno obliko kot z naslado in ni bilo pravega dvoboja vilic okoli divjega prašiča ter srne ali okoli žrebička, tako da so še najbolj teknili sirovi štruklji. Hja, verjetno je soditi, da se Repovžu, ki ob nedeljah najbolj številčnim obiskovalcem, romarjem, še vedno streže s tremi vrstami mesa in tremi vrstami prikuh...« (Nedelo, 2010)

■ »... Zakaj obiskati? Zato, da nehate nasedati "domačemu" in spoznate, kdaj je na deželi res pristno! Repovž je učni primer dobre prakse turizma na deželi, kmečke gostilne, podjetne kmetije in odlične slovenske kulinarike! Učimo se!...« (Mladina, 2010)

Cene

■ hladne predjedi 6 do 7,50, juhe 2,50 do 3, tople predjedi 6,50 do 7,50, glavne jedi 8 do 16, sladice 3,50; degustacijski meni 23 evrov (4 hodi), 28 evrov (5 hodov) in 39 evrov (7 hodov; Nedelo, 2015); gl. tudi jedilni in vinski list s cenami
■ za iz po lastni izbiri sestavljen pethodni meni, poimenovan kraljevska pojedina, boste odšteli zelo demokratičnih 28 evrov (Mladina, 2014)

Vinska karta

lastna vina, toda tudi vrhunska vinska spremljava z odkrivanjem manj znanih vinarjev; 160 vinskih etiket, med njimi najbolj priljubljeni Šuklje, Kozinc, Kerin, Jelenič in Šturm

Drugo

■ ekološka kmetija
■ vinogradništvo in trgovina (izdelki iz pire in ajde, marmelade, kis, jabolka, vina, žganje, suho sadje, sokovi)
■ prenočišča 

Opombe

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker so posamezni članki odstranjeni. Dostop do nekaterih izvirnih člankov z ocenami je plačljiv.  

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.718 receptov
Moja kuharica