Prijava

Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve, Trebnje

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
22. avgust 2008
št. ogledov: 5534

Gostilna Rakar
8210 Trebnje, Gorenje Ponikve 8

Smerokaz

avtocestni izvoz Trebnje vzhod, nato pa proti Mirni Peči; dobro vidne oznake nas pripeljejo naravnost k Rakarjevim

Kontakt

■ 07 346 61 90
info@rakar.si 

Odprto

ponedeljek, sreda, četrtek, petek od 11. do 22. ure; nedelje in prazniki od 11. do 17. ure

Zaprto

torek kuhinja
nova slovenska kuhinja; slow food 

Ocene

Mladina, februar 2014 (5/5); Nedelo, september 2011 (5/6); Mladina, 2008 (3/5); Rad Dobrojem, 2008 (4/5); Nedelo, 2006 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... In naprej: pofural je izjemno kuharsko filozofijo, v osrčju katere je – z naborom sestavin in okusov – lokalnost, a je ta tako elegantno vključena v vplive sodobnih kuharskih trendov, tempo degustacijskega menija pa tako dramaturško doteran, da je prav vsak grižljaj užitkarska štorija zase. Kljub temu v spominu ostajajo predvsem krasen vonj po dimu, ki užge v nos, ko prerežeš tortelin, polnjen z zmleto mešanico špinače in dimljene postrvi in dopolnjen s pocvrto zeleno ter česnovo in korenčkovo kremo; pa na sotirane bučke in jurčke položen ter s fino nastrgano črno redkvijo potresen ocvrtek iz ješprenja in skute. V isto ligo sodijo vsaj še domači pehtranovi rezanci, postreženi na raguju iz treh vrst divjačine, pa tudi počasi kuhane račje prsi s karamelizirano rdečo peso, motovilcem in hrustljavimi ocvirki iz račje kože...« (Mladina, 2014)
■ »... Gostilna za najmanj dva dni! Če se ti mudi, so stebri okrogli, okna rumena, napis pa metrski. Ko pa se, končno, prepustiš, je podeželska jedilnica bolj elegantna od velemestne, vsi hodi, ki jih je treba dolgo šteti, imajo poreklo, idejo in vino, po večerji je portovec s pršutom v polni kleti, spanje, čeprav ob avtocesti, pa je spokojno in v tišini. Prijetno presenečenje v restavraciji in mini hotelu Rakar... ješprenj z jurčki. Ješprenj je zdaj ocvrt, okrogloličen na vrhu gobje omake, ki je tudi pomlajena. Jurčki so skrbno zrezani na majhne kocke, da popraženi s šalotko in bučkami ohranijo svojo čvrstost... če se v kuhinji ne bi zavestno odločili pozabiti vseh gostilniških bližnjic. Ko se jim gost prepusti, degustacijski meni ni modna skovanka, temveč resnična preizkušnja brbončic!... Za mladega pujska, ki se je toliko ur kuhal in pekel, da je je bil v ustih mehek kot penast soufflé, ki pa je hrustljav zaradi tistega, kar je za vsakogar pri odojku najboljše... Tudi zato, ker je bil zatem jelen, s solnim cvetom in bezgovim džemom, z brstičnim ohrovtom z domačega vrta in drobtinami sušenega pršuta...« (Nedelo, 2011)
■ »... Če drži, da se oštarija pozna po juhi, tu, predvsem z gobovo in govejo, sodijo v hotelsko povprečje, bolje jim kaže glede oskrbljenosti s pretežno primorskimi buteljkami, nasploh pa jim kaže podeliti posebno priznanje za ukvarjanje s prosveto in izobraževanjem. Ko bi bila tudi biftek in telečji zrezek tako prožna in sočna kot rezina tune, zaradi katere je moral natakar pri sosednji mizi na zagovor, češ, zakaj ste nam prinesli surovo meso in ali je to sploh užitno! V Rakarju lahko naletiš na mlačen pražen krompir in na solato iz veletrgovine, po drugi strani pa lahko zadovolji sladkosnede z dostojno čokoladno mousse, štrudljem ali strjenko. Smo bili na Dolenjskem ali se sploh nismo premaknili iz prestolnice?...« (Mladina, 2008)
■ »... Praženim jurčkom z jajčko sva se ognila in zato dobila na velikem krožniku le jurčke z bučkami in kašo... Zrezane na kocke (ja, concassee poznaje), saj so tako ohranili več okusa od običajnih rezin. Bučke na julien, saj so tako bile bolj al dente. Na vrhu pa dva cmoka! Ocvrti krogli, pravzaprav. K Rakarju morate na te cmoke z ješprenjevo kašo in smetano!... jjadranski ligenj, polnjen s kozicami, na obilju paprike z žara, seveda ni imel nobenih možnosti. Jed pač, ki se ni posrečila. Oziroma jed, ki jo bo potrebno še pošteno izpiliti. Lahko prišepnem? Jadranski lignji imajo najraje pečico. Je pa bil iz pečice jagenjček. Brez zelišč (no ja, malo rožmarina), brez pergamenta, brez (natakarjevega) govora o bio, toda kar pet kotletov, dovolj sočnih, na prav takem krompirju, da sva lahko vitovsko preizkusila tudi mesno... Plus: Skrb: za sestavine, izgled krožnikov, urejenost. Ambicija, hotenje ustvariti nekaj več. Prizidek s sobami. Kakovost jedi, ki ne pozna velikih nihanj in velikih napak. Minus: Kar se dogaja tudi drugim nadstandardnim gostilnam: razkorak med dnevnimi konfekcijskimi gosti in občasnimi zahtevnimi gosti. Slednji se ne morejo zanesti, da jih bo brez posebnih najav in dogovorov običajna ponudba zadovoljila...« (Večer, 2008) 
■ »... Jelenov hrbet v slivovi omaki in ajdovi žganci (2200 tolarjev za polovično porcijo) so bili druga glavna jed. Meso je bilo izvrstno, omaka tudi. Le žganci so bili rahlo presuhi. To pa je bila kljub našemu vztrajnemu iskanju dlake v jajcu tudi edina pripomba tega popoldneva. Kdor zna, pač zna... Moje skromno mnenje: Rakar je nedvomno ena najboljših slovenskih gostiln. Po vsakih dveh letih, ko jih obiščemo, so samo še boljši, bolj inventivni in vselej v merah skladnosti okusov, ki so na krožnikih najpomembnejši..." (Nedelo, 2006) 

Cene

■ dolga, z vini opremljena degustacijska špura, pri kateri gospodar iz izjemno založene kleti potegne tudi kakšno rariteto, vas bo stala nekaj več kot 50 evrov (Mladina, 2014)
■ hladne predjedi 6,90 do 12,50, juhe 1,90 do 3,90, tople predjedi 3,20 do 10,90, glavne jedi 7,40 do 17,80, sladice 3,10 do 3,40; degustacijski meni 35 € (5 hodov) in 42 € (6 hodov) (2011)

Vinska karta

460 etiket – za pouk! Vinska klet, kjer je vedno tudi pršut, za obisk. Vina s fair cenami in tudi za nakup.

Drugo

■ catering; vrtne zabave
■ prenočišča

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica