Prijava

Gostilna Rajh, Bakovci, Murska Sobota

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
22. avgust 2008
št. ogledov: 5767

Gostilna Rajh
9000 Murska Sobota, Bakovci, Soboška ulica 32 

Smerokaz

ob izhodu z avtoceste sledimo oznaki Bakovci; gl. zemljevid 

Kontakt

■ 031 705 007; 02 543 90 98
info@rajh.si

Odprto

od torka do petka od 10.30 do 22. ure; sobota od 11. do 22. ure; nedelja od 11.30 do 16. ure 

Zaprto

ponedeljek

Kuhinja

sodobne prekmurske jedi na vrhunski način; gl. sezonska ponudba

Ocene

Nedelo, januar 2016 (5/6); Mladina, julij, 2013 (5/5); Nedelo, 2009 (5/6); Nedelo, 2007 (5/5); Mladina, 2001 (2/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Pečena goveja kost, po dolgem prepolovljena iz zadnjega stegna, polna kostnega mozga, ki je v pečici dobil slastno skorjo okusov. Mastno? Ne vem! Saj je bila zraven na listih brstičnega ohrovta kisla sladkost popečene šalotke in reduciranega malinovega kisa, da se je maščoba stopila na kot dih tankih rezinah opečenega kruha. Jelenov file je bil v omaki iz (Marofove) modre frankinje mehek kot kruhov cmok, ki pa mu to, seveda, z debelo zrezano vsebino, pravilno začinjeno in žejno omake ni bila glavna vrlina. Več niti ni bilo potrebno, le brusnice za okras in čips iz peteršiljevega korena za hrustanje... Prekmurska gibanica je še vedno enaka, le bučno torto, z mlečno kremo, bučnim oljem in sladoledoma, iz malin ter zelenega graha, so razstavili v pradelce...« (Nedelo, 2016) 
■ »... Vse drugo je bil namreč festival perfektno skuhanih jedi, izhajajočih iz tradicije, a kalorično olajšanih, moderniziranih in nadgrajenih. Hladne mlečne kumare, dunajska in koruzna variacija ocvrte ščuke na z bučno majonezo zabeljenem krompirju; sijajen paprikaš iz mladega stročjega fižola; dišeč jurkin sorbet z extra brut zlato radgonsko penino; dva s številnimi lepo ujemajočimi se elementi sestavljena mesna krožnika (telečji medaljon z vinsko omako, mladim grahkom in rižoto z lisičkami ter jelenov hrbet z jurkino omako, zeleno kremo in ajdovo čipko) ter par vrhunskih sladic (čokoladni ganache z medenim jogurtom in dimljenim čajem ter tortica iz bučnih semen, mlečne kreme in malin),...« (Mladina, 2013) 
■ »... Bučna tortica ni pečena, testo je iz bučnih semen, masla in sladkorja, zgornja plast iz maskarpona z jogurtom, malinami in borovnicami, zraven je pehtranov sladoled. Slaščičarska preciznost, v obliki (manj je več), okusih (bučnost) in ideji (poroka tradicije in sodobnosti). Zakaj obiskati? Da vidite, da slovenska kulinarika niso le razredčena goveja juha, postan pražen krompir in izsušena svinjska pečenka. Da vidite, da slovenska kulinarika nima le preteklosti, temveč tudi prihodnost. Da spoznate tradicionalno družinsko slovensko gostilno, kakršnih je premalo!...« (Nedelo, 2009)
■ »... Moje skromno mnenje: ne glede na govorice lahko z velikim veseljem napišem, da smo bili pri Rajhu navdušeni. Stari maček ima še vedno ostre kremplje, vendar je tudi svoje mlade dobro podučil v tem težkem poklicu. Ponudba je prilagodljiva (predvsem glede velikosti porcij, po katerih še vedno slovijo), le vprašati je treba. Okusi so dodelani, vrhunske surovine so osnova in tradicija se pogumno sooča z novimi izzivi...« (Nedelo, 2007)
■ »... Rajh si privošči celo sladki greh na čokoladnih palačinkah in streže z ne tako svežimi prekmurskimi gibanicami, kolikor jih je ostalo po zadnjem napadu avtobusnih jedcev, tako da si je Ilovarjev kvartet pošteno umeril brbončice pred novimi podvigi. In še nagradno vprašanje: s čim in po kakšnih procedurah se zaboga pri Rajhu sladka oče države?« (Mladina, 2001) 

Cene

■ hladne predjedi 7-8,50, juhe 3,40-3,90, tople predjedi 6-11, glavne jedi 7,90-19,90, sladice 3,30-5,50; 5-hodni degustacijski meni 38 evrov (2016)
■ s sezono in terroirjem navdihnjen blago kreativni 6-hodni scenosled je več kot vreden svojih 35 evrov, takisto naj vam ne bo žal dodati še 15 evrov za pet spremljajočih vin (2013)

Vinska karta

lokalni vinarji (100 etiket), v trikotniku Mačkovci (Marof), Plitvica (Steyer), Hardek (Verus), kar je prava usmeritev, a s prostorom za napredek

Opomba

■ družina Rajh vodi tudi gostinski lokal Uno v Murski Soboti
■ povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo). 

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica