Prijava

Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju

Gostinski lokal, ki sodi v sam vrh slovenske gostinske ponudbe
23. julij 2005
št. ogledov: 2803

Gostilna Krištof
4000 Kranj, Predoslje 22 

Smerokaz

z gorenjske avtoceste zavijemo v smer Britof; gostilna je neposredni sosed centra na Brdu

Kontakt

04 234 10 30; 041 358 786; 041 672 097
kristof@siol.net

Odprto

NON STOP; od ponedeljka do sobote od 12. do 24. ure; nedelja od 12. do 17. ure 

Kuhinja

tradicionalne jedi, polne novih idej; bio; veganska; slow food; brezglutenska; gl. jedilni list; gl. tudi cene

Ocene

Nedelo, maj 2015 (5/6); Mladina, februar 2012 (4/5); Mladina, junij 2011 (4/5); Rad Dobrojem, 2009 (5/6); Nedelo, 2008 (5/5); Mladina, 2007 (4/5); Nedelo, 2005 (5/5); Večer, 2003 (4/6); Nedelo, 2002 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... Krištofove lizike so iz tune s črnim sezamom, gosjih jeter s pistacijo, jajčevcev z mladim sirom in lososa s sezamom. Za prelive so gorčična semena, majoneza s pehtranom, jogurt z drobnjakom... Od juh smo pokusili spomladansko čemaževo in zimsko topinamburjevo. Za topli prehod ponudijo divji riž s šparglji ter raviol semolina z zbrincem in tartufi. Gorenjsko je predstavljal krožnik s krompirjevim štrukljem z zelišči, ocvrto kroglico kranjske in krompirja, peteršiljevim pirejem in prepeličjim jajcem. Pri Krištofu (in Tomažu) ni vsaka jed odlična, toda vsaka je vrhunska! Zato, ker je res divje in eko in sledljivo in z občutkom toplotno obdelano, ker bio ni reklama in poreklo ni seznam, ker je za vsakim dobaviteljem cel dosje in ker lahko prinesete tudi svojo torto ali skuhate svoje kosilo, toda potem boste v Nežkini hiši, ki je za prijatelje in sosede, kjer imajo šporhet na drva in oskrbo iz gostilne...« (Nedelo, 2015) 
■ »... Najvišje ocene si zaslužijo tudi za obe juhi, kremno cvetačno, finiširano v kapučinskem slogu z dišečo vrhnjo plastjo pene in na palčke nataknjeno popečeno kapesanto, ter porovo, ki jo je zaljšal hrustljav povšterček, polnjen z dimljeno skuto. V kuhinji prav tako natančno vedo, kako gosja jetra zmleti v svilnato gladko, dekadentno sladkasto pašteto ter kako razmontirati kranjsko klobaso, jo zarolati v krompirjev štrukelj in preliti s karakterno paprično salso...« (Mladina, 2012)
■ »... Zato pa je mojster Jazbec popadel domač pirin kruh in predel zaradi v konopljinem semenu povaljanega in popečenega kozjega sira na gnezdu svežega motovilca, pa tudi juhe, ovsena s koščki pršuta, koruzna z nadrobljeno kranjsko in bogata obara iz jezersko-solčavske jagnjetine so se odlikovale s preverjenim sožitjem okusov in pametno mero začimb. Krištof pa se peča tudi s sožitjem morja in kontinenta in je tako ustregel vsem, ki imajo krvavice najraje, kadar se razpočijo, z nevsakdanjo kombinacijo ladvicihrustljavo popečenih drobcev krvavice in komaj zaznavnih kozic...« (Mladina, 2011)

»... Morda Krištofove jedi niso vrhunec kuharske umetnosti. Morda na krožnikih zmanjka kakšna finesa, morda tudi kakšen okus. Morda smo bili kje že bolj vzhičeni, morda, skratka, vsaka jed ni za čisto pet. Toda, vseeno si srčno želim, da bi bile vse slovenske gostilne takšne kot Krištof! Da bi, namreč, skrbno izbirale svoje dobavitelje, da bi iskale ekološko in lokalno, da bi odkrivale alternativno, da bi jedilnike prilagajale zemlji, letnim časom, tradiciji in okolju. Če bodo ob tem imele še ekološki jedilnik za otroke, ve-ce za invalide, nitko za zobe v umivalnici in vsak ponedeljek zvečer stalno omizje ob pivu, prestah in trdo kuhanih jajcih, pa še toliko boljše...« (Nedelo, 2009)

»... V zadnjih časih smo bili deležni lepih kulinaričnih presenečenj slovenske gastronomije. Toda Krištof je bil še za odtenek boljši, njegov občutek za harmonijo je zares izbrušen, jedi so originalne in še vedno v stiku z okoljem in tradicijo, kombinacije z vini dodelane. Bravo!« (nedelo, 2008)
■ »... Si je ata Ilovar kdaj mislil, da bo užival v Arvajevi krvavici, bi si lahko predstavljal, da se k steaku tune prileže tudi matevž? Niti ne. Krištof, ki lahko eko ponudbo podkrepi z eko vinom, žal enako prehladnim Lunarjem Movie, ve, kako se opeče meso, denimo filet fazana ali rebrca še mlečnega jagenjčka, in vsevdilj preseneča z okusnimi prikuhami ter svežim sočivjem. Je bil kriv le prehiter tempo strežbe, pretežno podhlajeno vino in ne ravno reprezentativen degustacijski scenosled, da tokrat ni padla najvišja ocena?...« (Mladina, 2007)

Cene

hladne predjedi 11,50 do 15, juhe 3,50 do 5,50, tople predjedi 10,50 do 12,50, glavne jedi 8,50 do 23, sladice 6; 3-hodni degustacijski meni 15, 4-hodni 29 in 5-hodni 42 evrov (2015)

Vinska karta

med 95 vinskimi etiketami je veliko bio in oranžnih vin; najbolj priljubljeni: Aci Urbajs, Medot, Valter Sirk, Movia, Tilia - Matjaž Lemut 

Drugo

■ bio in veganske jedi
■ Nežkina hiša, Samooskrba, vinoteka
■ Gostilna za dva 

Opomba

Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
13.807 receptov
Moja kuharica