Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Turistična kmetija Špacapanova hiša, Komen

Gostinski lokal v Komnu na Krasu
12. marec 2009
št. ogledov: 25

Turistična kmetija Špacapanova hiša
6223 Komen, Komen 85

Smerokaz

sredi Komna

Kontakt

■ 05 766 04 00; 041 297 829;
info@spacapan.si

Odprto

od srede do nedelje od 11. do 23. ure

Zaprto

ponedeljek, torek, razen praznikov

Kuhinja

stara kraška in slovenska; slow food; gl. ponudba 

Ocene

Nedelo, maj 2011 (3,5/6); Nedelo, 2008 (4/5); Mladina, 2005 (3/5); Mladina, 1998 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ »... V glavnem delu je, torej, izbira bolj krepka; gospod prašič v porcijski obliki je iz rebrc, krače, prate in pečenke; janjček je v drobtinah, žrebičkov hrbet na žaru, zajček pa je dušen. Kozličku je tako preostala le še pečica, kamor je šel skupaj s krompirjem. Bilo je sočno in mehko, pa še cedilo se je. Predvsem pa smo vedeli, kaj in čigavo jemo. Kozliček je bil sosedov, iz proste reje, domač krompir je bil pomešan z Zidaričevo skuto in njegovim sirom taborjem, v tisto, kar je bilo najboljše, pa smo namakali kruh iz ajdove moke z ekološke kmetije Pri Kamnarjevih iz Volčjega grada in iz pšenične iz Brinečevega mlina v Spodnji Rečici ob Savinji. Ker imajo Špacapanovi kambre (sobe), je bilo drugo jutro maslo res domače, kar je redkost vredna omembe, marmelad pa toliko, da se še gospodarica ni spomnila več, kaj vse je dala vanje..." (Nedelo, 2011)
■ »... Zgodovina: Skoraj dve desetletji družina Špacapan v središču Komna s svojo kulinariko in gostoljubnostjo preseneča in crklja svoje goste. Delova kuharica leta Ada Špacapan je tudi sommelierka in poskuša s svojimi enogastronomskimi predstavami gostom prikazati Kras na krožnikih in v kozarcih... Moje skromno mnenje: Kljub odločitvi mladega Špacapana, da se poskusi na drugih področjih, je to še vedno ena od najboljših gostiln na Krasu. Vedeti morate, da je ob našem obisku Ada Špacapan kuhala, stregla in se uspešno predstavila kot sommelierka. Je pa verjetno ta »one woman band« hoja po ostrini noža, saj bi tenko piskala, če bi imela več gostov. Verjetno ji je zaradi tega ušlo nekaj pomembnih podrobnosti, in to jo je stalo najboljše ocene.« (Nedelo, 2008)
■ »... pa so jagenjčkova trdota, žagovinasta sestava košute, ki ne reši še taka "divjačinska omaka" in prepečenost dvonadstropnega žrebičkovega biftka razodevali, da so v Špacapanu glede ohranjanja sočnosti pečenk, pa tudi glede mesoznanstva vobče daleč za primorskimi stadardi. Na srečo isto ne velja tudi za sladice, kremasti domači sladoled, mandljevo strjenko in čokoladno rezino, s katerimi vrh želodca se je veliko laže voziti po avtocesti. So se Špacapanovi raztrgali na preveč koncev in pozabili na osnove? Mimogrede - bi moralo razpoloženje natakarskega in v tem primeru tudi vodstvenega telesa od začetka do konca obeda ostati na isti ravni, ali pa naj se ogreva sosledno s tempom in količino naročil?...« (Mladina, 2005)
■ »... Ma, saj ni mogoče - prišli smo med polže! Špacapan je slastni oparjeni pršut položil na posteljico iz radiča, namenil gostom le pokušino pašte fižola, ki je razločno dišala po stari mami, položil nežni rižoti s panceto in teranom na kot pergament tanke liste vlečenega testa, vampom, kakršne bi kljub predsodkom iz vrtca rado jedel tudi podpisani, priložil žlico polente in se malo razbohotil le s pečenimi svinjskimi rebrci z repo, tako da je čez lepo speljani spored dražil ob pravem času in na ravno prav poln želodec legla v teranu kuhana hruška s popečeno kruhovo rezino (šnito). Slowfoodovske šege pa so preniknile tudi v njegovo redno ponudbo, med katero so se najbolje odrezali za odtenek preveč zabeljeni, a v svoji preprostosti veličastni jurčki z žara in telečja krača, ki bi jo lahko rezal z žlico. Mimo žalovanja za poštenim jušnikom pašte fižola in za več kot eno samo rezino skutinega štruklja ob krači (kjer se neha naše potrpljenje s polži) bi rekli, da nas je Špacapan pogostil, kot se šika, in nas vseskozi držal v napetosti. (Mladina, 1998) 

Vinska karta

največ se spije domačega terana, toda v štirni, iz katere so naredili lepo vinoteko, je dovolj kraških in vipavskih junakov, da nadgradijo vsako jed; vinoteka

Drugo

prenočišča

Opombe

dostop do nekaterih ocen v medijih je izbrisan ali plačljiv

spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki