Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Turistična kmetija Saksida, Zalošče, Dornberk

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
15. avgust 2009
št. ogledov: 2359

Turistična kmetija Saksida
Zalošče 12 a, Dornberk lokacija
izvoz Selo z avtoceste Vipava – Gorica; skozi Batuje, v Zaloščah pred mostom čez Vipavo desno

Kontakt

■ 05 301 78 53; 051 444 850 (Marko); 041 208 345 (Ingrid)
info@vinasaksida.com

Odprto

odprto NON STOP; obvezna predhodna restavracija

Zaprto

kadar ni rezervacij

Kuhinja

sodobna, pristna vipavska kuhinja 

Ocene

Mladina, oktober 2015 (5/5); Nedelo, april 2012 (4/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... ga je takoj nadgradila bučna juha... postrežejo jo v emajliranem lončku, na dnu katerega je ohlajena plast kostanjevega pireja, obložena z redkvicami, pečenim testenim zvitkom s skuto in s kapucinkinim listom. Na to nalijejo gosto, svilnato bučno juho, in ko poješ oni krasno hrustljavi zvitek in nekaj redkvic, si misliš, da boš zdaj tolkel dosado do konca župe, a se ti, ko prodiraš proti dnu, začne v ustih pojavljati še okus po kostanju – tisti pire se je namreč segrel in zmehčal in celotnemu krožniku dodal novo dimenzijo. Dramaturško doterano! Naslednji krožnik nas je fasciniral z barvo: tako živo zelene špinačno-zeliščne salse, dopolnjene z rumeno kapucinko in barvno nežnejšimi rožnato-belimi progami pancete ter v rjavo-zlati kombinaciji krasnega, v nulo pečenega skutnega sufleja pač še ni uzrlo naše oko... Zdaj nas ima gospodar že na tri četrt na hrbtu, ko pa k ultimativnim – mehkim, sočnim, nič jetrastim, okusnim – počasi kuhanim svinjskim ličnicam, položenim na sladki pire iz rumenega krompirja gospodarica...« (Mladina, 2015) 
■ »... Dovolj učinkovito, da najavi finale, ki je kot se za turistično kmetijo z Vipavske spodobi, torej mesno. ”Rebra” se izkažejo za v vakuumu tri ure na 75 stopinjahpečeno potrebušino, ki je na koncu v ponvi dobila akacijevo medeno glazuro. Meso se topi, maščoba sladi, omaka pa opija krompirjev pire s cikorijo in drobnjakom. Moderen pujsek, ni kaj!... Lepo je! Krožniki so izbrani, oblike jedi dorečene, sestavine pristne, izvedba spretna, ambient pa turistična kmetija v imenu in vinu ter elegantna lokacija za dobrojedce na vipavskem podeželju...« (Nedelo, 2012)

Cene

■ za pet riht (+ pozdravni prigrizek) dolgo degustacijsko špuro smo Saksidovim rade volje pustili32 evrov
■ hladne predjedi 4 do 6; juhe 2 do 4; tople predjedi 4 do 8; glavne jedi 7 do 11; sladice 3 do 5; 4-hidni degustacijski meni 20, 5-hidni 26 in 6-hidni 32 evrov (2012)

Vinska karta

■ v vinski hiši smo, zatorej se pijejo tu pridelana vina – od penine, prek raznotelesnih belcev in barber do kreftnih rdečin (2015)
■ vipavske jedi Marka Bolčine spremljajo vina žene Ingrid in tasta Joška Sakside. Resna vina, odlične lege nad reko Vipavo, majhne obremenitve (1,5 kg) po trsu; Saksida vino (2012)

dodatna ponudba
avtokamp

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki