Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Turistična kmetija Pri Rjavčevih, Šempas

  Kmečki turizem v Šempasu
  18. julij 2008
  št. ogledov: 3715

  Turistična kmetija Pri Rjavčevih
  5261 Šempas, Šempas 158 

  Smerokaz

  z avtoceste Ljubljana – Nova Gorica zavijemo pri odcepu Selo

  Kontakt

  05 308 86 59; 041 734 980

  Odprto

  (ob predhodni rezervaciji) petek in sobota od 17. do 24. ure; nedelja od 12. do 22. ure zaprto
  od ponedeljka do četrtka, razen po dogovoru

  Kuhinja

  domač kruh, pršut, salame in pancete, juhe, jote in mineštre, domača pašta in njoki, svinjska rebrca, pečenke in divjačina, pražen krompir in dušena špinača, orehovi štruklji; poleti: zunanji žar■Mladina, marec 2009 (4/5); Mladina, 2004 (4/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■  »... Preprosta, a slastna košta in preprosto, a pitno vino, recepti od none, gospodarjeve izkušnje, en sin za goste, drugi sin za živali. Kmetija, ki si je postavila tako trdne temelje, pa ima seveda še nekaj rezerve. Lahko bi denimo umirila tempo strežbe, dodelala peko popoldne utrujenih svinjskih rebrc, dognala debelino in mero zapečenosti sicer okusnega roastbeefa ali se, najraje v Istri, poučila o prednostih nameščene, a bolj okrasne gradele na notranjem ognjišču, z vonjavami prežeta oblačila gor ali dol. Menda ne bi škodil niti osnovni pouk o škodljivosti rabe mikrovalovne pečice, posebno glede štrukljev in štrudljev, ampak - kje ste zadnjič ali sploh kdaj jedli tenka, hrustljava svinjska rebrca in ne tistih zamaščenih kremšnit? Ali - kdo, tudi za na dom, prodaja tako pretresljive salame?...« (Mladina, 2009) 
  ■ »... Drugo pomembno spoznanje, do katerega se je prikopal Ilovarjev sekstet, je, da pri Rjavčevih komandira kuhinjo trio verodostojnih primorskih non. Kar pomeni, da v jušniku kljub pretirani slanosti ni ostala niti sled goveje, s kokošjo okrepljene juhe s kot las tankimi lezanji in da se pri njih njoki, v nasprotju s smernicami mode, še vedno kuhajo v za mazanje primerni velikosti in trdoti. Čeravno je bilo ata Ilovarja strah smetane in viška plemenite plesni v blekih z gorgonzolo, so se Rjavčeve none izkazale z veščim odmerjanjem sestavin. Je pa tako – kolikor lahko kuharija stare šole izkaže vrlin, ji kaj lahko spodrsne pri ravnanju z mesovjem, posebej kadar gre za zrezke, bognedaj steake, tako da se je sekstet tepel edinole za edino preostalo porcijo sočnega pohanega piščanca in se bolj boril s presušeno govejo pečenko in kajpada skozinskoz pečenima, tradicionalno tanko odrezanima roastbeefom ter svinjsko prato...« (Mladina, 2004)

  Cene

  Rjavčevi so nam za izboren obed računali manj od 20 € na osebo

  Vinska karta

  odprto belo in rdeče

  Drugo

  jezero Vogršček 3 km (peš, s kolesom; možnost ribolova); krožna pot od Lijaka do Sukala (pohodništvo); grobnica Borbonov 

  opombe 
  ■ gotovinska plačila
  ■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.126
  receptov