Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Turistična kmetija Pri Rjavčevih, Šempas

Kmečki turizem v Šempasu
18. julij 2008
št. ogledov: 3724

Turistična kmetija Pri Rjavčevih
5261 Šempas, Šempas 158 

Smerokaz

z avtoceste Ljubljana – Nova Gorica zavijemo pri odcepu Selo

Kontakt

05 308 86 59; 041 734 980

Odprto

(ob predhodni rezervaciji) petek in sobota od 17. do 24. ure; nedelja od 12. do 22. ure zaprto
od ponedeljka do četrtka, razen po dogovoru

Kuhinja

domač kruh, pršut, salame in pancete, juhe, jote in mineštre, domača pašta in njoki, svinjska rebrca, pečenke in divjačina, pražen krompir in dušena špinača, orehovi štruklji; poleti: zunanji žar■Mladina, marec 2009 (4/5); Mladina, 2004 (4/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■  »... Preprosta, a slastna košta in preprosto, a pitno vino, recepti od none, gospodarjeve izkušnje, en sin za goste, drugi sin za živali. Kmetija, ki si je postavila tako trdne temelje, pa ima seveda še nekaj rezerve. Lahko bi denimo umirila tempo strežbe, dodelala peko popoldne utrujenih svinjskih rebrc, dognala debelino in mero zapečenosti sicer okusnega roastbeefa ali se, najraje v Istri, poučila o prednostih nameščene, a bolj okrasne gradele na notranjem ognjišču, z vonjavami prežeta oblačila gor ali dol. Menda ne bi škodil niti osnovni pouk o škodljivosti rabe mikrovalovne pečice, posebno glede štrukljev in štrudljev, ampak - kje ste zadnjič ali sploh kdaj jedli tenka, hrustljava svinjska rebrca in ne tistih zamaščenih kremšnit? Ali - kdo, tudi za na dom, prodaja tako pretresljive salame?...« (Mladina, 2009) 
■ »... Drugo pomembno spoznanje, do katerega se je prikopal Ilovarjev sekstet, je, da pri Rjavčevih komandira kuhinjo trio verodostojnih primorskih non. Kar pomeni, da v jušniku kljub pretirani slanosti ni ostala niti sled goveje, s kokošjo okrepljene juhe s kot las tankimi lezanji in da se pri njih njoki, v nasprotju s smernicami mode, še vedno kuhajo v za mazanje primerni velikosti in trdoti. Čeravno je bilo ata Ilovarja strah smetane in viška plemenite plesni v blekih z gorgonzolo, so se Rjavčeve none izkazale z veščim odmerjanjem sestavin. Je pa tako – kolikor lahko kuharija stare šole izkaže vrlin, ji kaj lahko spodrsne pri ravnanju z mesovjem, posebej kadar gre za zrezke, bognedaj steake, tako da se je sekstet tepel edinole za edino preostalo porcijo sočnega pohanega piščanca in se bolj boril s presušeno govejo pečenko in kajpada skozinskoz pečenima, tradicionalno tanko odrezanima roastbeefom ter svinjsko prato...« (Mladina, 2004)

Cene

Rjavčevi so nam za izboren obed računali manj od 20 € na osebo

Vinska karta

odprto belo in rdeče

Drugo

jezero Vogršček 3 km (peš, s kolesom; možnost ribolova); krožna pot od Lijaka do Sukala (pohodništvo); grobnica Borbonov 

opombe 
■ gotovinska plačila
■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članek odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki