Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Turistična kmetija Pri Damjanu, Slope, Kozina

  Gostinski lokal v Slopah pri Kozini
  01. februar 2007
  št. ogledov: 2443

  Turistična kmetija Pri Damjanu
  6240 Kozina, Slope 6

  Smerokaz

  ■od Kozine proti Rupi, v vasi Tublje proti Slopam

  Kontakt

  ■ 041 753 218; 05 680 28 40
  kmetija.damjan@gmail.com; info@damjan-slope.com

  Odprto

  NON STOP

  Kuhinja

  brkinska in domača kuhinja; gl. jedilni list; tudi čripnja (peka) in žar

  Ocene

  Nedelo, september 2013 (3,5/6); Mladina, junij 2006 (5/5); Mladina, 2001 (5/5); gl. opombe

  izvlečki iz ocen

  ■ »... Ko poješ predjedi, si zadovoljen, ko nadaljuješ, pa si sit, da greš lahko le še spat. A kdo bi se uprl takšni peči, v katero gredo jagenjček, krača, teletina, rebra...? Vsak kos je res meso, ki ima svoj okus, zapečenost, barvo, moč in značilnost. Ne pa nekaj nedoločljivega, kar se je paslo na pol metra z verigo okrog vratu, s črtno kodo namesto imena. Toda, vseeno so šli vsi ti kosi pod peko le zaradi krompirja in čebule, ki sta tako opita mesnega soka, da se je boljše kar predati. ”Gospa, meso zavijte, prosim, za domov...” A opis s tem še ni končan, ker na mizi je še nekaj prostora. Nanj se zrinejo kaponata, grah, bučke, domače zrezan pomfrit, pa še solata. In ko res ne morete več, pridiši še cvrtje. A ne pišče, saj je že kura, s takšno perutničko, da je že ena dovolj. Obleka je sveža in vroča, vidi se, da dosti cvrejo, ocvrte jurčke, ocvrti ombolo, ocvrto zelenjavo...« (Nedelo, 2013) 
  ■ »... Damjan se ne sili z izumetničenim dizajnom ali obnašanjem, ni pristaš gesla čim večji krožniki - tem manjše porcije in kljub izpričanemu poznavanju vin ne pretirava s kapitalnimi primerki, ki bi zasenčili jedi, kar ne pomeni, da se v kozarcu ne znajde tudi kak Krapežev merlot ’99. Ni čudo, da so na njegov talent postali pozorni tudi tržaški jedci in da je bil Ilovarjev kvintet tisto nedeljo prva slovensko govoreča družba v jedilnici. Če je Damjan od našega prvega obiska le izpilil formo, ne da bi navil cene, se je veseliti izgradnje depandanse, ki ima pravo pravcato gradelo in v kateri se namerava lotiti zahtevnejših reči. Do takrat pa bo menda že začel peči svoj kruh in utegnil skočiti do Štajerske, da nabavi bučno olje in lüka za žolico.« (Mladina, 2006) ■ »... This is slow! Na že čisto pozabljeno poželenje je Damjan dal re s pravovernim italo, z jabolčnim žganjem prelitim jabolčnim sorbetom, in nas po pomiritvi telesnih tekočin razvedril z nič nastopaško glavno jedjo, resda suho svinjsko prato in nebeškim junečjim zrezkom, medtem ko se je večji izmed jurčkov izkazal s skokom na žar, da ne bi zaostajal za dušeno špinačo in v kosih pečenim krompirjem. Čeprav z vini ni vedno uganil prave, nas je rdečelični gospodar, ki se je veščin priučil pri Trostu, še enkrat razstavil s skladjem Krapeževega polsuhega chardonnayja in kozjega sira, namesto klicaja pa pritisnil s šerbetom prelito, od srbske kuhinje prevzeto orehovo rezino.« (Mladina, 2001)

  Cene

  hladne predjedi 5 do 8, juhe 3,50 do 4, tople predjedi 5 do 15, glavne jedi 8 do 18, sladice 3 (2013)

  vinska karta
  Hišni vinar je Peter Ferjančič s Planine nad Ajdovščino; ob njem pa so v buteljkah iz Vipave še Sutor in Krapež, iz Brd Blažič, s Krasa Fon; vino ni v prvem planu, ga je pa dovolj za dostojno spremljavo testeninam in mesu 

  Drugo


  prenočišča s cenami
  pohodništvo, kolesarjenje, jahanje opombe
  Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  spletne povezave
  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov