Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Turistična kmetija Arkade, Črniče

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
23. marec 2005
št. ogledov: 3851

Turistična kmetija Arkade
5262 Črniče, Črniče 91

Smerokaz

pri Selu se ločimo od vipavske avtoceste in sledimo znakom do Črnič, kjer nas do Cigojevih popelje lepo viden smerokaz 

kontakti
■ 
05 364 47 70; 041 614 708
arkade.cigoj@siol.net

Odprto

petek od 17. do 24. ure, sobota od 13. do 24 ure, nedelja od 12. do 22. ure; gl. zaprto 

zaprto

od ponedeljka do četrtka je odprto ob predhodnem dogovoru

Kuhinja

domače vipavske jedi iz najboljšega mesa; slow food; gl. cene

Ocene

Mladina, september 2014 (4/5); Nedelo, februar 2014 (4/6); Mladina, 2003 (4/5)

Izvlečki iz ocen

■»... Pri postreženem nam narezku smo, jasna stvar, najprej planili po snežno belih rezinah hrbtne slanine in ugotovili, da za dotični špeh fraze stopiti se na jeziku ne gre razumeti metaforično, ampak čisto dobesedno: res se stopi na jeziku! In fino marmorirana mangaličina budžola je še boljša od že sicer fine Cigojeve budžole iz navadnega pujsa. Potem so tu še pršut, sočna kuhana šunka, dišeča panceta, mesnata tlačenka in pikanten sir... iz marsičesa nakuhana ješprenjeva mineštra, obilno sezono gob odražajoča gobovka in s pršutom odišavljena jota so hitro izhlapele iz krožnikov... Na nizki temperaturi počasi kuhani, nato pa na žaru urno popečeni in s kreftno sirovo omako preliti mangaličini ribici je družbo delal eden boljših florentincev zadnjega časa, dvojne jagenjčkove zarebrnice pa so bile sicer okej, a v omenjeni konkurenci jim pač ni preostalo kaj drugega kot tretje mesto. Nato smo se pocukrali s fletno tisočlistnico, lepo potresavajočo se kuhano smetano in preradodarno zadrobtinjenim figovim štrudljem...« (Mladina, 2014)
■ »... A vseeno, čeprav je Cigojeva mangalica, majhna, temna, ščetinasta, hišna posebnost in je angus telica, ki je mesec dni zorjena, na suho, brez vlage, pri nič stopinjah, česar si ne privošči noben naš mesar, na gosto in marmorno prepredena z maščobno sladkostjo, se je o rezancih s kopunom treba še posebej razpisati. S cikorijo in hruško se kopunova omaka kot film oprijema rumenih rezancev, ki so, seveda, valjani na roko, zato je ta Arkadina pašta jed z najbolj izrazitim Cigojevim podpisom. Toliko okusa v globokem krožniku testenin je le še kje bogu za hrbtom v hribih Toskane, kjer pašto še zmeraj dela le nona. Na dnu krožnika so ostale le sledi okusov in čustev, dišeče, svetleče se in goste, a še te je hitro pospravilo tistih pet vrst kruha... Po petih urah v krušni peči je, namreč, telečja krača mehka kot maslo in sočna kot vino, zato gre gospodar z največjim nožem z njo od mize do mize, da jo dobijo še tisti, ki so že sladico. Saj je za povrhu mulca, krvavica na sladko, iz krvi, pinjol, drobtin, rozin, orehov... in začimb, med katerimi je največ cimeta, v črevesu kuhana in z nadevom, zvitim v štruklje, s slastjo pojedena...« (Nedelo, 2014)
■ »...Sokovi so se tako razvneli šele z glavnimi jedmi, s fantastično sočnim zajcem, ki ga v tako pravoverni izvedbi, odišavljenega z rožmarinom in obogatenega s korenčkom in z zelenjavo, srečaš le redkokje, z mehkim filejem divjega prašiča in s pršutom in sirom nadevano, nič presušeno ali žagovinasto svinjsko ribico v teranovi omaki. Cigoj, ki svoje krožnike po novem kiti z nevsiljivimi aranžmaji in vrsti prikuh priloži tudi zanimivo pogruntavščino, lepo popečeno zloženko iz bele, rumene in ajdove polente, se lahko pohvali še s skorjico in z barvo svojih odojkov, pri drugi novosti, piščancu, teletini in svinjskih rebrcih izpod peke, pa smo vendarle pogrešili čar tovrstne priprave, namreč močnejši nastop s sokovi prepojenega krompirja...« (Mladina, 2003) 

Cene

■ za pester komparativistični narezek, mineštro, glavni mesni krožnik in sladico je Cigojevim vredno odšteti 25 evrov, ne spreglejte niti jako ugodnih cen njihovih buteljk – merlot za 10 evrov je oferta leta! (Mladina, 2014)
■ hladne predjedi 6, juhe 3 do 4, testenine in njoki 6 do 7, glavne jedi 8 do 15; degustacijski meni 20 evrov (4 hodi), 25 evrov (6 hodov) in 30 evrov (7 do 8 hodov) Nedelo, 2014

Vinska karta

vina Cigoj

Drugo

■ Okolica Črnič je primerna za pohodništvo, kolesarjenje, padalstvo, zmajarstvo, ribištvo in za ogled lokalnih znamenitosti kot so grobnica Burbonov na Kostanjevici v Novi Gorici, kamniti most v Solkanu in romarska cerkev na Sveti Gori nad Grgarjem. Mimo kmetije je speljana zanimiva pešpot "Od soteske do Školja", ki vas zapelje nazaj v čas - vse do antičnega Rima. Obenem lahko obiščete tudi protiturški tabor nad Črničami.
■ Priporočamo tudi ogled bližnjega jezera Vogršček, kjer lahko uživate v ribolovu ali plavanju, ljubitelji vodnih športov lahko obiščejo kajakaški center v Solkanu in si ogledajo reko Sočo, pohodnikom pa je na voljo Učna pot okoli Črnič in okoliški hribi, ki se dvigajo nad Vipavsko dolino (Čaven, Skozno, Vitovljska cerkev, Kucelj...). Z adrenalinom vas lahko napolnijo z bungee skokom iz Solkanskega mostu (55 metrov), skokom s padalom iz roba Trnovske planote ali pri enemu izmed adrenalinskih športov na reki Soči (canyoning, rafting,...).
■ Benetk, 70 minut vožnje; Postojnska jama, 30 minut vožnje

spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki