Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

štalca Pri Vodniku, Ljubljana

Eden (naj)boljših gostinskih lokalov pri nas
28. november 2012
št. ogledov: 2315

Štalca Pri Vodniku
Vodnikova 65 a, Ljubljana

Smerokaz

■Zgornja Šiška, ob Vodnikovi domačiji, kulturnem spomeniku

Kontakti

■ tel. 01 505 59 07
info@privodniku.si 

Odprto

NON STOP, od ponedeljka do sobote od od 7. do 22. ure; nedelja od 7. do 17. ure 

Kuhinja

posodobljena slovenska kuhinja; slow food 

Ocene

Mladina, april 2016 (4/5); Nedelo, januar 2015 (3,5/6); Nedelo, januar 2012 (3/6)

Izvlečki iz ocen

■ »... klasična ljubljanska oštarijska špura nadgrajena z resnimi morskimi intervencijami: črna rižota, denimo, na katero v kuhinji poveznejo še nekaj nežno, le z malo parmezana gratiniranih kanastrel, se lahko ob bok postavi najbolj rasno grajenim dalmatinskim primerkom te jedi – skuhana natančno na zob, okusna, sočna, z dovolj – a ne preveč – kosi mehkužcev in z ne preveč – a dovolj – sipine tinte. Tudi v solato zrezana hobotnica je bila prepričljiva in všečna... mehka telečja jetra z obiljem lepo prepražene čebule so kot iz Valentinovih kuharskih bukev, počasi dušena teletina s praženim krompirjem je mehka in zaradi kraftnega zafta tudi sočna, široki rezanci se bahajo z radodarno odmerjenimi jurčki, dišečo omako in frajersko hrustljavo zapečenimi koščki pršuta, v kategoriji starošolskih otmenih klasik pa je tokrat zakraljeval visokoprofilni, debelo odrezani, pravilno zoreni in lepo spečeni biftek z zelenim poprom...« (Mladina, 2016) ■ »... Ker pa ne gre za listanje Vodnikovih bukev, temveč za jed, dve, ob kozarcu dobrega vina, razveseli, če glavnina preseže izvidnico. Teletina Vodnikove babice, iz plečeta, ki je hitro popečeno in dolgo dušeno z zelenjavo, s praženim krompirjem, ki je gorenjsko tenstan, ter naribanim hrenom in okrasnim porom (najbrž gre le za zimski izgovor), je brez dvoma najbolj prepoznavna na dvorišču Vodnikove domačije. Novo Štalcino vodstvo je naredilo največ, da je ni (preveč) spremenilo, saj ekipe, ki zmaguje, pač ne menjaš...« (Nedelo, 2015)
■ »...Kjer je dober kruh, tudi telečja jetrca niso daleč! Omaka, ki jo je pomagalo narediti dovolj čebule, je bila pravšnja za belo sredico in temno skorjo. Jetrca so bila mehka in čvrsta hkrati, torej je bil kuhar hiter in ves čas ob ponvi. Ajdova kaša, za katero se zdi, da brez nje ne more nobena tradicionalna slovenska gostilna, pri Vodniku ni bila ne izsušena ne gobova. Pravzaprav je spominjala s ”plodovi narave” kar na maroški kuskus, z rozinami, suhim sadjem in vso zelenjavo, ki v tem času ni iz zamrzovalnika. Vodnikovci so to dopolnili še s smetano, da je bila kaša resna konkurenca zapečenim štrukljem. Saj so bili tudi štruklji (po receptu) Vodnikove mame, s skuto in pehtranom, lepo zviti, debelo odrezani, skrbno zloženi, na nivoju preproste gostilne, ki v svoj podnaslov napiše – slovenska kuhinja...« (Nedelo, 2012) 

Vinska karta

■ dovolj resna selekcija dobrih buteljčnih polnitev, predvsem s primorskega konca in s približno stoodstotnim cenovnim pribitkom (Mladina, 2016)
■ šele 60 vpisov, a turistom že zna predstaviti dobra slovenska vina; hišni vinar je Martin Krapež iz Vrhpolja v Vipavski dolini (Nedelo, 2015) cene
■ ker smo kar fino odpeli pasove, smo za hrano plačali 40 evrov na osebo, siti pa bi lahko bili tudi za 10 evrov manj (2016)
■ hladne predjedi 6 do 12, juhe 2,90 do 6, tople predjedi 6 do 14, glavne jedi 8,50 do 20, sladice 3 do 6; 4-hodni degustacijski meni 22, 5-hodni 32 evrov (2015)

Drugo

Vodnikova domačija; prenočišča

Opombe

Mirko Bodiroža, ki vodi lokal od leta 2015, je dotlej vodil ribjo restavracijo Tabor v Podbrezju

Spletne povezave

■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki