Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Restavracija Vila Bella

  Gostinski lokal v Preddvoru
  18. februar 2009
  št. ogledov: 2177

  Restavracija Vila Bella
  4205 Preddvor, Srednja Bela 1B

  Smerokaz

  oznake za restavracijo so postavljene že ob cesti Brnik – Kranj; ko prevozimo Preddvor, smo že blizu kontakti
  04 255 91 00
  restavracija.vilabella@gmail.com

  Odprto

  od srede do nedelje od 11. do 23. ure; rezervacije so zaželene

  Zaprto

  ponedeljek, torek

  Kuhinja

  posodobljena klasika; slow food; gl. jedilni list s cenami
  Nedelo, oktober 2015 (3,5/6); Mladina, avgust 2014 (3/5); Nedelo, 2007 (3/5); Večer, 2005 (4/6); Nedelo, 2003 (5/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■» Kdo pri nas v gostilni na vasi nima rad mehkih sirovih štrukljev, v katerih je sosedova skuta? In kdo se ne razveseli, če je štrukelj tako debelo odrezan, da se ravno prav potopi v jurčke, ki gosto plavajo v omaki, ki na Slovenskem diši še bolj od goveje juhe? A ko je Bellin kuhar k temu naredil zapik iz pehtrana, je splošno pričakovanje preskočilo do ugodja... Za štiri sončke je zmanjkalo nadgradnje, ki bi jedem dodala natančnost izvedbe, prefinjenost okusov in dobro voljo jedca. Škarpine je bilo za ribičev ponos in kuhar je zato odrezal debel file in tudi v škrniclju ga ni predolgo cmaril. A ostalo je le pri tem, pri ribi na popečeni zelenjavi, brez živahnosti in kombinatorike okusov... Sladki trisi so, namreč, iz nekih minulih časov. Mousse, tiramisu in panakoto sicer še dandanes vsi jedo, toda nihče zaradi tega ne ploska...« (Nedelo, 2015) ■ »... Ta ni umanjkala niti pri drugem krožniku, kjer so v balzamičnem jesihu namočene in z agresivnim česnom nabildane rezine kumar popolnoma pregazile nežne tanke rezine z govejega hrbta odrezane surovine. Da so na Srednji Beli preveč – in v škodo osnovne sestavine – navdušeni nad kakšno aromatsko idejo, se je izkazalo še pri svežem, lepo pečenem brancinovem fileju, ki ga je poleg vrhunskega, res na tanko narezanega in res hrustljavo ocvrtega čipsa spremljala še res obilno orožmarinjena in brez potrebe zaškrobana omaka z jurčki... (Mladina, 2014) ■ »... Moje skromno mnenje: Vila Bella se trudi delati pri najboljših močeh, pa se vseeno zdi, da jim občasno zmanjka sape. Obstali so nekje med kreativnostjo in težnjo po zadovoljevanju okusov množic. V prid tej trditvi govori podatek, da smo v jedilnem listu našteli nekaj več kot 90 različnih jedi, ki jih gost teoretično lahko dobi vsak dan. In kaj od tega bi bilo lahko sezonsko in sveže? Nenazadnje: če bi bile vse dobro pripravljene, kot so z nekaterimi dokazali, da znajo – bi še šlo. In če ne bi bilo treba toliko čakati. V Vili Belli smo odsedeli pet ur.« (Nedelo, 2007)
  ■»... Plus: urejen lokal, ki stran od glavnih cest hrabro vzgaja goste v smeri sodobne kulinarike, ki stavi na kakovost sestavin, sezonskost in druženje (slovenskih) vin s hrano. Minus: glede na veliko slow food zastavo ostaja izbira z jedilnega lista dolgočasna, natakarsko priporočanje preveč sramežljivo, degustacijski menu pa zelo povprečen...« (Večer, 2005)
  ■»... Juhe so bile nekaj posebnega. Gobova je v osnovi bistra, pa vseeno elegantno zgoščena s krompirjem. Na vrhu nas je navdušil umetelno oblikovan vzorec po dolgem narezanega popečenega jurčka s kapljicami jurčkovega pesta. Okus pa je božanski... Koruzna juha je poleg sladkih okusov glavne sestavine vsebovala ostrino in nežno grenkobo popečenega pora, da o slastnem dodatku nekaj kapljic prvovrstnega bučnega olja na površini ne govorimo. Krompirjeva juha s timijanom je lepo dišala, okus pa je bil še boljši (verjetno zaradi v juhi skuhane slanine)... Nauk: Čeprav smo vedeli, da se v tej restavraciji dobro je, smo bili zelo lepo presenečeni. Cene so glede na kakovost zelo, zelo ugodne. Obisk več kot toplo priporočam. Pozor: rezervacije so res zaželene!... (Nedelo, 2003)

  Vinska karta

  nekatere steklenice se že tako dolgo starajo v kleti, da pripravijo posebne menije z arhivo; hišni vinar je Miha Batič, med 70 etiketami pa so največkrat na mizi še Brandulin, Ščurek, Prinčič in Gaube (2015)

  Cene

  hladne predjedi 8 do 12, juhe 2,50 do 3, tople predjedi 6 do 9, glavne jedi 9 do 20, sladice 3 do 6; 4-hodni degustacijski meni 25–29, 6-hodni 35 € (2015) drugo
  otroško igrišče; mini živalski vrt;
  ■ v okolici: jezero Črnava in trije srednjeveški gradovi v bližini Preddvora 

  Opombe

  ■ Slow food pripravljajo že od leta 1995; v gibanje so se vključili takoj, ko se je včlanila tudi Slovenija.
  ■ Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.126
  receptov