Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija Valvas’or, Ljubljana

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
17. april 2009
št. ogledov: 25

Restavracija Valvas’or
1000 Ljubljana; Stari trg 7

Smerokaz

sredi stare Ljubljane

Kontakt

■ 01 425 04 55; 041 381 561
info@valvasor.net

Odprto

od ponedeljka do sobote od 12. do 23. ure

Zaprto

nedelje, prazniki

Kuhinja

■ sredozemska, s pridihom azijske; gl. jedilni list s cenami; slow food, gl. degustacijski meniji s cenami■Mladina, maj 2011 (4/5); Nedelo, 2008 (4,5/5)

Izvlečki iz ocen

■ »... Listajoč jedilno ponudbo bo urno in izkušeno oko zaznalo, da so v kuhinji po želji biti všeč vsem zastavili program miksanja hude klasike mednarodne visoke kuhinje in zmerne aktualne kreativnosti. Z drugimi besedami: na krožniku (pa na srečo ne na istem) se znajdejo holandska in koktajl omaka z ene ter mandarinina pena in oljčna krema z druge strani. Vmes pa še kakšen sirov štrukelj, da ne pozabimo, kje smo, in po en bataljon pašt, rižot in solatk za lahkih kosil željno poslovno javnost... zmaga! meso prosto sprehajajočega se iberskega pujsa Valvas’orjevi zvakuumirajo, počasi in dolgo kuhajo, nato ga urno zaroštajo na vroči plošči in vsega sočnega in dišečega položijo na koktajl omako k belemu toastku in cvetku živozelenega brokolija (da se zraven spomnijo na Klinčevo belo quelo, jim pa sploh lahko štejem v dobro); ob tem paralelni krožnik rezancev z jastogom nima šans, da bi pustil kakršen koli vtis... pri telečji zarebrnici s holandsko omako je všečno vse: sočno rožnato meso, bogata holandska omaka in zanimiva paritev pečenega krompirja z oreščki in rozinami; pri bifteku se v všečnostno vrsto prav tako postavi osnovni kos mesa (z ljubko variacijo na klasično temo v obliki prepeličjega jajca na vrhu), tudi spremljevalni jurčki so okej, le tisti sirov štrukelj zraven je iz nekega drugega filma...« (Mladina, 2011)
■ »... Gosja jetra, na hitro opečena, solni cvet, pistacija, hruškova čežana in sled. Karamelizirana češnja? Višnja? "Ne, rdeča pesa," se je nasmejal natakar, ponosen na svoje kuharje. "Mladi so in vsak dan kaj izumijo. Včeraj, na primer, so naredili sladoled iz olivnega olja in škampov. Noro dobro!" Danes pa rižoto s sladoledom... Na vrhu čep sira z zelišči, tako mrzel in trd, da je čakal vsak gib vilic posebej. Nabralo se je ravno nekaj kapljic, da so z njimi zajele ravno prav masten in na zob kuhan riž z drobno zrezanimi jurčki. Preprosta jed - čeprav je ravno rižoto pravilno skuhati, za vsakega gosta sproti, ena najtežjih kuharskih veščin -, ki je s sladoledno idejo prestopila v (naj)višjo kuharsko ligo... Zakaj obiskati? Ne (le) zaradi seksa! Jedi so sicer modne, toda dodelane, s pravimi okusi v ustih in pravo sliko na krožnikih. Majhne porcije, ki zahtevajo sicer več hodov, toda saj niste v visokih petah vsak dan. Malo prostora, toda dovolj, da boste opaženi in opazili. Interjer, ki ga morate videti... (Nedelo, 2008)

Cene

■ gl. jedilni list s cenami; slow food, gl. degustacijski meniji s cenami
■ sodobno in šik pojedanje v imenu Janeza Vajkarda vas bo s štirimi à la carte rihtami stalo kakšnih 50 evrov na osebo (2011)

vinska karta
v kleti 108 etiket, obetajoča vinska karta; mehurčki na kozarec: Bjana, Moet, Taitinger (2008); zakaj je rubrika "vinska karta" na restavracijskem spletnem portalu prazna, ni znano?!

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki