Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija Topolino

Gostinski lokal na Bledu
08. april 2009
št. ogledov: 26

Restavracija Topolino
Ljubljanska cesta 26, 4260 Bled

Smerokaz

sredi Bleda, blizu bencinske črpalke

Kontakt

■ 04 574 17 81
info@restavracija-topolino.si

Odprto

od srede do ponedeljka od 12. do 23. ure

Zaprto

torek

Kuhinja

kontinentalni in ribji slow food

Ocene

Mladina, november 2015 (3/5); Nedelo, februar 2012 (4/6); Mladina, 2008 (4/5); Nedelo, 2004 (4-5/5); Večer, 2004 (5/6); Nedelo, 2002 (5/5); Mladina, 2001 (5/5); gl. opombe

Izvlečki iz ocen

■ ».... Nekatere stvari pač: rezine mehkega in sočnega telečjega fileja, ki se na omaki iz gorgonzole izmenjujejo z rezinami dušene hruške, so še vedno frajerske in točno tako dobre kot pred desetimi leti, ko sem jih prvič poskusil. In otvoritvena krožnika, hladni z debelo rezino kremaste terine iz gosjih jeter, koleščkom lepo začinjene prepeličje paštete, povaljane v pop-kornastem sezamu, ter zloženko iz rdeče pese in karameliziranega mladega kozjega sira; ter topli, na katerem kraljujejo natančno pečene kapesante v španoviji z grahovim pirejem, parmezanovo kremo in limonino peno, sta oba izjemna. Žal pa potem Topolinovemu dvojcu klepetave strežne šefice in v ozadju operirajočega kuharskega mojstra začne rahlo pojemati sapa...« (Mladina, 2015)
■ »... Zato pa nadaljevanje ni bilo nič naglo, temveč potrpežljivo, nič hrustljavo, temveč sočno, nič sodobno, temveč tradicionalno. Kos stare govedine in zajemalka mehke zelenjave... A govedina se je počasi kuhala šest ur, tako da je bila mehkejša od mladega graha, ki ga kuhar nalašč (?) ni pretlačil, da je bil vsaj pire za grizljati. Če je Topolino v uvodnih hodih presenečal z izvirnostjo, je v glavni jedi z izvornostjo. Morda pa je v tem rešitev krize, da izbranost nadomesti domačnost in Bledu namesto četrte elitne restavracije da najboljšo domačo gostilno?! Verjamem, da so tudi mavžlji v mrenici na matevžu v tej smeri, ali, da bi krapi s suhimi hruškami bolj razveselili kot ”tisoč listov” s hruško in briejem, pa četudi je bil med s Pokljuke. Ne nazadnje to kaže tudi ocena: če je bil Topolino v zlatih časih ”slaba petka”, je zdaj odlična štirka...« (Nedelo, 2012) 
■ »... Res, tudi polnjena paprika, ki smo jo naročili iz čistega firbca po izčrpni debati o procesih obdelave in o pomanjkanju odnosa do tega prepotrebnega živila v tukajšnjih oštarijah, je prepričala, ledeni limonin sorbet, ki ga ližeš s stebla zelene in crème brûlée pa tako ali tako navdušita še tako razvajeno brbončico. Edina resna nesreča, ki se je primerila že dosti pred izstavitvijo računa, je bila borba, ki se je razvila zaradi presušenih rezin v kosu pečenih račjih prs, katerim ni bila v nikakršno pomoč viskozna čokoladna omaka. Smo se komaj odlepili. In bili potem šokirani nad končnim seštevkom. Saj je vse čisto res. Ampak tako visoke cifre obvezujejo k popolnosti, kjer se - o nesrečah ni govora! - niti ne moreš spraševati, kako da nimajo bio bučke nikakršnega okusa, kako da garnele v sicer siloviti kombinaciji ne morejo igrati drugega od vloge sive eminence, kako da se dostikrat zgodi, da slow kuhinja prehiteva slow goste...« (Mladina, 2008)
■ »... Moje skromno mnenje: Ne glede na neskladnost prve jedi je Topolino še vedno prva restavracija Bleda in širše okolice. Res je tudi, da navzlic množični ponudbi vin (več kot 130 različnih etiket) nimajo vinske karte, znajo pa svetovati pravo kapljico. To je restavracija, namenjena dobrojedcem in vsem tistim, ki radi poskusite kaj drugačnega, novega in predvsem svežega. Obisk zelo toplo priporočam.« (Nedelo, 2004)
■ »... Plus: trud in znanje iz obiska gostilne - s pomočjo kakovostnih sezonskih sestavin - narediti prijetno kulinarično doživetje; dokazovanje, da je preprosto ponavadi najboljše; domačno vzdušje. Minus: saj je v redu, da so jedi preproste, toda za to ceno bi moral kuhar vseeno bolj zavihati svoje ustvarjalne rokave; na primer z omakami, seveda lahkimi, ali pa sestavinami, ki jih drugi nimajo ali pa se jih bojijo...« (Večer, 2004)
■ »... Nauk: Topolino je brez dvoma prvi v svojem razredu na tem koncu Gorenjske. Izvirnost, svežina, lahkotnost in perfecionizem so odlike, ki jih ob obisku te restavracije naštejem brez sramu. Vedeti pa morate, da vam razen nekaterih stalnih jedi vsak dan ponudijo kaj novega, odvisno od letnega časa in ponudbe najkakovostnejših sestavin na trgu. Še najbolje boste naredili, če se jim boste prepustili. Ne bo vam žal. Nam ni bilo. Obisk več kot toplo priporočam. Pogrešali smo: odmrznjene lignje pri črni rižoti (?!). Navdušeni smo bili: nad izvirnostjo, kombinacijami okusov, prvovrstnimi sestavinami in recepti, izjemno vinsko ponudbo...« (Nedelo, 2002)
■ »... V Topolinu znajo uprizoriti ljubezensko razmerje srebrne penine in peresnolahke paradižnikove pene, v carpaciu iz brezjanskega noja čutiš meso in šele potem vrh njega potresene popečene pinjole, iz krompirjeve juhe te zapahne vonj po fetah črnih tartufov, da te streznijo šele na špargljevem pireju ždeči šparglji in te odnese sveža nrav paradižnikovega šuga s krpic, ki jih skupaj z vlečenim testom dajejo trezno delat sosedi. V Topolinu raje, kot da bi se vdali besni smetani, čarajo z maslom, upoštevajo letni čas in se zanašajo na zaledje, kjer je najti tako jurčke za ajdovo kašo kot pljučno? ledvično? roastbeef! brezjanskega noja z obilico kuhane zelenjave, ki se je, vsake posebej, drži značilni okus... Sicer pa: lepa ponazoritev slow načel. Vredno vsakega stotina...« (Mladina, 2001) cena
■ pet hodov obsegajoča špura je pri Topolinu ocenjena na 55 evro (2015)
■ hladne predjedi 8,50 do 20; tople predjedi 8,50 do 25; glavne jedi 20 do 25; sladice 4 do 6; 4-hodni degustacijski meni 35 € (2012)

Vinska karta

■ v vinski vitrini se najde marsikaj zanimivega, a ob 3- do 4-kratnikih nabavne cene velja biti previden pri izbiri (2015)
■ kakšnih 70 etiket, večinoma vina do 25 evrov; hišni vinar je Dušan Kristančič, najbolj priljubljeni pa so: Danilo Mavrič, Jakončič, Vina Ferdinand - Matjaž Četrtič, Verus, Marjan Simčič; pribitek na ceno – penina Sinefinis 30 evrov, pri vinarju 15  opomba
Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostinskih lokalov
■ najboljši slovenski gostinski lokali, abecedno
■ slovenski gostinski lokali, krajevno
■ najboljših 100 restavracij na svetu 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki