Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Restavracija Špajza, Ljubljana

  Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
  18. marec 2009
  št. ogledov: 44

  Restavracija Špajza
  1000 Ljubljana, Gornji trg 28

  Smerokaz

  v stari Ljubljani, blizu predora kontakti 
  01 425 30 94
  info@spajza-lj.si

  Odprto

  NON STOP, od ponedeljka do sobote od 12. do 23. ure; nedelje in prazniki od 12. do 22. ure

  Kuhinja

  sredozemska

  Ocene

  Nedelo, april 2013 (4/6); Mladina, november 2012 (3/5); Večer, 2007 (4/6); Nedelo, 2007 (3-4/5); gl. opombe

  Izvlečki iz ocen

  ■ »... Če je bila Špajza v preteklosti bolj na sigurni strani, torej ji je bilo dovolj, da je model primorsko-slovenske kuhinje prilagodila svojemu ambientu, kar jo je ločilo od konkurence copy-paste jedilnih listov, je v zadnjem času kombinacija družinskega vodstva (sestra-brat) in dovolj veščega chefovstva (vodja-dva pomočnika) naredila korak naprej. V jedeh je več drugačnosti, sezonskosti, aktualnosti, v kuhanju več občutka, koncentracije, skrbnosti, v vinski ponudbi pa več gostilniškega, natočenega, svetovalnega. Žal jih še ni veliko, ki celo ekipo dvakrat letno odpeljejo na pokuševalske obiske k vinarjem...« (Nedelo, 2013)
  ■ »...Jedilni list se bere kot klasična literatura s pričakovano dozo pašt, rižot, gob, stejkov, belih rib in tartufov, ustvarjalnejši kuharski prebliski pa so zloženi v dve, ribjo in mesno, tudi cenovno privlačnejši degustacijski špuri, za kateri se kasneje izkaže, da več obetata na papirju, kot lahko ponudita, realizirani na krožnikih. Špajzinim oskrbnikom gre vsekakor priznati, da znajo poiskati mehko vratovino ter dišečo zaseko, da lepo uležijo in spečejo s kostanjem, z brusnicami in jurčki obložene jelenove medaljone in da so zadeli terno s pehtranovo omako in vrhunskim cvetačnim pirejem, s katerima postrežejo s sezamovimi semeni nadgrajeno dunajsko panado ocvrtih žabjih krakov... (Mladina, 2012)
  ■ »...Špajza deluje dobro desetletje. Ko so začeli, so bili ena od najbolj trendovskih gostiln v prestolnici, saj so z odličnim dizajnom in sredozemsko-italijansko-briško kulinariko takrat naredili res velik bum. A trattoria je bila odlična le nekaj prvih let, potem se je poslabšala. Scenarij je bil predvidljiv – sodelavci so se sporekli, nekaj časa je bil vodilni eden, potem drugi, na koncu se je začela menjava lastnikov in šlo je še bolj navzdol... Moje skromno mnenje: Moram reči, da sem bil po tem kosilu zelo vesel. V Špajzi so se odločili, da bodo na visoki ravni zadovoljevali svoje goste, med katerimi za zdaj prevladujejo tuji turisti. Kljub temu lahko zatrdim, da so okusi pravšnji tudi za domače dobrojedce in da jim ne manjka poguma pri kreiranju novosti. Z malo več natančnosti se bodo kmalu lahko vrnili tja, kjer so bili – v vrh ljubljanskih gostiln. Špajza, dobrodošla.« (Nedelo, 2007)
  ■ »...Toda, to je treba priznati, v Špajzi sicer ne presenečajo z ustvarjalnostjo, kar prinesejo na mizo, pa ima okus in ni bilo skuhano pred tremi dnevi. Tudi postrežba je dovolj okretna in spretna, pri vinih pa nadaljujejo preizkušeno formulo in stavijo na zmagovalce... Plus: domačen lokal, ki uspešno spominja na stare gostilne; idiličen dvoriščni vrt stare Ljubljane; brez večjih napak na krožnikih. Minus: Takšen koncept bo slej kot prej postal dolgočasen, potrebne bo več ustvarjalnosti, domačen ambient ne bo več dovolj za "vzpon" na konec Gornjega trga...« (Večer, 2007)

  Cene

  hladne predjedi 8 do 10, juhe 3 do 4, tople predjedi 7 do 12, glavne jedi 17 do 24, sladice 3,50 do 5,20; degustacijski meni 35 in 38 evrov (5 hodov) 2013

  Vinska karta

  res ledena penina rebolium (Sinefinis), zelo sveže-pitna pinela (Jamšek), tujci presenečeni ob oranžnih vinih; če bi še točili pri mizi, bi bili s toliko vini na kozarec (na karti je 37 etiket, izključno Primorci) vzorčno gostilniški

  opombe
  Povezave na nekatere ocene v časnikih/revijah niso mogoče, ker je uredništvo članke odstranilo s portala (Mladina) ali pa je dostop plačljiv (Nedelo).

  Spletne povezave

  abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
  ■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
  ■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
  100 najboljših restavracij na svetu

  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov