Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Restavracija Rožmarin, Maribor

Eden boljših gostinskih lokalov pri nas
27. avgust 2008
št. ogledov: 6363

Restavracija Rožmarin
2000 Maribor, Gosposka ulica 8

Smerokaz

sredi Maribora, blizu starega mestnega jedra in Lenta

Kontakt

■ 02 234 31 80; 031 388 179
rozmarin@rozmarin.si

Odprto

od ponedeljka do četrtka od 8. do 24. ure; petek in sobota od 8. do 2. ure

Zaprto

nedelje, prazniki kuhinja
sredozemska; tudi zajtrki; večerni jedilni list z degustacijskim menijem in cenami; dnevni jedilni list (sestavite si svoj meni z 2 do 4 jedmi) s cenami
Nedelo, julij 2015 (4/6); Mladina, november 2014 (4/5); Nedelo, december 2009 (4/5); Večer, 2007 (neocenjeno *); Nedelo, 2006 (5/5)

Izvlečki iz ocen

»... Toda raviol z mladim kozjim sirom, špinačo in pistacijo je res hrust­ljav, čeprav je zaradi tega pretrd, pod njim je spretna limetina krema in tudi čips rdeče pese je po pravilih. Tako kot mille-feuille (listnato testo) s škampi in lisičkami ali hrustljava račka z medom, poletnim julienom (tanko zrezana zelenjava), omako iz portovca in mangom. Rožmarin ni le mednaroden, temveč tudi eklektičen, ni le moderen, temveč tudi napreden. Tako da v tem nenehnem žuborenju idej, ki se velikokrat prehitevajo, ni dovolj časa za dovršenost, vrhunskost, odličnost... Če je bil Rožmarin prej za Maribor preveč (velemestno) fin in zato odmaknjen od vrveža, se je zdaj z največjimi picami v mestu – nihče se več ne pritožuje nad majhnimi porcijami – in z gosposkim vhodom odprl domačinom in turistom... (Nedelo, 2015)
■»... Še najmanj radosti nam je povzročil zajeten, 60 dek težak kos hrbta, odrezan z na Štajerskem gor zraslega goveda, ki se ga je najbolj veselil paleovembrski član ekspedicije, a je moral tudi on priznati, da bi sicer krasno pečenemu mesu koristil še kakšen dodaten teden zorenja, s katerim bi prišla tudi mehkoba... nas malo bolj angažirano žvečenje ni spravilo v slabo voljo. Z velikim veseljem smo do kosti obrali superiorne jagenjčkove lizike/kareje, pospremljene s frajersko kruhovo rezino z liptavrsko sredico; mlaskali v dekadentno svilnatem in šokantno dopolnjujočem se kombotu pečenih gosjih jeter s konjakom in kremaste polente s sivko in se čudili krasni mehkobi in nežnemu dimastemu okusu toplo dimljenih račjih prsi in všečnosti njim pripadajoče, lepo začinjene in obarvane terine iz leče... (Mladina, 2014)
■ »... Zato se Rožmarin prilagaja. Zato ima degustacijski meni štiri, pet, šest ali sedem hodov. Zato je pred njim tartufov namaz iz espume in rezina črnega tartufa iz Istre. Zato je jedilni list še daljši, zato je sredozemsko vedno bolj fusion, zato je vinoteka za koncerte, zato je v kavarni sacherca, zato je v ponedeljek caprese, v torek lazanja, v sredo bambus, v četrtek krača, v petek lignji in v soboto finger food. Ne nazadnje, zato je od štirih lastnikov ostal le najbolj hraber. Zato je pod tem člankom še en podpis. Lahko ocenjujeva gostilno, ki sva jo soustvarila?...« (Nedelo, 2009) 
■ »... Rožmarin je zgodba, ki ima več namenov in deluje na treh ravneh. Prva je kavarna, druga kletna vinoteka (izbor vin in njihova hramba v slovenskem prostoru nimata primerjave!), tretja seveda restavracija. Notranja oprema je sodobno mestna, prej funkcionalno skromna kot razkošna. V slogu podobnih velemestnih restavracij, ki gosta na minimalističnem jedilnem listu pričakajo s svežimi jedmi, prilagojenimi sezoni... Moje skromno mnenje: Dejstvo je, da je Maribor dobil najboljšo restavracijo, ki lahko zadovolji tako vsakdanje goste kot izbirčne dobrojedce... pokazali svojo usmeritev – okusno, nepretenciozno, sveže, lahkotno in predvsem izjemno cenovno ugodno. Mit o pregrešno dragih sestavinah, visokih plačah uslužbencev in (pre)dragih vinih je razbit. Mencingerjeva »globalna gastronomska kilometrina« je vredna več kot honorar in nasvet marsikaterega kuharskega mojstra, saj je z leti podrobno spoznal večino preprek tega napornega posla...« (Nedelo, 2006)

Cene

■ hladne predjedi 8 do 10, juhe 3 do 5, tople predjedi 7,50 do 9, glavne jedi 13 do 24, sladice 1,80 do 6; meni delight med 11. in 18. uro 17 evrov (2 hoda) in 22 evrov (3 hodi); degustacijski meni 33 evrov (4 hodi) in 45 evrov (6 hodov) 2015
■ če z Rožmarinovega večernega menija izberete štiri krožnike, vas bo to stalo 29 (šest pa 39) evrov, 600-gramski, na oglenem žaru pečeni ramstek pa 35 evrov (2014)
■ gl. kuhinja

Vinska karta

kar 600 vinskih etiket, posebna vinska soba s pretežno francoskimi vini, vinoteka, prodaja vin; hišni vinarji, belo Dveri pax, rdeče Edi Simčič, peneče Radgonske Gorice; najbolj priljubljeni vinarji: Kupljen, Marof, Iaquin, Muga in Crasto 

Dodatna ponudba

trgovina, uvoz vin in konjakov 

Opombe

video predstavitev lokala

Spletne povezave

abecedno kazalo (ocenjenih) slovenskih gostilna
■ abecedno kazalo najboljših slovenskih gostilna
■ abecedno krajevno kazalo slovenskih gostilna
100 najboljših restavracij na svetu

* Mencingerjeva, ocenjevalca Nedela, sta (bila) vpletena v koncept lokala, pa tudi v njegovo delovanje, zato sta se ocenjevanju nekaj let izogibala 

© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki